Interview
Læsetid: 3 min.

Tysklands udenrigsminister: 'Vi er alle socialdemokrater'

Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier undrer sig over dansk økonomisk politik - men er glad efter EU-topmødet
Indland
13. december 2008
-Vi er jo alle socialdemokrater i dag - også de konservative i Frankrig, Labour i England og alle de tone angivende lande rundt om i Europa,- siger Tysklands udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, der derfor undrer sig over den danske regerings økonomiske politik.

-Vi er jo alle socialdemokrater i dag - også de konservative i Frankrig, Labour i England og alle de tone angivende lande rundt om i Europa,- siger Tysklands udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, der derfor undrer sig over den danske regerings økonomiske politik.

HANNIBAL HANSCHKE

Bruxelles - I modsætning til næsten alle andre EU lande er Danmark ene om at følge en strategi, der giver skattelettelser - også til de højtlønnede - i håb om, at stimulere forbruget og øge investeringerne. Det undrer den tyske udenrigsminister og socialdemokratiske kanslerkandidat Frank-Walter Steinmeier.

"Det er da mærkværdigt. Vi er jo alle socialdemokrater i dag - også de konservative i Frankrig, Labour i England og alle de toneangivende lande rundt om i Europa. Så det er lidt overraskende," siger han i et eksklusivt interview med Information.

- Er vi så alle keynesianere?

"Nej, vi er alle socialdemokrater. Det er den politik, som socialdemokrater altid har fulgt som kommer os til undsætning i dag."

Med et citat fra den navnkundige socialdemokrat Karl Schiller - der var partiformand for SPD i 1950'erne - siger Steinmeier:

"So viel Wettbewerb wie möglich, so viel Staat wie nötig (så meget markedsøkonomi som muligt, men så meget statsintervention som nødvendigt, red.)"

"Det er den økonomiske filosofi, som nu har overtaget det monopol, som nyliberalismen tidligere havde," fastslår Steinmeier.

Han tror ikke på det, han betegner som abstrakte markedsøkonomiske idéer:

"Skattelettelser til de rigeste er ren teori, men det virker ikke i praksis. Politik føres ikke det tomme rum, men i den virkelige verden. Og erfaringen viser, at statsintervention - altså socialdemokratisk politik - virker i en krisetid. Det er alle de toneangivende lande enige om," siger den tyske udenrigsminister.

Tysk enegang

- Mange har fokuseret på tysk enegang her under topmødet ..?

"Det er ikke korrekt. Vi har mange forskelligheder. Vores økonomi er industribaseret, og vi har verdens største eksport af varer. Briternes økonomi er en finanskapitalistisk model. Derfor kræver det forskellige konkrete politiske indgreb. Men det vigtige er, at vi overordnet koordinerer politikken, at vi følger den samme linje. Og det har topmødet vist, at vi gør," mener Steinmeier, der understreger, at Tyskland er Europas største økonomi.

"De andre lande har en interesse i, at den tyske økonomi er sund. Det harde forståelse for. Det er derfor, vi har fået vore krav igennem her på topmødet," mener den tyske udenrigsminister. Der har op til og under topmødet været en voldsom diskussion mellem Tyskland og Storbritannien om den økonomiske politik. Den tyske finansminister Peer Steinbrück - Steinmeiers partifælle - kritiserede Storbritanniens finanspakke og advarede mod, at prisen ville blive betalt af fremtidens generationer. Men det nedtoner Steinmeier.

"Det er mere spil for galleriet end egentlig uenighed. Det, de store lande strides om, er ikke midlerne, men det omfang hvori de skal bruges," siger Frank Steinmeier.

Ros til Frankrig

Han fremhæver, at der også er opnået enighed på udenrigspolitikken.

"Det snakkes der ikke meget om her ved topmødet. Men det er vel værd at huske på, at en af de største konflikter under det franske formandskab var krigen i Kaukasus. Den viste sammenhold landene imellem. Den viste, at vi nu kan koordinere udenrigspolitikken. Det er også noget vi gør i forhold til DR Congo og i forhold til situationen i Mellemøsten - især forholdet mellem Israel og palæstinenserne. Enighed gør stærk. Det er franskmændenes fortjeneste."

Han lægger ikke skjul på, at han - og Tyskland - ønsker Lissabon traktaten gennemført især af udenrigspolitiske grunde.

"Traktaten vil sikre større enighed og koordination på dette område."

At Irland kan stemme nej ved en ny folkeafstemning, er en mulighed, indrømmer han. Men han har ingen løsning på problemet.

"I så fald har vi virkeligt et problem!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her