Læsetid: 3 min.

Både regeringen og EU er splittet i støtten til Israel

Det tjekkiske formandskab og Venstre bakker USA's støtte til Israel. Imens er Per Stig Møller kritisk - og Anders Fogh forbliver tavs
5. januar 2009

FN's Generalsekretær Ban Ki-moon, Storbritanniens premierminister Gordon Brown, den franske præsident Nicolas Sarkozy har alle krævet øjeblikkelig indstilling af krigshandlingerne i Gaza og har - om end i diplomatiske vendinger - kritiseret Israel for den voldelige adfærd mod civilbefolkningen. Også både Sverige, Norge og Holland har opfordret Israel til at søge freden frem for at invadrere Gaza.

Men USA støtter Israel og det samme gør det tjekkiske formandskab af EU.

I sin ugentlige radiotale til det amerikanske folk i lørdags sagde George W. Bush, at det israelske angreb på Gaza var "berettiget".

I en overraskende udmeldelse i går ytrede en talsmand for det tjekkiske EU formandskab "entydig støtte" til Israel.

"På nuværende tidspunkt - og på baggrund af de sidste to dages begivenheder - opfatter vi dette som en defensive action og ikke et angreb," sagde Jiri Potuznik , talsmanden for den tjekkiske regering.

Dette er en radikal ændring i forhold til det tidligere franske formandskabs endog særdeles kritiske holdning overfor Israel.

Magtesløse EU

Iagttagere opfatter denne uenighed som et tegn på EU's magtesløshed i den nuværende situation.

"Det er vel ikke ligefrem et udtryk for, at EU er rede til at tale med én stemme når det nuværende formandsland siger nøjagtigt det modsatte som det forudgående," siger EU eksperten Michelle Cini fra University of Bristol.

Hun mener, at det sår tvivl om EU og dermed underminerer unionens udenrigspolitiske gennemslagskraft.

"Denne form for dissonans skaber blot forvirring. Det er ikke noget, der skaber indflydelse - endsige respekt," siger hun. Den franske regering har ført an i kritikken af Israel. I går gentog den franske udenrigsminister Bernard Kouchner sin kritik af Israels krig som "uacceptabel".

Frankrig - der har formandskabet i FN's Sikkerhedsråd - forsøgte i går, at finde en løsning. Det mislykkedes - igen.

"Vi er enige om, at en våbenhvile er nødvendig, men der er ingen aftale blandt de 15 medlemmer af Sikkerhedsrådet," sagde Frankrigs FN-ambassadør Jean-Maurice Ripert til det franske nyhedsbureau AFP. Disse forsøg er blevet blokeret af den amerikanske regering, der utvetydigt har støttet Israels ret til "selvforsvar".

"Hamas ville ikke respektere en våbenhvile. At stemme for en sådan ville blot miskreditere Sikkerhedsrådet," sagde den amerikanske vice-ambassadør ved FN Alejandro Wolff. Den nyvalgte præsident Barack Obama har ikke udtalt sig om konflikten med den begrundelse, at han ikke er tiltrådt som præsident endnu.

Dansk støtte og kritik

Herhjemme gentog flere danske politikere - fortrinsvis fra oppositionen - i går deres kritik af Israel.

"Vi er nødt til at sikre, at alle lande - også Danmark - gør alt for at stoppe det fuldstændige vanvid mellem palæstinensere og Israel i øjeblikket," siger SF's formand Villy Søvndal til Ritzau.

Socialdemokraternes udenrigspolitiske ordfører Jeppe Kofod mener, at Danmark umiddelbart skal opfordre til våbenhvile, ligesom den franske præsident og britiske premierminister har gjort det.

"Hamas' raketter skal stoppes. Men det skal ske på en måde, der ikke styrker Hamas. Lige nu er Israel i gang med at hælde benzin på Hamas' og andre terrororganisationers bål. Det lyder som om, at Venstre og Dansk Folkeparti giver Israel 'carte blanche'. Det er farligt, at vi ikke støtter kravet om øjeblikkelig våbenhvile. Dermed er vi med til skrue voldsspiralen op.," siger han.

Og i den borgerlige lejrer tonen overfor Israel da også væsentlig mindre hård.

"Danmarks regering bør yde Israel fuld moralsk støtte i kampen mod terrorismen," siger Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører, Søren Espersen.

Det synspunkt bakkes op af Venstres udenrigspolitiske ordfører Søren Pind.

Israel har fuld ret til land-offensiven i Gaza mod Hamas, fordi det er en terrororganisation, som har opsagt våbenhvilen og angrebet Israel med raketter, mener Pind. "Det er svært at sige, at det er utilladeligt eller andet. I virkeligheden har Israel forsøgt at forsvare sine retmæssige interesser," siger han.

Fogh er tavs

Synspunktet deles dog ikke af udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Han frygter især, at de civile tabstal stiger:

"Det er overvældende og for kraftig magtudfoldelse, de udøver. Men de har jo altså ikke været i stand til at stoppe Hamas' raketter. Derfor vil de blive ved, til de har fået stoppet den sidste raket," siger udenrigsministeren.

