Læsetid: 3 min.

Rosenkrantz-Theil nægter at forsvare S-politik

'Jeg vil rykke partiet væsentligt til venstre,' siger Socialdemokraternes nye medlem, der er imod EU, skattestop og 24-årsregel. For trods uenighederne, mener hun, at politisk engagement i et parti er vigtigt
Pernille Rosenkrantz-Theil håber med sin indmeldelse i Socialdemokraterne at trække partiet til venstre.

Pernille Rosenkrantz-Theil håber med sin indmeldelse i Socialdemokraterne at trække partiet til venstre.

Bardur Eklund

5. december 2008

Selv om Enhedslistens tidligere medlem Pernille Rosenkrantz-Theil er spritny under den socialdemokratiske fane, går hun ikke stille med dørene.

Knap har den 31-årige kvinde skrevet under på indmeldingsblanketten, før hun langer ud efter sit nye parti for ikke at have været tro mod den socialdemokratiske ideologi:

"Det har stået rigtig svært til med den socialdemokratiske ideologi i rigtig mange år. Uligheden steg i halvfemserne, mens de havde magten. På den måde har jeg samme holdning til Socialdemokraterne, som jeg altid har haft," siger hun.

Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at Socialdemokraterne trænger til at få pudset deres kerneværdier af og markere en solid omfordelingspolitik. Hun roser partiet for at turde sige velfærd frem for skattelettelser til valget sidste år.

Alligevel er der store dele af den socialdemokratiske politik, hun fortsat er uenig i. Det gælder både deres positive EU-tilgang, skattestop, tilknytningskrav og 24-årsregel:

"Jeg vil sgu da ikke på vilkår forsvare 24-årsreglen. Jeg har aldrig brudt mig om den, og det kommer jeg heller aldrig til. Så jeg kunne ikke finde på at forsvare hverken den eller skattestoppet," siger Rosenkrantz-Theil. Hun mener, at disse tiltag er udtryk for borgerlig politik:

"Og det har jeg tænkt mig at lave om ved at melde mig ind i Socialdemokraterne. Jeg vil rykke partiet væsentligt til venstre," forklarer hun.

Det er sjældent, at man er helt enig i alle holdninger et parti har, mener hun, men understreger, at hun anser politisk engagement i et parti for utrolig vigtigt

Pernille Rosenkrantz-Theil blev kendt som Enhedslistens unge oprører og var en af forklaringerne på partiets tidligere succes. I 1994 slap hun levende høns løs i Folketinget i protest mod nedskæringer i folkeskolen.

I 2003 nægtede hun at tage afstand fra en aktion udført af hendes uindbudte gæster, der hældte rød maling ud over statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) i protest mod Irakkrigen.

"Det kunne lige så godt have været mig selv," sagde hun dengang.

Ingen afstand fra aktion

Socialdemokraternes partiformand Helle Thorning Schmidt regner med, at det nye medlem vil tage afstand fra malingaktionen. Men det skal hun ikke gøre sig nogen forhåbninger om:

"Jeg tager ikke afstand fra malingaktionen. For jeg har ikke behov for at tage afstand fra det, jeg har sagt og ment gennem tiderne. De må købe hele pakken eller lade været med at tage imod mig. Jeg skal ikke igennem nogen renselsesproces for at blive medlem," siger hun og tilføjer:

"Men jeg vil ikke hylde, hvis nogen kaster maling på Helle Thorning Schmidt."

Trækker mod venstre

Hvor Pernille Rosenkrantz-Theil står politisk i forhold til sit nye parti, forklarer hun således:

"Jeg er enig i de dele af Socialdemokraternes politik, der trækker til venstre og uenig i de dele, der trækker til højre. "

Hun anser det for "fedt", at partiet går imod skattelettelser, men forkert, at de er gået med på skattestoppet.

"Socialdemokraternehar været ekstremt trængte, efter at Muren faldt. Idéen om fællesskab og solidaritet har ikke været populær, så partiet har haft svært ved stå på egne ben."

