Læsetid: 3 min.

Privathospitalernes gyldne tider lakker mod enden

Ophævelsen af behandlingsgarantien har tvunget privathospitalerne til at sænke deres priser markant. Og de private hospitaler skal ikke forvente igen at høste gevinsten af at have det offentlige som kunde, lyder det fra eksperter
En knæopration på privathospitalet Hamlet på Frederiksberg. De danske privathospitaler har været nødt til at sænke priserne, efter at de er blevet tvunget til at konkurrere på markedsvilkår

En knæopration på privathospitalet Hamlet på Frederiksberg. De danske privathospitaler har været nødt til at sænke priserne, efter at de er blevet tvunget til at konkurrere på markedsvilkår

Mikkel Østergaard

27. december 2008

Snart er det slut med skyhøje lønninger og kæmpe overskud på privathospitalerne.

Efter de er blevet tvunget til at konkurrere på markedsvilkår, har de nemlig været nødt til at sænke priserne betragteligt. Således viser den netop afsluttede udbudsrunde i Region Hovedstaden, at det offentlige kan spare hele 70 millioner kroner på at få udført operationer i privat regi.

"Privathospitalerne viser, at de rent faktisk kan lave operationerne til billigere priser. Det skal vi holde fast i, når vi igen skal forhandle med dem," siger Vibeke Storm Rasmussen (S), formand for Region Hovedstaden.

Indtil for en måneds tid siden foregik betalingen til privathospitalerne via den såkaldte DRG-takst - en pris, som regeringen har fastsat på baggrund af, hvad en operation i snit koster i det offentlige sundhedsvæsen.

Den direkte årsag til, at DRG-taksten blev suspenderet, var forårets langvarige strejker blandt sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Det fik nemlig regeringen til at ophæve ventetidsgarantien frem til næste sommer, så hospitalerne får mulighed for at indhente den pukkel af operationer, som konflikten har skabt.

Frit marked

Nu er der så midlertidigt skabt en frit marked, hvor privathospitalerne skal kæmpe om operationer, der ikke skal udføres til en bestemt pris eller på et bestemt tidspunkt.

Og det har altså fået de private hospitaler til at sænke taksterne markant.

Ifølge senior projektleder ved Dansk Sundhedsinstitut, Jakob Kjellberg, understreger den aktuelle udbudsrunde, at DRG-taksten har været for høj.

"De private sygehuse skal ikke skal drive skadestuer, undervise og tage sig af besværlige operationer. Derfor kan de udføre operationerne billigere, og det tog DRG-taksten ikke højde for," siger Jakob Kjellberg.

Han peger dog på, at DRG-taksten har haft mange positive konsekvenser. Den har nemlig været med til at skabe en stor kapacitet af privathospitaler, fordi det har været muligt at have en profitrate så høj, at det har kunne give høje lønninger, store afkast til investorer og tiltrække risikovillig kapital.

"Det er ok i en periode, når noget skal bygges op. Men det er klart, at det ikke skal fortsætte i evig tid," siger Jakob Kjellberg.

Han har dog ingen principiel modstand over for privathospitaler.

"Jeg er græsk-katolsk, om det er det private eller offentlige, som løser opgaverne. Det handler om at få løst den bedst mulige opgave til lavest mulige pris," siger Jakob Kjellberg.

Han understreger, at privathospitalernes rolle skal ændres fremover.

"Hvis de private skal bruges til noget fornuftigt, skal de være langt mere innovative, som de offentlige kan lade sig inspirere af. Hidtil har de private kun kunne levere en serviceforbedring til en høj pris," siger Jakob Kjellberg.

Korte ventelister koster

Også professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet mener, at væksten af privathospitaler har haft positive effekter. Han peger således på, at man kan takke privathospitalerne for, at ventetiderne er blevet kortere. Det centrale er så, hvor meget man er villig til at betale for at holde ventelisterne nede.

"Det har altid kostet at have maksimale ventetider. Det vil det også gøre fremover, men det vil blive billigere," siger han.

Det nuværende frie marked for sundhedsydelser er altså skabt af, at behandlingsgarantien er midlertidigt suspenderet. Men intet tyder på, at politikerne har tænkt sig at gøre ophævelsen permanent.

Kritikken af behandlingsgarantien er ellers gået på, at det har været alt for dyrt i forhold til, hvad man har fået for pengene. Jakob Kjellberg peger dog på, at behandlingsgarantien er kommet for at blive: "Klinisk set er det ikke vigtigt med ventetider. Men det er det for borgerne. Og så er man nødt til at tage alvorligt," siger han.

I øjeblikket arbejder et udvalg nedsat af sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) på en evaluering af blandt andet DRG-taksten. Udvalget barsler med et udspil til februar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Disse tidligere høje DRG-takster som Løkke Rasmussen og de private hospitaler fik forhandlet sig frem til efter at regionerne og privat hospitalerne ikke kunne blive enige om en behandlings pris, viser mig at Løkke Rasmussen havde et anden dagsorden end at få behandlingerne udført bedst og billigst .
Spørgsmålet er nu om danskerne virkeligt ønsker en regering, der tænker mere på en samfundsændring end hvad der er bedst og billigst for hele samfundet.