Danmarks statsminister ønskede i går ikke at udtale sig om situationen i Gaza. Det var heller ikke muligt at få oplyst, om Anders Fogh Rasmussen som Søren Pind mener, at Israel har al ret til at gå ind i Gaza - eller om han bakker sin udenrigsminister Per Stig Møller op i, at Israel er gået for vidt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Thorning

Mon ikke statsministeren er enig med Søren Pind - eller er det omvendt - og begge enige med den George W. Bush, der stadig eksisterer? Statsministeren sad jo for få år siden i Synagogen i København med fuld TV-dækning iført den foreskrevne hovdedbeklædning (burde han ikke modigt have næget dette overgreb på den personlige frihed og dens uheldige signaler om mangelfuld integration) og så aldeles henrykt ud i en endnu ikke fordampet 11. september-eufori.

Burde man ikke forsøge at få Søren Espersen og Søren Pind dømt efter terrorlovgivningen for at udtrykke støtte til terror?

Det er uhyrligt, at nogen dansk politiker udtrykker støtte til Israels massakrer i Gaza. Det svarer til at støtte Hamas` selvmordsbomber - bortset fra at Israel med denne ene serie af angreb har dræbt flere mennesker end samtlige Hamas` selvmordsbomber!

Chris David Bonde Henriksen

Langt størstedelen af de tab, som Hamas oplyser (og som ikke - mig bekendt - er bekræftet fra uafhængig side) er militære personer. Dertil kommer en del civile, som bruges som 'skjold' mod de israelske angreb, hvilket Hamas ikke lægger skjul på. Jo flere martyrer, des bedre, synes parolen at være. I øvrigt kan man ikke bruge sammenstillingen af tabstal, idet der ikke findes nogen form for proportionalitet i krig. Så ville det jo være 'øje for øje'. Det eneste mål for Israel er at standse Hamas' raketter mod civile bebyggelser i det sydlige Israel. Helt legitimt formål. Enhver suveræn stat har ret til selvforsvar, hvilket fremgår af FN's charter.

Jeg vil hermed tillade mig at henvise til en artikel i AL Jazeera, der på en meget klar og overbevisende måde dokumentere hvordan de vestlige massemedier med enkle midler formår at give et fuldstændigt fordrejet og forløjet billede af krigen i Gaza. Når man har været vidne til eksempelvis TV2s dækning af krigen er det tydeligt at Al Jazeeras kritik rammer lige i plet.

Det er fuldstændig fantastisk og bizar oplevelse at man som dansker bliver nød til at indrømme at arabiske medier som Al Jazeera langt overgår den danske presse i kvalitet, lødighed og objektivitet i beskrivelsen af konflikten i Gaza.

Artiklen kan læses på adressen:

http://english.aljazeera.net/focus/war_on_gaza/2009/01/20091585448204690...

Dorte Sørensen

Det er skræmmende at en så simpel løsning som at stille en fredsbevarende FN styrke på 1967 grænsen og holde den der til parterne har lært at leve sammen skal være så vanskelig.
Hvordan kan Fogh Rasmussen fx se på, at befolkningen i Gaza lider overgreb, når han fandt det livs nødvendigt at gå i krig mod Irak sammen med USA.

@ Chris

Pointen med mit indlæg var, at Søren Espersens og Søren Pinds støtte til Israels krigsforbrydelser bør sidestilles med støtte til Hamas´ selvmordsangreb. Ethvert tab af menneskeliv er lige forfærdeligt - uanset om personen dræbes af en selvmordsbombe eller et israelsk missil.

Dit forsøg på at retfærdiggøre Israels massakrer er uhyrligt. Jeg kunne lige så godt vende det om og retfærdiggøre Hamas´ angreb på israelere. F.eks. på følgende måde:

"Hamas er nødt til at forsvare Gazastribens befolkning mod den fortsatte israelske udsultningspolitik og terrorangreb mod den palæstinensiske befolkning. Kun ved at kæmpe aktivt mod den israelske besættelsesmagt med de midler som Hamas nu engang har adgang til, kan det palæstinensiske folk befries fra en stadig mere brutal israelsk besættelse. Uden militant modstand vil fordrivelsen af palæstinenserne fortsætte."

For god ordens skyld må jeg understrege at ovenstående IKKE er udtryk for min holdning. Jeg tager afstand fra både Israels missiler og Hamas´ raketter. Konflikten skal løses politisk hvilket betyder at den israelske besættelse skal afsluttes og der skal findes en løsning på det palæstinensiske flygtningeproblem.

Dorte Sørensen

Jonas Larsen , der er desværre også jøder i Israel der mener at palistinænserne bare skal smides i havet. Derudover har Hamas fundet en kattelem med at forslå en ubegrænset våbenhvile. Dvs. Hamas har flyttet sig siden de blev dannet sidst i 1980érne.
I mine øjne må FN træde i karakter og stille en fredsbevarende fredsstyrke på 1967 grænsen og blive der til parterne har lært at leve sammen.