Rosenkrantz-Theil er især modstander af den øgede privatisering, der også fandt sted under den socialdemokratisk ledede regering. "Det strider mod den socialdemokratiske grundidé. Men partiet er rødere i dag end i halvfemserne," mener hun .

Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke den første politiker, der har foretaget et temmelig markant partiskifte. Det samme gjorde velfærdsminister Karen Jespersen (V), som med en mellemlanding hos Socialdemokraterne har bevæget sig helt fra Venstresocialisterne over til Venstre.

- Vil du ende samme sted?

"Det håber jeg fandeme ikke. Hun er altid gået efter magten, mens jeg er gået efter indflydelsen. Derfor valgte hun Venstre og ikke DF, som nok passede bedre til hendes holdninger."

- Men er det ikke det samme, du gør, når du vælger Socialdemokraterne frem for SF?

"Nej, for det bekvemme ved små partier er, at det er lettere at få poster. Det er samfundsudviklingen, der er min motivationsfaktor."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dobbeltagent?

Et relevant spørgsmål som ikke ses stillet/ besvaret i nogen artikler

Hvad er der efter hendes opfattelse galt med Enhedslisten som hun forlader, et parti hun må formodes stadig at havde betydeligt flere fællesnævnere med end S, i kraft af udtalelsen om at hun forsøg på at dreje S til venstre!

Hvorfor så ikke Socialistisk Folkeparti, der må man formode at det meste af det arbejde allerede gjort

Meget mærkeligt historie.

Det lyder nærmere som om hun er en lysky dobbeltagent, troværdigt virker det ikke..

Eller som Politikens ATS skriver:

”Fhv. Pernille Rosenkrantz-Theil skriver:

Suicidaldemokrat.

Man skal lige vænne sig til tanken om at være blevet sådan én.

En dag gik det imidlertid op for mig, at det ikke ville være muligt for Ensomhedslisten at vælte Anders Fjogh helt alene, og da jeg først var nået til den erkendelse, så jeg ingen anden mulighed end at melde mig ind i Suicidaldemokratiet.

Vi er ganske vist stærkt uenige om udlændingepolitikken, skattepolitikken, EU og de fleste andre ting. Men Suicidaldemokraternes faner er jo stadig røde, og det er jeg også, så noget har vi da til fælles. Det er også et parti, hvor man som nyt medlem har gode muligheder for at gøre sig bemærket, fordi de andre ikke har så meget at byde på, så alt i alt tror jeg, det er et fornuftigt valg, jeg har truffet.”

(Kilde: http://politiken.dk/ats/article607591.ece)

Suicidaldemokraten Pernille Rosenkrantz Theil er på en mision. Min bekymring for hendes stresshåndtering er noget beroliget ved at læse de ovenstående indlæg. I hvert fald hvis de en dag begynder at bruge energien på at beskæftige sig med ideologi fremfor personfiksering. Så har hun nemlig løst missionen.

Hvad er socialdemokratisk ideologi idag, hvad det ikke var i 90´erne?
Hvem forandrer sig mest, PRT elle SD?
Hvem sidder fast, samfundet eller det politiske landskab?

Per Erik Rønne

Jeg har svært ved at se hende blive opstillet til folketinget af en socialdemokratisk kreds. Socialdemokratiet kunne jo risikere at hun blev /valgt/.

Er den tid forbi, hvor man meldte sig ind i et parti, fordi man var enig i dets politik ?

Hvis indmeldelser i Socialdemokratiet sker fordi man er uenig i partiets politik , så står det sløjt til.

Mon ikke det nye medlem er i en "modningsproces", og søger S fordi der er størst chance for at komme til ministertaburetter.

Vi har f eks set eksempler, hvor en person startede som venstresocialist og efter en længere "modning" endte som minister i VK regeringen.

Det nye S-medlem "modner" nok videre, og ender sikkert som en god konservativ på sine ældre dage.

Birgitte Skot Nielsen

Har damen overhovedet en uddannelse? Eller et job? Politik nu om dage er ofte en genvej for dem, der ikke kan klare sig ellers.