Læsetid: 3 min.

Pia K.: Regeringen trænger til nye ansigter

Foghs klimadagsorden er langt fra tilstrækkelig, mener DF-formanden. Pia Kjærsgaard opfordrer regeringen til at udvise større engagement - og spår en snarlig ministerrokade
Pia Kjærsgaard forudser en snarlig udskiftning blandt Anders Fogh Rasmussens ministre.

Pia Kjærsgaard forudser en snarlig udskiftning blandt Anders Fogh Rasmussens ministre.

Scanpix 2008

Indland
8. december 2008

Efter syv år kniber det med såvel fokus som engagement for VK-regeringen.

Sådan lyder vurderingen fra støttepartiet Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, som ikke just er imponeret over statsministerens nye klimadagsorden.

Faktisk var hun noget overrasket, da hun lyttede til Anders Fogh Rasmussens (V) store klimatale på Venstres landsmøde i sidste måned.

"Talen som sådan var god, men indholdet var langt ved siden af, hvad jeg havde forventet," siger hun, ler og ryster på hovedet:

"Det der skifte fra, at 'der er ikke en frø, der er ikke en fugl, der har fået det værre' (som statsministeren bedyrede i sin landsmødetale i 2003, red.)... ha ha. Jamen, jeg synes, det er utroligt."

Kjærsgaard er med på, at Danmark må prioritere klimadagsordenen, når vi har sagt ja til at være vært for topmødet næste år.

Hun er med egne ord selv god til det med at sortere affald og genbruge regnvand:

"Og jeg kunne ikke drømme om at smide en malerbøtte i skraldespanden. Hvis Foghs grønne dagsorden kan påvirke danskerne til at fylde vaskemaskinen, tørre tøj uden for og lukke lyset, så er vi nået rigtig langt. Men det skal også balancere."

Kjærsgaard henviser til sundhedsvæsnet, bandekriminalitet og finanskrise:

"Der foregår så mange ting, som står langt højere på borgernes dagsorden end klima. Og det er områder, vi prioriterer højt. Jeg forstår ikke, at Fogh ikke også brugte det i sin landsmødetale."

Gårdvagt og nye folk

I det hele taget er Pia Kjærsgaard ikke begejstret over et efterår, der har været præget af en falleret dagpengereform og intern ballade i regeringen.

"Der har været for megen slinger og signalforvirring."

En del af miseren skyldes ifølge DF-formanden, at statsministeren har været for meget udenlands.

Hun har derfor efterlyst en 'gårdvagt' i form af en Lars Løkke eller en Claus Hjort Frederiksen, der kan holde styr på gruppen.

- Tror du, at Fogh er på vej væk?

"Det ved jeg ikke."

Men offentlige slagsmål mellem ministre og noget, der ligner metaltræthed hos VK kræver handling, påpeger Pia Kjærsgaard.

- Er der efter din vurdering behov for at skifte ud i regeringen?

"Ja. Det er der ingen tvivl om."

DF-formanden ønsker ikke at sætte navne på, hvilke ministre hun gerne så udskiftet, men der skal friske kræfter til, lyder anbefalingen:

"Det er sundt med udskiftninger, og det er ikke godt for ministre at sidde i årevis. Jeg tror også, at der vil blive skiftet ud," siger hun om den overskuelige fremtid.

Trods nedslidning, uro i geledderne og stærkt skiftende meningsmålinger kan VKO-skuden rettes op:

"For der er ikke et alternativ. Oppositionen er mildest talt elendig. Når der har været bøvl, og det må man erkende, at der har, så er det utroligt, at oppositionen ikke ligger bedre, end den gør," siger hun.

Ind i kampen, Brian M.

Men som nævnt er der plads til forbedringer i regeringens arbejde. Ikke mindst bandekriminalitet og hjemmerøverier kræver handling.

Og selv om Pia Kjærsgaard er tilfreds med ekstrabevillingerne til politiet, skal der mere til.

