Læsetid: 3 min.

Kvinder smider uniformen

Trods store forsøg på at rekruttere kvinder til Det Danske Forsvar, vælger flere og flere kvinder uniformen fra. Forsvaret ser ingen grund til at undersøge problemet nærmere
Omkring hver tiende kvinde har forladt Det Danske Forsvar alene i år. Men Forsvarets Personeltjeneste ser ingen grund til at undersøge den skæve kønsfordeling i frafaldet, siger kaptajn Claus Rosendahl fra Forsvarets Personelpolitik Sektion.

Omkring hver tiende kvinde har forladt Det Danske Forsvar alene i år. Men Forsvarets Personeltjeneste ser ingen grund til at undersøge den skæve kønsfordeling i frafaldet, siger kaptajn Claus Rosendahl fra Forsvarets Personelpolitik Sektion.

Henning Bagger

Indland
11. december 2008

Omkring hver tiende kvinde har forladt Det Danske Forsvar alene i år. Det viser en ny rapport, som firmaet Kompetencemægleren har udarbejdet for Forsvaret.

I 2008 har 1136 medarbejdere hidtil sagt op, og af dem var 12 pct. kvinder. Til sammenligning er der kun omkring 900 kontraktansatte kvinder i Forsvaret. I løbet af de sidste måneder er frafaldet endda endnu højere, skriver Kompetencemægleren.

Alligevel ser Forsvarets Personeltjeneste ingen grund til at undersøge den skæve kønsfordeling i frafaldet.

"Vi undersøger selvfølgelig hele tiden, hvorfor folk afgår, både i forhold til deres køn, hvilket værn de kommer fra, og hvilket niveau de befinder sig på. Og så følger vi de trends, der er relevante for at sætte ind på de områder. Men vi har ikke sat ind over for en kønstrend, fordi de kvinder, der afgår, opgiver de samme årsager som mændene," siger kaptajn Claus Rosendahl fra Forsvarets Personelpolitik Sektion.

Af rapporten fremgår ikke, hvilke forklaringer kvinderne angav til at sige op, men de mest almindelige årsager er utilfredshed med udsendelse, løn og ledelse.

Grove udtryk

Kaptajn Ann Finch undrer sig over det høje antal kvinder, der falder fra, men hun forstår omvendt godt, hvorfor nogle kvinder får nok.

"Det er svært at starte som kvinde i forsvaret. I starten af min i karriere i 1990, havde nogle af mine mandlige kolleger på Sergentskolen problemer med at have kvinder i Forsvaret. De kom med grove udtryk til mig og mine kvindelige kollegaer. Jeg vil ikke gentage dem, men det var en blanding af seksuelle udtryk, og af, at vi ingen plads havde i Forsvaret, hvis vi ikke var stærke nok," fortæller Ann Finch, der på et tidspunkt selv overvejede at stoppe i Forsvaret på grund af problemerne ved at være kvinde.

"Jeg er sikker på omgangstonen er blevet bedre generelt, men jeg hører mange forskellige historier om, hvordan soldaterne opfører sig, når de har været tre uger på øvelse eller tre-fire måneder på søen. Så kommer der et andet fokus på individuelle forhold som køn," siger Ann Finch.

Forsvaret har tidligere haft problemer med sexchikane, og derfor gennemførte man i 2003 en spørgeskemaundersøgelse blandt de kvindelige ansatte. Den viste, at en tredjedel af kvinderne havde oplevet sexchikane, og at 37 kvinder havde været udsat for voldtægtsforsøg. Syv fortalte, at de var blevet voldtaget.

Siden har Forsvaret arbejdet målrettet på at forbedre forholdene og rekruttere flere kvinder. Der er ansat særlige kontaktpersoner for kvinder, og et større fokus på empati i lederuddannelsen skal lære cheferne, at god værkstedshumor og side 9-piger på toiletterne kan virke stødende. Cheferne skal lægge mærke til, hvilke problemer en minoritet som kvinder kan opleve.

