Læsetid: 2 min.

Politikere vil undersøge miljøposer

'Spændende', lyder det fra alle sider på Christiansborg om den selvopløselige pla-stikpose. Miljøudvalget vil nu se nærmere på posens muligheder
Indland
22. december 2008

Den opløser sig selv og bli-ver til en dråbe vand. En ny plastikpose tilsat metalsalte kan være løsningen på ver-dens problemer med pla-stikaffald, der forurener naturen. Og den mulighed vil politikerne undersøge nærmere.

"Det er en rigtig spændende teknologi," siger SF's miljøordfører, Ida Auken.

Hun vil nu bede miljøminister Troels Lund Poulsen (V) se nærmere på, om Danmark ligesom en række andre lande kan indfase den nye pose som erstatning for de gammeldags plastikposer.

"Det kan enten være ved at forpligte producenterne på at tilsætte de stoffer, der gør, at posen nedbryder sig selv, eller ved at regulere på de nuværende afgifter på pla-stikposer," siger hun med henvisning til, at de to kroner, en plastikpose koster i dag, ikke afskrækker danskerne fra at købe dem.

Hvert år ryger godt en halv milliard plastikposer forbi supermarkedernes kasseapparater i Danmark. I sommer viste en undersø-gelse, at 51 pct. af danskerne er tilhængere af, at man af miljøhensyn afskaffer pla-stikposer i detailhandlen. Til gengæld vil kun 36 pct. være med til at sætte afgiften på plastikposer op. Men nu skal miljøministeren altså undersøge, om den nye pose kan være vejen frem.

"Vi skal have undersøgt, hvor godt den faktisk vir-ker," siger Ida Auken.

K: Et EU-anliggende

Den konservative miljøord-fører, Per Ørum Jørgensen, hæfter sig ved, hvor meget plastik julegaver til børnene er pakket ind i. Også han vil drøfte sagen nærmere i Fol-ketingets miljøudvalg:

"Men hvis der skal stilles krav til producenterne, bør det ske på EU-niveau," siger han.

Venstres miljøordfører vil ikke udelukke, at fremtidens plastikpose opløser sig selv, men behovet for lovgivning vil han ikke forholde sig til.

"Det har jeg svært ved at tage stilling til. Vi er nødt til at vide mere, men det lyder som alle tiders gode ide," siger han.

Socialdemokraterne, der tidligere har talt for et for-bud mod plastikposer, er særdeles begejstrede for posen. Miljøordfører Torben Hansen er ikke i tvivl om, at kravet til producenter frem over skal være en langt større bæredygtighed i produkterne og en mere energirigtig fremstilling:

"Vi kan se, at der flyder med plastikposer rundt om i naturen og i farvandene. En-hver ide, der er miljømæssig korrekt, er mere end velkommen," siger han og peger på, at der også findes andre løsninger som eksempelvis en pose fremstillet af majsstivelse.

"Det er ikke et spørgsmål om at vælge én teknik frem for en anden. Det samlede energiregnskab skal hænge sammen, og derfor er papir-poser heller ikke en løsning, for produktionen af dem er meget energikrævende," siger Torben Hansen.

Men hos Venstre afviser man et forbud mod de tradi-tionelle plastikposer.

"Det er ikke os, der skal bestemme, om folk må gå med plastik. I hvert fald ikke som det er lige nu," siger Eyvind Vesselbo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Disse miljørigtige plasticposer er naturligvis en rigtig god opfindelse.

Men se engang, ikke overraskende kan selv sådan en lille ting - i det store miljøregnskab, altså - blive til politisk fnidder. Partiet Venstre, for eksempel, tør som sædvanlig ikke gøre noget af frygt for at gøre nogle vælgere vrede som følge af indskrænkelse i deres personlige frihed, hvor minimalt denne indskrænkelse end måtte være.