Læsetid: 3 min.

Søren Gade: Krig bremser for flere kvinder i Forsvaret

Manglen på kvinder i Forsvaret skyldes især, at vi er en krigsførende nation, mener forsvarsminister Søren Gade. Han afviser at sætte tal på fremtidens kønsfordeling
Det er ikke nemt at få kvinder til Afghanistan - eller andre steder for det danske forsvar. Sådan lyder en del af forsvarsminister Søren Gades forklaring på, at blot én ud af 20 i Forsvaret.

Det er ikke nemt at få kvinder til Afghanistan - eller andre steder for det danske forsvar. Sådan lyder en del af forsvarsminister Søren Gades forklaring på, at blot én ud af 20 i Forsvaret.

Henning Bagger

Indland
20. december 2008

Trods diverse strategier og megen snak om at få flere kvinder i Forsvaret, ligger andelen af fastansatte fortsat på omkring fem procent. Forsvarsminister Søren Gade (V) erkender, at det kunne se bedre ud, men han peger på, at med de mange danske engagementer rundt om i verden, kan man som kontraktansat forvente at blive sendt ud hvert tredje år:

"Nu er det ikke på nogen måde for at lyde kønsdiskriminerende, men jeg tror, at det betyder noget for mange kvinder. Når de når til det tidspunkt, hvor de måske stifter familie, kan det virke lidt uoverskueligt at skulle være væk hjemmefra hver tredje år. Det er ikke for at lyde mandschauvinistisk, men jeg tror, det er et faktum," siger han og henviser ikke mindst til, at til trods for, at der er kommet flere kvinder ind som værnepligtige, har omkring hver tiende kontraktansatte kvinde i år forladt Forsvaret.

Kan tale med kvinder

Også i topledelsen glimrer kvinderne ved deres fravær.

Blandt Danmarks 38 generaler og admiraler er der ingen kvinder, og kun to af landets 103 oberster og kommandører er kvinder.

"Der skal være en base at tage af, og det er der ved at være," siger Gade og peger på, at der nu er to oberster, tre oberstløjtnanter og 38 majorer.

"Der er ved at være en gruppe stærke kvinder. Der er ikke nogen, der når derop uden, at de har kvalifikationerne."

- Men hvornår vil det vise sig i ledelsen?

"Det kan jeg ikke sige, men de kvinder, der er i Forsvaret er ikke mindre kvalificerede end deres mandlige kolleger. Du får jobbet, når du er parat til det. Og når de bliver udnævnt, er det, fordi de er bedst, og ikke fordi de er kvinder."

- Men er det i sig selv et problem, at der ikke er kvinder i Forsvarets top?

"Kvinderne på oberstniveauet er gode til at markere sig og gode rollemodeller. Forsvaret skal et stykke hen ad vejen afspejle samfundet. Jeg gør mig ingen illusion om, at der skal være 50 procent kvinder i Forsvaret, men det er godt for en arbejdsplads, at der både er mænd og kvinder. Og f.eks. i Afghanistan og andre steder har kvinder en evne til at tale med de lokale kvinder og få adgang til oplysninger, som mænd ikke får."

I Norge vil man have minimum 15 pct. kvinder i Forsvaret i 2008. På officers- og sergentskoler skal 25 pct. af eleverne være kvinder. Det norske forsvar når ikke sit mål i år, men andelen af kvinder er steget til det højeste nogensinde. I Sverige har man skrevet en konkret ligestillingsplan, som blandt andet giver kvalificerede kvinder forret på officersskolerne.

Ikke bare en sur mand

- Bør Forsvaret ikke have en målsætning som foreskrevet af Ligestillingsministeriets Charter for flere kvinder i ledelse, der gælder for virksomheder?

"Nej, jeg tror, det er svært. Hvis jeg sætter et tal op, vil jeg få kritik for, at det er for uambitiøst, og hvis jeg sætter det for højt, vil folk mene, at jeg er åndssvag. Jeg vil hellere arbejde for det og synliggøre Forsvaret som en attraktiv arbejdsplads."

- Efter majorniveau kræver det noget særligt at bliver forfremmet. Er kvinderne ikke gode nok, eller vælger mænd mænd?

"Det er sgu ikke, fordi kvinderne ikke er gode nok. I forhold til antallet af kvinder, synes jeg, er de nået langt. Og at mænd vælger mænd - lige præcis i Forsvaret har vi et kanon bedømmelsessystem. Det er lige meget, om du hedder Ibrahim, er kvinde eller mand - du bliver bedømt ud fra de samme præmisser. Jeg vil vove den påstand, at det er mere retfærdigt end mange andre systemer. Det er ikke bare en sur mand, der kan sige: 'Jeg gider ikke have en kvinde udnævnt'."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her