Læsetid: 4 min.

2009 bliver et besværligt år for alle partier

Den politiske kalender er tætpakket i 2009 - men krisen vil vende hele dagsordenen på hovedet. For både Fogh, Thorning og Kjærsgaard tegner dette år til at blive et af de mest besværlige år, der er set længe
Et tætpakket politisk program med to valg, store reformer og afgørende forlig kan få gamle alliancer i Folketinget til at knage i 2009. Helt uforudsigeligt er det, hvordan den økonomiske krise vil påvirke danskernes hverdag - og dermed den politiske dagsorden.

Et tætpakket politisk program med to valg, store reformer og afgørende forlig kan få gamle alliancer i Folketinget til at knage i 2009. Helt uforudsigeligt er det, hvordan den økonomiske krise vil påvirke danskernes hverdag - og dermed den politiske dagsorden.

Mikkel Østergaard

Indland
2. januar 2009

Det er en gammel sandhed i politik, at det kommende år altid er mere spændende end det forgangne. Alligevel har politikerne på Christiansborg haft god grund til at hvile ud og samle kræfter i denne juleferie. Det nye år tegner nemlig til at blive ekstra udfordrende for gamle alliancer, ekstra afgørende for forhandlingsevnerne og ekstra uforudsigeligt for alle. Og så er der også lige et Europaparlamentsvalg og et kommunalvalg, der skal overstås.

"Det her år bliver rent ud sagt besværligt for alle og enhver," siger professor i statskundskab Ove Kaj Pedersen fra Copenhagen Business School. "Det bliver besværligt for regeringen at fastholde flertallet, nu hvor de fede år er overstået. Det bliver besværligt for Dansk Folkeparti, der indtil nu har fået deres position i en overskudsperiode, men nu lige pludselig kommer til at skulle prioritere og skære ned. Og det bliver også besværligt for oppositionen, der stadig ikke er lykkes med at formulere noget alternativt paradigme som grundlag for et nyt flertal. Det bliver en kæmpemæssig udfordring."

Også politisk kommentator Hans Engell forudser et afgørende år i dansk politik.

"Det bliver et overraskelsernes år - og et skæbneår for Anders Fogh Rasmussen (V). Den politiske dagsorden er meget tungt lastet - men den dagsorden vil folde sig ud på baggrund af en økonomisk krise, som ingen kan overskue konsekvenserne af," siger han.

Skat afgørende for VKO

Tyvstarten på det politiske år går i næste uge. Selv om Folketinget først mødes igen den 13. januar, indleder partierne nemlig allerede her forhandlingerne om de kommende års milliardinvesteringer i især den kollektive trafik.

Det er bare den første af en lang række omfattende forhandlinger, som partierne skal igennem i foråret.

En ny pengeindsprøjtning til bankerne, der skal sikre lånemuligheder for trængte danske virksomheder, skal også på plads i januar. Og i februar følger så det helt store politiske slagsmål, når skattekommissionen kommer med sine længe ventede forslag til, hvordan især skatten på arbejde skal lettes.

Netop skattespørgsmålet bliver en afgørende prøve på samarbejdet mellem VK-regeringen og DF, forudser Hans Engell.

"Det vil være et banesår for regeringen, hvis skattereformen støder på grund, ligesom jobplanen gjorde i efteråret. Der er brug for grundlæggende enighed mellem DF og regeringen - og derfor tror jeg også, at Fogh og Pia Kjærsgaard er ved at finde hinanden," siger han.

Ligesom DF har S også længe været skeptiske over for de topskattelettelser, som især de konservative slår på tromme for. Men også for Helle Thorning (S) kan det blive giftigt, hvis hun ikke er med i en skattereform, mener Engell:

"Dels kan hun beskyldes for ikke at ville tage ansvar. Men desuden risikerer hun, at regeringen, DF og de radikale gennemfører det største frontalangreb på fagbevægelsen de sidste 40 år ved at fjerne fradragsretten for faglige kontingenter."

