Nyhed
Læsetid: 1 min.

Radikale dropper krav om fuldtalligt folketing

Trussel om at ophæve den såkaldte clearingaftale ved afstemning om tuneserloven falder til jorden - Socialdemokraterne vil ikke bakke op om den radikale ide
Socialdemokraterne vil ikke støtte de radikales forslag om at kræve alle folketingsmedlemmer indkaldt, når tuneserloven på fredag skal tredjebehandles i Folketinget.

Socialdemokraterne vil ikke støtte de radikales forslag om at kræve alle folketingsmedlemmer indkaldt, når tuneserloven på fredag skal tredjebehandles i Folketinget.

Rune Evensen

Indland
17. december 2008

Trods flere forsøg på at presse regeringen mest muligt tegner det til, at den omstridte tuneserlov bliver vedtaget under helt sædvanlige omstændigheder fredag. Socialdemokraterne vil nemlig hverken lægge underskrifter til en udsættelse eller støtte de radikale, der har ønsket at kræve et fuldtalligt folketing ved fredagens afstemning.

"Man skal være meget varsom med at ophæve clearingsaftalen, for så handler det i realiteten om, hvilken blok, der har flest syge. Det er hverken fair eller demokratisk," siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, som heller ikke tror, at en udsættelse af tredjebehandlingen - som foreslået af Naser Khader - vil nytte noget.

"Debatten i dag har vist, at der ikke er nogen, du kan bevæge. Nu er det regeringens ansvar, at loven er i orden, og hvis det viser sig, at man har taget fejl, står regeringen med et mega-mega stort problem," siger han.

De radikale ærgrer sig over den socialdemokratiske beslutning.

"Det er beklageligt, men det ændrer ikke en tøddel på vores kritik af lovforslaget og af processen," siger integrationsordfører Morten Østergaard (R).

SF: I burde skamme jer!

Der blev talt med store ord under gårsdagens andenbehandling af tuneserloven. Ikke mindst fra SF's Ole Sohn, som brugte ord som "føj", "himmelråbende useriøst" og "griseri" om loven.

"I burde skamme jer," lød hans opsang til ordførerne fra regeringspartierne.

Venstres Karen Ellemann fastholdt, at der er tale om "grundigt lovarbejde", og på spørgsmål om, hvorledes loven kommer til at indvirke på tuneseren, der allerede i dag har både melde- og opholdspligt i Sandholm, lød det fra Karen Ellemann:

"Jeg hverken kan eller skal stå og sagsbehandle en personsag her fra talerstolen."

Efter fem timers debat gik integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) på talerstolen og forklarede:

"Vi er et politisk flertal, der ikke ønsker at lade det op til politiet at afgøre, om man skal melde sig en gang om ugen eller hver 14. dag. Vi ønsker daglig meldepligt," lød det fra Rønn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Desværre forstår socialdemokraterne ikke, at de befinder sig i en decideret ideologisk kamp. Der er ikke plads til den form for fine fornemmelser - hvis velfærdssamfundet skal vende tilbage, mens der stadig er rester tilbage, skal det være ret snart med et regeringsskifte.

Heinrich R. Jørgensen

Så længe VKO reelt gennemfører deres politik alene vha. egne stemmers spinkle flertal, uden nogen videre lyst til at forsøge at finde løsninger et stort flertal af parlamentarikerne kan støtte, burde oppositionspartierne opsige samtlige clearingaftaler. Det er tilsyneladende eneste mulighed oppositionen har få at opnå indflydelse.

En slags dansk variant af filibuster-teknikken, der er lige så ukonstruktiv som den amerikanske udgave, men måske rummer kimen til, at parlamentarikerne måske igen kan finde ud af, at det er meningen at de skal samarbejde om at finde de bedste løsninger, ikke blot gennemtrumfe flertallets ønske.

Netop, Heinrich R, tiden er inde til at sætte håndt mod hårdt - og det har den faktisk været længe, sålænge som socialdemokraterne og andre oppositionspartier blot er blevet holdt hen for så at blive holdt ude af forlig.

Heinrich R. Jørgensen

Desværre er der ingen indikationer af, at Socialdemokraterne har fattet noget som helst. Af angst for at blive udstillet som kontrære og uansvarlige halv-kommunister, har de i årevis fulgt trop med VKO's politik, i en absurd formodning om, at deres leflen for vælgerkorpset (navnligt DF's mest lavpandede sympatisører) vil resultere i, at S kunne beholde stemmer og indflydelse.

Stemmer og indfydelse til hvad? Er de virkeligt så angste for Pias og Anders' retoriske udfald mod dem, i fald S helt hypotetisk skulle formå at formulere og fastholde et selvstændigt synspunkt?

Regeringen og dens støtter burde retteligt omtales som VOKS...

Ah ja, standard-taktik nummer 1 fra højre, har du intet at sige mod en persons argumenter, så desavouer personen...

Det kaldes "ad hominem" blandt bedre rhetorikere

Thomas Holm, jeg elsker, at du bevarer h-et i rhetorikere, som det retteligt bør staves. Desværre er de fleste ikke enige med os.
Bortset fra det er der ingen tid at spilde, hvis Danmark skal reddes, så må også bissetricks'ne tages i brug. "Ny regering inden Påske!"