Interview
Læsetid: 4 min.

Lars Løkkes vej gennem krisen

Lars Løkke Rasmussen skal føre dansk økonomi gennem den værste krise i nyere tid. Samtidig skal finansministeren lægge sit politiske livs værste år bag sig
-Jeg er ikke i stand til at komme i tanke om år, der har været hårdere-, siger Lars Løkke Rasmussen.

-Jeg er ikke i stand til at komme i tanke om år, der har været hårdere-, siger Lars Løkke Rasmussen.

Anders debel

Indland
29. december 2008

I hele 65 sekunder tænker Lars Løkke Rasmussen sig om. Tavsheden hænger tungt i Finansministeriet, mens Lars Løkke Rasmussens hånd glider over hagen.

Spørgsmålet, der pludselig har taget mælet fra ham, lyder, om 2008 med de mange bilagssager var det værste år i hans politiske liv.

"Jamen, det har da været, når du spørger ind til de ting der, et rimeligt hårdt år. Og jeg er da ikke i stand til at komme i tanke om år, der har været hårdere," siger han til sidst.

Et godt gæt er, at Lars Løkke Rasmussen ikke bruger de 65 sekunder til mentalt at gennemgå sine 22 år som folkevalgt politiker for at sikre sig, at der ikke skulle være et enkelt, der faktisk var værre end 2008. Da mange års udgiftsbilag fra barer og taxaer i foråret blev rullet ud i pressen, skabte de et billede af Venstres kronprins som en levemand, som mange danskere stadig har svært ved at se som statsminister. Hans lange tænkepause handler nok mere om, hvorvidt han skal medvirke til, at sagen bliver taget op igen.

"Om jeg har lært noget af det? Jeg har lært, hvad jeg godt vidste, men det har jeg så fået genbekræftet, at det er en hård branche, jeg virker i. Så har jeg selvfølgelig lært nogle ting om mig selv i historisk perspektiv. Altså nogle dispositioner, jeg har truffet, som i hvert fald taget ud af en kontekst og belyst med den vinkel, man nu valgte at lægge ind over det, kunne se pænere ud. Og det har jeg selvfølgelig lært noget af i forhold til det fremadrettede perspektiv," siger Lars Løkke Rasmussen.

-Hvad betyder det?

"Det betyder jo, at jeg har en næsten hysterisk tilgang til, hvilke omkostninger vi løfter i det her ministerium".

- Har sagerne på noget tidspunkt fået dig til at tvivle på, at du en dag kunne blive en god statsminister?

"Jamen, jeg har slet ikke tænkt på, at jeg en dag kunne blive en god statsminister, for det er ikke en del af mit univers. Om det har fået mig til at tvivle på, om jeg fortsat kan være en habil finansminister? Det har det egentlig ikke. For grundlæggende ved jeg, hvordan jeg har levet mit eget liv, og mener sådan set også, at jeg kan stå på mål for det," siger Lars Løkke Rasmussen, der nu selv fortsætter:

Beskudt fra to sider

"Det har været hårdt, også fordi jeg i virkeligheden på mange måder har været lidt under dobbelt...

- Beskydning?

"Ja lidt, ikke? For eksempel når jeg er kommet hjem, har min kone jo syntes, det har været helt ude i hampen at stå og høre mig sige undskyld over en masse ting, som - hvis man foldede det ud - nu var der bare ikke plads til at folde noget ud - sådan set er forklarlige," siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvis 2008 var et hårdt år for politikeren og personen Lars Løkke Rasmussen, var det også udfordrende for finansministeren Lars Løkke Rasmussen. Han overtog ministeriet efter valget i november 2007 fra partifællen Thor Pedersen, der til det sidste tegnede billedet af en solbeskinnet dansk økonomi.

Siden har Lars Løkke Rasmussen skullet jonglere faldende boligpriser, stigende lønninger, recession og en verdensøkonomi på vej i dyb krise. Nu handler det om ikke at panikke, lyder det advarende fra Lars Løkke Rasmussen, der pointerer, at vi stadig har en "bundsolid grundøkonomi", og at fremgangen i familiernes økonomi næste år vil være den største siden forårspakken i 2004.

Skattereform er trylleslag

"Hvor lang tid det her varer afhænger jo af, om vi panikker. Det er i virkeligheden i to dimensioner: Om vi kollektivt panikker ved at sige: Godt nok har jeg privatøkonomi til fortsat at efterspørge, men jeg må hellere lade være. Men det er også, hvis vi politisk panikker og bruger den handlefrihed, som vi jo har kæmpet hjem gennem en lang årrække, for hurtigt og for ufokuseret," siger han.

SF, Socialdemokraterne og DF vil øge de offentlige investeringer. Regeringen har gradvist bevæget sig fra en afvisning til at lufte muligheden for både et lempe skatterne og fremrykke investeringer i infrastruktur næste år.