"Det nytter jo ikke noget bare at tage med hoffet ud i Mjølnerparken en gang imellem," siger hun om indsatsen fra justitsminister Brian Mikkelsen (K).

De østeuropæiske bander, der står bag en del af de grove hjemmerøverier skal bremses. Kjærsgaard vil derfor have Danmark ud af Schengensamarbejdet:

"Det går ikke med de åbne grænser."

En anden af regeringens plager har ifølge DF-formanden været mangel på rettidig omhu.

Eksempelvis den dagpengereform, som især de konservative pressede på for, men som - til Kjærsgaards tilfredshed - endte som en fuser.

"Det var ikke godt forberedt. Reformer er noget, man forbereder folk på, men der her var slet ikke gennemtænkt, og derfor kunne vi ikke medvirke."

Udover hastværket var tidspunktet for en reduktion af dagpengene også forkert:

"Med finanskrisen ved vi ikke, hvordan situationen ser ud om tre måneder eller et år. Folk er usikre."

Pia Kjærsgaard føler sig heller ikke overbevist om, at tiden er inde til den omfattende skattereform, der er lagt op til i foråret.

Yes! er halvdelen

Hun påpeger at arbejdsløsheden stiger, imens der fortsat mangler arbejdskraft inden for visse fag.

- Så tidspunktet for en reform er dårligt?

"Ja, det tror jeg. I hvert fald skal regeringen gøre sig overvejelser," siger Kjærgaard og betoner, at DF naturligvis møder op til forhandlinger uanset tidspunktet.

Tilbage til den syvårskrise, der kradser i VKO. Kjærsgaard tror som sagt, der kan komme styr på det:

"Men der mangler engagement og glæde over, at regeringen sidder og at man med en fornuftig forhandling med DF kan få mange ting på plads. Det der 'yes', må de se at genfinde, for det er virkelig halvdelen."

k

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Pia Kjærsgaard siger til Information ” For der er ikke et alternativ. Oppositionen er mildest talt elendig. Når der har været bøvl, og det må man erkende, at der har, så er det utroligt, at oppositionen ikke ligger bedre, end den gør ”

Mener Kjærsgaard hermed, at oppositionen skulle benytte de beskidte tricks, som Fogh Rasmussen og Hjort Frederiksen brugte mod Nyrup Rasmussen. Hvor alt der gik galt i samfundet var Nyrup Rasmussens personlige skyld.
Ja alene det at Nyrup Rasmussen tog en cykelhjelm på blev gjort til et stort problem.

Ligeledes har medierne ikke været med oppositionen. Fx kunne Fogh Rasmussen tidligere bare lærer sin tale udenad og så gå rundt i skjorteærmer for at få midierne til at falde i svime af begejstring. Hvorimod talens indhold var der så godt som ingen der talte om.

martin sørensen

som en fra venstre fløjen der virkeligt bekymre sig for klima problematikken så er de her toner fra pia kærsgaard skam glædelige, jeg mener at vi har.
Vi har tabt folket i klima kampen.

Milijø bevægelserne har i årevis med rette, råbt vagt i gevær for at fremme klima kampen. Dette læserbrev skal ikke ses som en kritik af denne indsats det er et konstruktivt indspark til en mere åben debat om klima/energi. Når 4 ud af 10 danskere ikke tror på at co2 påvirker klimaet, Så har både milliø bevægelsen og det politiske Danmark. Har glemt kirkegaard, i deres hovmod af bedre klima videnhed. Den danske filosof Søren kirkegaard skrev,” At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der.”. Klima kampen ligger meget langt væk fra dagligdagens almindelige problemer. For den normale dansker, virker det usansyneligt, at vores daglige brug af forsil energi,skulle påvirke klodes klima. Klimaet har jo altid været i forading siger klima skeptikerne med rette og for 1000 år siden på grønland mm. Spørgsmålet om 2 grader mere, eller mindre 20 centimer eller en halvmeter hav stignig. Virker for mange som noget højt løftet studenter hue/professor vrøvl.

Der er fire lige gode grunde til at udfase den forsile energi i Danmark.