Fogh fortsætter rejserne

Foruden et nyt forsvarsforlig venter også et nyt forsøg på at skaffe mere arbejdskraft, når arbejdsmarkedskommissionen kommer med sin endelige rapport til foråret. Alle økonomer er enige om, at Danmarks største problem på længere sigt - trods krise og stigende arbejdsløshed lige nu - stadig vil være en mangel på sygeplejersker, folkeskolelærere, ingeniører og anden arbejdskraft.

"Men efter forløbet med jobplanen i efteråret er det helt åbenlyst, at der er lukket for en efterløns- eller en dagpengereform. Derfor vil der ad en lidt ukoordineret vej komme en masse mindre arbejdsmarkedsreformer, som samlet set forhåbentlig vil bære i den rigtige retning," vurderer Ove Kaj Pedersen.

Til NATO's 60-års-jubilæumstopmøde i april skal alliancen besætte den generalsekretærstilling, som Fogh indtil videre har fastholdt, at han ikke er kandidat til.

Men selv hvis han ikke får dét job og heller ikke udnævner sig selv til EU-kommissær til sommer, vil statsministeren igen i år være meget ude af landet - på klimamission op til klimatopmødet i København i december.

Den økonomiske krise kan gøre det ekstra besværligt at hive en tilstrækkelig ambitiøs aftale hjem - og også indenrigspolitisk kan topmødet risikere at ende som en maveplasker, vurderer Hans Engell. De danske vælgere kan meget vel være alt for optagede af de helt nære fremtidsbekymringer til at interessere sig særligt meget for det prominente topmøde.

Krise giver ny dagsorden

Ove Kaj Pedersen forudser, at den økonomiske krise vil medføre en helt ny overordnet dagsorden i dansk politik i 2009:

"Begreber som solidaritet, fællesskab, stat og statsintervention har været skældsord de sidste mange år. De vil komme tilbage og blive hæderkronede."

Men det er ikke givet, at det er Socialdemokraterne, der løber med den dagsorden.

"Den store politiske konflikt kommer til at ligge omkring reformuleringen af fællesskab, solidaritet og statens opgave. Den er S jo ikke engang startet med at formulere selv. Det er der ikke rigtig nogen, der er endnu," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Hedegaard Kronborg

En statsminister på vej væk.......Svar alle

D. 2. jan. kl. 20.14 2009Jan H. Kronborg

Et statsminister på vej væk.......
"En Nytårs-tale fra statsminister AFR, Anders Fogh Rasmussen (V), der er på vej væk. En gl. dansk statsminister, der intet vil indenrigspolitisk mht. langsigtet udvkling til fælles bedst, der kan komme alle borger i Danmark til gode. Der er istedet, fra VK og AFR arbejdet kortsigtet for at øget vennernes privat-forbrugs muligheder. Den politik, kan AFR vennerne og den del der ikke tænker: Langsigtet til fælles bedst politik i Danmark!
En gl. dansk statsminister, der nu på 8. år, tænker for meget på kortsigtet økonomiske mål, for vennerne større privat-forbrug, til borger i Danmark mindre..... Det er sandsynligt og ja også forhåbentligt sidste Nytårstale en VK - DF - statsminister, her 2. jan. 2009 netop har af-
leveret til alle borger i Danmark.
En hoved-person i 2009 bliver fru Connie Hedegaard (C), det konservative Folkeparti og tema, en grøn bæredygtig dansk udvikling. Det vil en AFR, Anders Fogh Rasmussen nok støtte, det er den udmelding der kom fra AFR, Venstre landsmødet i den borgerlige højborg Herning. Skal og kan vi håbe på, dette udsagn fra AFR? Jeg håber det meget, men vil opleve en reel politisk handling til fordel for bæredygtig udvikling!"

Med venlig hilsen / Best regards

Jan Hedegaard Kronborg
Lupinens Kvarter 102, Gullestrup
7400 Herning Danmark

Tlf.: +45 27966919 / +4521606050

E-mail add. kronborgjan@gmail.com

CITAT, Jan Kronborg:

Hope not hate that is the better way.