Finansministeren afviser, at regeringen halter bagefter oppositionen og krisen.

"Jeg udelukker bestemt ikke, at vi skal skrue mere op. Bestemt ikke. Jeg siger bare, at man skal skrue op med omtanke," pointerer Lars Løkke Rasmussen.

Men krisehåndteringen bliver ikke Lars Løkke Rasmussens eneste udfordring i 2009. For selv om arbejdsløsheden vil vokse, fastholder han, at manglen på arbejdskraft stadig har topprioritet.

"Det står stadig øverst på listen over vigtige politiske projekter, fordi selv om vi nu bliver ramt af den her økonomiske tsunami, så er det stadig sådan, at hvis du går ud på hospitalerne, så er der vakante sygeplejestillinger, hvis du går ud i landets folkeskoler, så er der stillinger, der står tomme," siger Lars Løkke Rasmussen.

Heldigvis for finansministeren fungerer den kommende skattereform ifølge regeringen som en slags politisk 'schweizerkniv', der kan adressere begge problemer samtidig. Og mere til faktisk.

Hvad enten det handler om statsminister Anders Fogh Rasmussens grønne plan, et skub til kriseøkonomien eller det langsigtede mål om at skaffe mere arbejdskraft, involverer regeringens svar næste år, at skatten på arbejde skal sættes ned.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Regeringen har gang på gang pralet med at det alene var p.g.a. af regeringens førte politik, at det hidtil er gået så godt her i landet.

Kan vi forvente at regeringen vil gentage det samme budskab i det nye år, eller skyldes nedturen i det nye år regeringen fra før 2001.

Dorte Sørensen

Løkke Rasmussen i en nøddeskal.
Jeg har måske ikke tænkt mig om mht. mit rod med bilagene, men nu har jeg lært af sagen, som åbenbart var mest for at til svine hr. Løkke Rasmussen .
De metoder kender Venstre og Løkke Rasmussen vist selv alt for godt med deres tæskehold mod oppositionen for ikke at huske mod SR-regeringen,, hvor alt der gik galt ifølge Venstres tæskehold med Hjort Frederiksen og Fogh Rasmussen i spidsen blev tillagt Nyrup-Rasmussen personligt.
Det var den gang hvor alt galt ifølge Venstre var regeringens fortjeneste og alt der gik godt var konjunkturer ude fra, der fx var skyld til den faldene arbejdsløshed overskuddet på statsfinanserne osv.….

Hvorfor har det ifølge Venstre været helt omvendt med Venstre ved magten, hvor alt der gå godt var Fogh Rasmussens fortjeneste og alt der gå dårligt var udefra kommende faktorers skyld.

Men den største gåde for mig er, at medierne har gået på regeringens strategi og først nu begyndt at se kritisk på regeringens metoder.
Fx bragte medierne næsten ingen ting om oppositionens bekymringer der haglede ned over regeringen og DF i de 3 måneder Strukturreformen var til behandling og vedtagelse i Folketinget. Desværre er alle oppositionens bekymringer med en underfinaseret reform samt ikke mindst at miljøet og specialbehandlingerne mv som de gamle amter havde ansvaret for, dels ville tabe viden ved udsplitningen fra 14 enheder til 98 samt at opgaverne var for specielle til at 98 enheder kunne give borgerne de bedste tilbud.

Dorte Sørensen

Undskyld Henrik Andersen, men er landets finansministers rod med billag ligegyldige, når en svensk politikker også har haft rod med sine bilag.
Derudover blev Mona Salin afsat som kronprinsesse , hvor Løkke Rasmussen både fik lov at fortsætte som landets finansminister og som kronprins. Det er for mig den største forskel.

Dorte Sørensen

Henrik Andersen vi er enige om at rod med bilag og anden fusk er en dårlig ting. Derfor undre det mig også at regeringen og DF ikke mener at sådan snyd ikke skal have konsekvens. Det er ellers et ord regeringen og DF ofte bruger i mange andre situationer.
Mht. snyd til eget berigelse så kunne Thor Pedersen også kunsten, da han fiflede med sin landbrugsstøtte. Med ham fik det heller ingen politisk konsekvens, da han efter sit fifleri blev opdaget fik lov at blive som landets finansminister .

Dorte Sørensen

Henrik Andersen, det er dog utroligt ,at du finder, at borgerlige politikere godt må fifle og snyde , hvorimod socialdemokrater skal være rene.
Mht. til Ritt Bjerregaard så er det vel ikke forbudt at ville bo i en stor lejlighed og være glad for gode ting.. Derudover var hendes ophold på hotellet i Paris ikke dyre end hendes mandlige ministerkollegaer, men Anker Jørgensen udviste konsekvens og afskedigede hende som minister.