1: Danmarks selvforsynings grad, den danske energi produkton i nordsøen falder med ca 10% om året. Siden 2004 har vi tabt ca 25% af olie og gas produktion, nu i2008 oplever vi underskud på statsfinanserne og betalings balancen, da olie prisen falder samtdigt, vi har som land ikke råd til at blive importøre af olie eller gas, Situationen truer os med et status som importøre af naturgas i allerde år 2016 og olie i år 2017. Dette helt lokale danske problem gør at vi helt enkelt skal handle for ikke at skulle skære dybt i vores velfærdsydelser. vedvarnde energi skaber lokale jobs og der holder pengende i et kredsløb i lokal samfundede på landet i Danmark. VE er at tegne en kasko forsikring for velfærds samfundet.

2:peak resurser alle forsile resurser, er begrænsede, jorden er en rund kugle derfor alt begrænset. IEA, råber olie alarm og kalder til energi revulusion

3: det geo politiske resurse problem, olien og naturgassen befinder sig eller har transport veje forbi betænte politiske områder, sidst så .vi en olie tanker med 1.2 millioner tønder rå olie blive kaperet af pirater i adenner bugten, ved somalia. En række teror angreb kan lukke for en stor del af vores olie eller naturgas forsyning, og skabe en stor forsynings krise. Rusland truer nu igen med at lukke for gassen i ukraien som der er transit land for ca 60% af gassen til EU.

4: klima spørgsmålet som der er rigeligt beskrevet i utallige læserbreve klima ministirum mm.

Når vi begynder at gå målrettet mod at blive et samfund der spare co2 ved at spare energi og indføre VE indtil vores samfund er 100% forsilt frit. Er det i det hellige klimaets navn, Eller "bare" for at undgå at vi som land skal impotere forsil energi, fra diktatur stater, der bruger olien og naturgassen som politiske våben, til at nedbryde vores demokrati. Eller om det er for at rede velfærds staten fra økonomisk ruin. Spørgsmålet om hvorfor vi gør det. Er som sådan en totalt irrelevant debat, så længe vi bare gør det.I den sidste ende er det kun Resultatet som tæller. Klimaet, er ganske givet ligeglad med om man tror på at klimaet er et problem. Så længe at handlingen man udføre, spare co2 eller andre klima gasser.

Når 4 ud af 10 Danskere tabes i denne vigtige kamp, så har vi. Et alvorligt demokratisk problem. Denne kamp skal vindes for Danmark og verden har en fremtid.

Om vi fordømmmer lomborg med rette for at gøre folk til klima skeptikere, så kan lomborg forsat ikke ændre at vores danske økonomi, er totalt afhængelig af at vi er energi exportøre. ikke importøre af energi. Lomborg har meget svært ved at kunne mod augomentere at Danmarks olie/gas produktion falder mod import status om få år og at dette vil føre til import af olie og gas fra politisk betænte områder i en tid hvor resurserne, bliver sparsomme. Her mangler vi dog en inrømmelse fra vores nuværnde VK regering der uretmæssigt har tegnet et skønmaleri af Danmarks økonomi de erkender ikke hvor afhænglige vi faktisk er af olien og gassen. Så vær dog ærlige, for den gode sags tjæneste tak.
Bred debatten ud, og vind både folket og kampen, for at rede verden.

pia kærsgaard du taler med to tunger når du med den ene vil rede klimaet og den anden støtter lomborg i sin forviring af befolkningen, jeg husker tydeligt at du i valgkampen sage at du rystede i bukserne af skræk over tanken hvis muhammed konlfigten skete i et danmark der er afhængelige af olie fra de samme muslimske lande der brænder dannebro og boucuttede danske vare, kære pia kærsgaard handler vi ikke nu så kan dette senarie blive virkelighed fra år 2015-17 naturgas fra putins mafia rusland, ja det kan blive varmekilden for mange danske familier hvis du ikke glemmer din tvivl om klimaet og indser at klimaet kun er en ud af flere årsager til at handle.

kære pia kærsgaard du bære en stor del af medskylden for at Vi har tabt folket i klima kampen.

