Læsetid: 2 min.

The Wild West & Omegn

Til dem, der troede, at avisernes nedtur er en realitet, vil vi her med kollegialt overskud bringe historien om en lille avis, Westend & Omegn. Den udgives af et tilsvarende lille bladhus, nemlig Verdens Mindste Bladhus I/S. Avisen har så meget succes, at den nu udgiver en kalender med lokalkolorit
Indland
23. december 2008
Til dem, der troede, at avisernes nedtur er en realitet, vil vi her med kollegialt overskud bringe historien om en lille avis, Westend & Omegn. Den udgives af et tilsvarende lille bladhus, nemlig Verdens Mindste Bladhus I/S. Avisen har så meget succes, at den nu udgiver en kalender med lokalkolorit

Lokalavisen Westend & Omegns 6.000 eksemplarer uddeles til beboere og butikker i et kvarter på Vesterbro i København. Der er hverken tale om en gratisavis baseret på frivillig arbejdskraft eller et kommunalt aktiveringsprojekt i stil med de 'kvarterløft' og kulturelle tiltag, København har forsøgt sig med de senere år. Tror man det, tager man så ganske fejl:

"Aviserne er i generel krise, så folk tror ikke, at en avis som vores kan give overskud. Og så er vores avis så sort-hvid og lille, at den udstråler sådan noget lavøkonomisk, men det er faktisk en god forretning", siger Rie Holdum, kvinden bag Verdens Mindste Bladhus og Westend & Omegn:

Der er langt fra Westend & Omegn til de almindelige husstandsomdelte lokale ugeaviser. Historierne er skæve, og formen er en hybrid mellem en gammeldags avis og et skoleblad, hvor læseren kender de fleste af interviewofrene.

Westend & Omegns historier handler om de lokale men har som regel et tvist: Juni-nummerets forsidehistorie er "Tøjdesigner tilstår og beklager". Beklagelsen har ikke noget med tøjdesign at gøre. Den unge designer tilstår, at han ikke orkede en videoaften med sin ven, og Westend & Omegn bringer den sande forklaring officielt. I samme nummer kan man læse om andre lokale løgnhalse. Tag for eksempel digteren og anmelderen Lars Bukdahl, der er kendt langt ud over Knippelsbro og Valby Bakke, som afslører, at han lyver for sin kone ... om sine fjernsynsvaner.

Westend & Omegn laves på freelancebasis, men i modsætning til mange af de større aviser har den sorte tal på bundlinien.

"Vi har ikke fastansatte, men vi har brugt en håndfuld forskellige mennesker, og der er ingen her, der arbejder gratis."

Lokal kalender

Det gamle slogan 'Tænk globalt -handl' lokalt' har fået en revival, når Westend & Omegn sender en 2009-kalender på gaden. Kalenderen indeholder billeder med tekst fra avisen og rabatkuponer til lokale butikker, caféer og biografer.

Kuponerne har en indbygget tidskode, idet de først kan indløses, når tiden er inde. Man må vente til kalendersiden popper op. På den måde holder kalenderen hele 2009 ud og opfordrer til møder i lokalmiljøet, fortæller Rie Holdum.

"Der var en engelsk blogger som skrev til os, at han lige var flyttet til kvarteret og så var han stødt på denne her kalender. Han skrev, at det er blevet hans måde at gå til Vesterbro på."

Kalenderen koster 125,- og kan købes lokalt eller bestilles på www.westend2009.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her