Mænd er normen

Det er også lykkedes at rekruttere flere kvindelige værnepligtige, men selv om det går den rigtige vej, er kvinder stadig en mærkbar minoritet i Forsvaret, fortæller Ann Finch.

"Mænd er normen. Vores uniformer er tilpasset mænd og så syet lidt ind i livet. Men så skal man for eksempel have en stor skjorte på, så der er plads til brysterne. Uniformerne sidder bare elendigt, og det er ikke imødekommende over for kvinder," siger Ann Finch.

Hun tror vejen frem er mere dialog på alle niveauer, så de mandlige chefer også forstår at sætte sig i kvinders sted.

"Det skal i højere grad være tilladt at stille nogle helt lavpraktiske spørgsmål, som at der mangler plasticposer til menstruationsbind på toilettet, så man kan gøre noget ved det. Eller at man skal hente børn inden kl. 17. Man kan godt stille de skæve spørgsmål til sin nærmeste chef, men i systemet som sådan er det sværere. For hvis det lyder på vandrørene, at du hele tiden har problemer med børnene, så bliver du ikke udnævnt, selv om du er velkvalificeret. Det gælder også mænd," fortæller Ann Finch.

Men hun ser også en anden, bredere forklaring på det store frafald af kvinder i de hårde krav fra samfundet til kvinder i dag.

"Samfundet er lavet på den led, at kvinder har hovedansvaret for familien. Og mange går perfektionistisk til værks, så de ved siden af arbejdet skal lave politisk korrekte madpakker til børnene og samtidigt være perfekte elskerinder. Når Forsvaret så samtidig kræver, at man hvert andet år skal udsendes i seks måneder, så er der måske mange kvinder, der synes, det er for svært at få til at hænge sammen," siger Ann Finch.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Hegelund

Forsvaret kunne jo starte med at gøre værnepligten lige for begge køn, eller fjerne pligten og gøre det til en ret i stedet.

Det er da kun godt at kvinderne smider uniformen, så mangler vi bare, at de andre også gør det.

"Tænk, hvis der blev krig, og ingen mødte op".

Hvor strålende og stolte
de ser ud
Med lange rifler
Over skuldrene

På paradepladsen
oplyst af dagens første stråler
Danmarks døtre
har sind der stræber højt

De elsker
uniformer
Ikke silkestoffer

Heldigvis ikke ..

@ Søren Andersen

"Kvinder har ikke noget gøre i militæret. De er fysisk svage og ofte uligevægtige."

Jeg synes altid, det har været en sjov kortslutning, at kvinder er "fysisk svage" el. "det svage køn" blot fordi mænd er bygget til at kunne opnå en større muskelmasse. Forholdsmæssigt er mænd stærkere (og større), men fordi en mand er stærk, er det vel ikke lig med, at kvinden er svag.

Personligt betvivler jeg ikke, at jeg ville kunne måle mig med en stor del af de unge mænd, der bliver rekrutteret til militæret i dag, og jeg er helt klart af den holdning, at værnepligten skal gælde begge køn, såfremt den (desværre) ikke afskaffes.

@ Peter P

Hvorfor, når jeg som udgangspunkt er imod værnepligten og eftersom en militæruddannelse slet ikke har min interesse?

Søren Kristensen

Traditionelt har kvinder sat sig på retten til at være både uligevægtige og irrationelle, med samme stædighed som mændene har sat sig på det rationelle domæne. Men derfor kan den enkelte (afvigende) kvinde jo godt udleve sine rationelle sider i forsvaret, hvis hun ellers har lysten og evnerne. LIgesom nogle mænd, vælger at blive frisører eller sygeplejersker. Fred være med det.

Hvorfor er der ikke et billede hvor de smider uniformen, i stedet for det kedelige et, man har valgt?
Sagen viser vil bare, at man ikke, med nok så mange reklamekroner, kan få idealbilledet til at passe til virkeligheden. Militæret er styret af mænd der lever i det forrige forrige århundrede.