Det handler jo ikke kun om klima men ligeså meget om at bevare danmarks som et velfærdssamfund i fremtiden.

Den svenske socialdemokrat Tage Erlander var svensk statsminister i 23 år uden afbrydelser.

Jeg tror ikke , at nogen dansk statsminister (uanset partifarve ) nogensinde vil kunne eftergøre det "kunststykke" - dertil er danskerne trods alt for "rebelske".

Hvis det danske socialdemokrati ikke får lidt flere "billetsælgere" på deres potentielle ministerhold, så behøver AFR såmænd ikke at være bekymret.

Jeg tror rigtig mange vælgere fokuserer på produktet af "talent" og "politik", når de sætter kryds - altså en god politik med et dårligt hold giver ikke valg, og et godt hold med en dårlig politik giver heller ikke valg.

Personlig hører jeg til de "irriterende " vælgere , der skånselsløst kan finde på at "skifte side", hvis det synes bedst i situationen. ( Jeg forstår ikke rigtig de vælgere, der enøjet stirre sig blindt på et enkelt parti og fordømmer alt andet - ret beset, så er f eks både Fogh, Thorning , Søvndal og Lene Espersen m fl da isoleret set som personer velegnede til at bestride statsministerposten ? )

Dorte Sørensen

Robert H i mine øjne skulle din såkaldte billetsælgers budskab samt handlinger være bestemmende for dit valg.
Det er netop det jeg finder uhyggeligt ved Fogh Rasmussen, at han haft held til så længe at sige et samtidig med at han har ført en politik der gik i stik modsatte retning.
Folk vil åbenbart bedrages.
Eller også er han gang på gang haft held til at skifte retning uden ret mange har sagt noget. Fx gjorde han meget nar af R og Ss SKATTELOFT i valgkampen 2005, for nu med omlægningen af bilbeskatningen i stilhed at ha´overtaget S og Rs SKATTELOFT. Men det mest mærkelige er at han endnu kan finde på at skose Thorning for ikke at overholde hans tidligere statiske skattestop.

Steen Erik Blumensaat

Politikerne er ikke løsninge, i de sidste 150år har troen på at de var frelsen overskykket deres sindsyge, idag ved vi de er problemet, idet at de frembringer det, hvorefter de tilbyder sig som healeren af problemet. Frelseren.

Steen Erik Blumensaat

Civilisationen er grundlagt på altret af det blodige såtidsofre.
Civil: bispesæde, by med bispesæde.

Steen Erik Blumensaat

rettelse: for det blodige såtidsofre

Torben Petersen

Pia Kjærsgaard bytter som sædvanligt om på tingene. Det er ikke regeringen, der trænger til nye ansigter, men mit ansigt, der trænger til en ny regering.

Steen Erik Blumensaat

En rigtig Dansker, krithvidt hoved og blodrød tud.

Kære Dorte Sørensen.

Folk er gennemgående ret begavede - AFR har vundet 3 valg i træk, så du kan ikke hævde , at AFR bedrager vælgerne - VKO konstellationen giver reelt folk lige det , de vil have her og nu, og som de stemte for.

Hvis du vil af med VKO / AFR , så må du f eks bidrage til at opruste og forbedre partiprogrammerne i den anden side af Folketingssalen og styrke personkredsen - sådan fungerer folkestyret altså.

Der er vindere og tabere ved et valg - en del af demokratiet er, at man i perioder må erkende, når man er i mindretal , og så prøve at gøre det bedre næste gang. ( Vi kommer fremover til at se både borgerlige og socialdemokratiske regeringer (evt med R eller SF) - ingen har i længden magtmonopol - og sådan skal det være.)