Dorte Sørensen

Henrik Andersen du må undskylde men jeg har svært ved at se hvad skattetrykket har at gøre med Løkke Rasmussens bilag og Thor Pedersen snyd
Dels steg det danske skattetryk ifølge Danmarks Statistiks skatteopgørelser tilbage til 1970érne mest under Schlüter og har holdt sig næsten konstant under Nyrup-regeringerne og under Fogh-regeringerne. Dels ser jeg socialdemokraternes politik med et skattebetalt uddannelse, sundhed osv… som et system der give lige mulighed til alle, så ens uddannelse, sundhed og pleje osv. ikke skal være afhængig af familiens økonomiske muligheder.

Dorte Sørensen

Henrik Andersen ud må undskylde men jeg forstår ikke dit syn på moral. Fx mener du, at borgerlige politikere godt må fifle og snyde uden det skal have konsekvens, hvorimod du mener at socialdemokratiske politikere helst skal leve i usle forhold. For at være solidariske med de dårligtstillede.
Har du aldrig hørt om rollemodeller, så de dårlig stillede får nogle personer at se op til så de gerne vil uddanne sig og dermed få mulighed til at få en bedre bolig ol.

Søren Kristensen

Der må være noget der hedder en bagatel-grænse, selv for en politiker. Omvendt er det klart at sker det igen, så falder hammeren. Jeg syndes ikke at de af Lars Lykke Rasmussens forseelser der har været omtalt i det forløbne år bør få yderligere konsekvenser. Og her tænker jeg selvfølgelig ikke på politiske forseelser, men de små uhensigtsmæssigheder, som uerfarne politikere nemt kommer til at begå i en presset hverdag. Som Bugsy (film på DR-2 i går aftes) sagde til sine gangstervenner, når de havde kvajet sig og modtaget et lag tæsk: Alle har ret til en ny begyndelse.

Dorte Sørensen

Ja Ritt Bjerregaard (RB)kan faktisk være en god rollemodel. Da RB selv kommer fra små kår og tog en læreruddannelse.

Til Søren Kristensen
Vi er helt enige Løkke Rasmussens bilagssager var småbeløb, men skinger dog i mine øre når regeringen selv har så travlt med socialbedrageri.
Derudover bør Løkke Rasmussens bedrifter med en ufinansieret og dårligt forberedt Strukturreform, der blev hastet igennem Folketinget. Hans aftale DRG-takster med privat hospitaler huske. Bare for at nævne 2 af Løkke Rasmussens ”politiske bedrifter”.

Dorte Sørensen

Henrik Andersen er fortagsomhed nu blevet negativt. I mine øjne er en økologisk æbleplantage et godt initiativ og især når mange er ved at lukke i Danmark, som ellers er et af de bedste æble lande.
Men du har ret vores debat bliver kun til gentagelser så også ønsket om et godt nytår fra mig.

Heinrich R. Jørgensen

Det er korrekt, at det er uklogt at ekskludere nogen, da det uvægerligt øger risici for konfrontation, fjendebilleder o.lign., og derfor er det meget klogt, at bl.a. PET har en dialog med kredse, hvor der kan opstå konflikter, mytedannelse og måske endog udklækkes fanatikere.

Dialog handler om, at alle parter i en samtale, er lydhøre overfor hvad andre har at sige, og bestræber sig på forstå hvad andre forsøger at udtrykke. Der er sgutte nogen fundamentalister der ønsker dialog, de ønsker at råbe og missionere, og helst også forhindre at noget som helst end det der falder indenfor deres horisont og synsvinkel, bliver gjort til genstand for samtale mellem andre.

Nu mener jeg ikke generelt, at enhver der stemmer på DF nødvendigvis tilhører brun stue. Men de mest højtråbende af slagsen, gør!

Heinrich R. Jørgensen

Ovenstående var et svar på et indlæg, der i mellemtiden er blevet fjernet...

"Jamen, jeg har slet ikke tænkt på, at jeg en dag kunne blive en god statsminister, for det er ikke en del af mit univers ..."

Godt, og nu kan det ikke blive bedre, så her kunne artiklen have sluttet. Det er fakttisk det eneste vi behøver at vide om manden, og hans tanker om sig selv.

Det virker som om det er synd for Lars Løkke Rasmussen at han er en bilagsfusker og at hans ideologiske baggrund ikke er tilstrækkelig til at håndtere finanskrisen. Hans virke som sundhedsminister lader vi bare stå et øjeblik... ingen respekt for en mand der udelukkende af ideologiske hensyn gør sit yderste for at ødelægge et velfungerende offentligt system, bare for at kanalisere midler over i et privat sygehusvæsen. FØJ!

Inger Sundsvald

Hvem kan have respekt for en mand, som omhyggeligt sørger for at få betalt den mindste kafferegning af skatteyderne, og som i den grad har ødelagt det offentlige sygehusvæsen?

Inger Sundsvald

Og så må vi jo ikke glemme at DF holder disse mennesker sikkert i sadlen.