Inger Sundsvald

Sjældent har man set mage til mikrofonholderi i Information. Man skulle jo tro at det var et satirisk indslag i stil med ’Venner for altid: Andy & Condi’, eller skrevet af Erik Meier Carlsen :(

Dorte Sørensen

Robert H Hvad kalder du så alle Fogh Rasmussens ”kovendinger” hvis de ikke må kaldes at snyde vælgerne.
Ligeledes hvad kalder du regeringen, når regeringen retter i rapporter eller tilbageholder kritiske rapporter, så de ikke kan indgå som baggrunds analyser til forskellige forlig. Bare for at nævne et par af Fogh Rasmussens måder at fører sin politik på.,

Dorte Sørensen har fat i noget væsentligt. Billedet med cykelhjelmen er lige i øjet. Det blev i den ganske presse gjort til et problem, at manden så underlig ud. Regulær mobning, skønt sagens substans var, at anyrup overholdt trafikloven og foregik med et godt eksempel.

Pia har også ret i, at Regeringens trafikinvesteringsplan er en katastrofe. Vi får for 90 mia kr mere af det samme. Bilernes forurening skal løses ved at skabe plads til endnu flere biler. De visionære og "byerne ind i det 21. århundrede" letbaneprojekter er afvist med nogle godtkøbsbemærkninger om, at projektet er samfundsøkonomisk dyrt og kun vil fragte dem, som i forvejen kører i busser.

Danmarks byer er ved at sande til i bilpropper. Det løser man ikke ved at sende endnu flere med intercityvejene. Det kræver en helt ny politik for hvordan byerne skal opsuge disse massive mængder af biler.

Arbejdsdelingen og udvekslingen mellembyerne er et hovedelement for nationaløkonomien. Derfor er der behov for nogle omvekslingssystemer mellem intercityforbindelse og by.

Store dele af byerne kan kun nås med bil, hvis det skal være konkurrencedygtigt. Letbaneprojekterne vil være det første store ryk til at skabe tilgængelighed uden bilafhængighed til enorme erhvervsområder. De undersøgelser, som regeringen henviser til viser, at en tværbane omkring København kan sende flere med kollektiv transport også i de eksisterende radialbaner.

Undersøgelserne viser også, at CO2-udledningen fra tværbanens område kan reduceres til 25, måske helt ned til 12½ procent, hvis man bygger en letbane, samtidig med at man fordobler kapaciteten fra de nuværende maksimalt 50.000 til 100.000 passagerer.

Per Holm Knudsen

Måske skulle Dansk Folkeparti kigge lidt på egne rækker, og så få skiftet straffede våbenkriminelle og straffede racister ud med lovlydige borger, der ikke tger sig selv tilrette, jnvf. Morten Messerschmidt er en hyklerisk kriminel.

Inger Sundsvald

Det er jo sådan DF definerer lovene.

Man må f.eks. ikke slå sine børn, men hvis vælgerne mener noget andet så…

Hvad så hvis vælgerne mener noget andet om fartgrænser, selvtægt og i det hele taget om lovgivningen generelt?

Og hvad sker der, nu hvor Pia K. er blevet ’grøn’, og ønsker udskiftning af ministre? Uha, uha!

Per Holm Knudsen

Jan Krafting: "Efter at være et smut forbi din hjemmeside, må jeg konstatere, at din kvalme tærskel ikke er særlig høj. .... Det må bestemt ikke være sjovt at have så lav en kvalmetærskel."

Tak for besøget :-D
Nej du har ret, med Dansk Folkeparti på den politiske arena, så kan man hurtigt nå kvalme-grænsen. Brian Mikkelsen gør der nu heller ikke nemmere, men han er jo lovligt undskyldt.

Pia planlægger ministerrokade!
Mon Anders job er i fare?

helt ærligt Jens, når Pia snakker om hendes politiske modstandere fordrejer hun alting og det er nemt at svine oppositionen til når de hellere ikke får den samme 'taletid' på TV til at rette på hende, det som hun har gang i er typisk DF retorik, du sluger det vel råt fordi du elsker Pia og DF så meget at hun kunne fortælle dig du var en and og du ville være enig med hende.

Pia K.: Regeringen trænger til nye ansigter
titlen skulle hellere ha været:
Pia K.: Jeg kan ikke finde min abemaske.