Læsetid: 3 min.

Claus Hjort: Vi er godt rustede til stigende ledighed

Trods indkøringen af et helt nyt jobsystem, mens arbejdsløsheden vil tordne i vejret, har beskæftigelsesministeren stadig tillid til, at jobcentrene kan klare presset. En yderligere regelforenkling af jobbureaukratiet er på vej. Ekstra penge har derimod lidt længere udsigter
Indland
15. januar 2009
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) - her til Venstres landsmøde - er klar over, at »tingene går stærkt for øjeblikket«. Men han afviser at skride ind overfor en mulig stor gruppe arbejdsløse i fremtiden. »Vi følger det løbende, og skulle der være problemer, så vil vi naturligvis gribe ind,« siger han.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) - her til Venstres landsmøde - er klar over, at »tingene går stærkt for øjeblikket«. Men han afviser at skride ind overfor en mulig stor gruppe arbejdsløse i fremtiden. »Vi følger det løbende, og skulle der være problemer, så vil vi naturligvis gribe ind,« siger han.

Jesper Kristensen

Det er stadig med sindsro i stemmen, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) imødeser en krisefremkaldt kæmpestigning i arbejdsløsheden.

Som beskrevet i Information vil presset på jobcentrene blive øget markant, når godt en halv million mennesker i de kommende år vil opleve at være uden arbejde i kortere eller længere tid. Samtidig bliver hele beskæftigelsesindsatsen - også over for dagpengemodtagerne - nu lagt ind under landets kommuner. Det fremkalder bekymring for, at indsatsen vil falde fra hinanden.

Men den bekymring er ubegrundet, siger Hjort:

"Det her er et bedre system. Det er selvfølgelig klart, at med stigende ledighed står vi over for en større udfordring. Men det er ikke en udfordring, der vil blive hæmmet af denne omlægning. Tværtimod."

Han henviser til, at omlægningen ikke vil medføre nogle flytninger af medarbejdere. Allerede i dag sidder jobkonsulenter, der har med bistandsklienter at gøre, under samme tag som kolleger, der skal hjælpe dagpengemodtagere i job.

Frigører ressourcer

"Derfor er det en misforståelse at sige, at sammenflytninger vil give problemer. Det, vi opnår nu, er nogle store administrative lettelser, når vi kører to forskellige systemer, regelsæt og personaleadministrationer sammen. Det frigør ressourcer til, at man kan tage sig af de flere ledige, der desværre er udsigt til, at vi får".

- En jobcenterchef er urolig for, om der vil være ressourcer nok, når presset på jobcentrene bliver øget - og centrene samtidig skal kæmpe om ressourcer med andre kommunale områder som skoler og ældrepleje. Hvad siger du til den bekymring?

"Det er ikke en spareøvelse, vi gennemfører. Alle pengene følger ud til kommunerne, når de overtager indsatsen fra staten. Samtidig vil der være en tæt overvågning af, at kommunerne løser indsatsen - blandt andet fra et regionalt system, hvor også arbejdsmarkedets parter er repræsenteret."

700.000 ledige job

- Skal kommunerne ikke have flere penge, nu da ledigheden er stigende?

"Vores system er sådan, at det er staten, der dækker udgifterne til de forsikrede ledige. Sådan bliver det ved med at være."

- Staten dækker vel ikke stigende lønudgifter i jobcentrene? Med den kraftige stigning i ledigheden bliver der vel behov for flere ressourcer her?

"Det er helt klart noget, vi følger. Selvfølgelig må vi hele tiden tage bestik af de meldinger, vi får tilbage. Men jeg er fuld af fortrøstning. Det er stadig sådan, at der bliver ledige job i Danmark - cirka 700.000 om året. Der bliver stadig meget at lave."

- Men skal jeg forstå det sådan, at regeringen vil være klar til at give flere penge til kommunerne?

"Det, der bliver regeringens primære opgave, er at få løst problemerne med bankkreditterne. Så skal vi tage fat på skattereformen, og så skal vi se på offentlige investeringer. Men foreløbig er ledigheden 1,9 procent. Vi er klar over, at tingene går stærkt i øjeblikket. Men vi følger det løbende, og skulle der være problemer, så vil vi naturligvis gribe ind."

- Socialrådgiverne klager over, at de bruger alt for megen tid på regler og administration. Er tiden ikke inde til at få gjort noget ved bureaukratiet på jobcentrene?

"Det er vi i fuld gang med. Vi har to vigtige områder tilbage: Ungereglerne - som er det, som medarbejderne på jobcentrene ser som de mest belastende - og sanktionsreglerne i kontanthjælpssystemet, som er meget indviklede og bureaukratiske. Det er et politisk spørgsmål med forligspartierne - og jeg håber, at vi i løbet af et par uger kan melde, at nu er der politisk enighed om det."

- A-kasserne opfordrer dig til at gentænke hele beskæftigelsessystemet, nu da det ikke længere handler om mangel på arbejdskraft - men om mangel på job til arbejdsmarkedsparate ledige?

"Jeg synes, at vi har de redskaber, vi skal bruge i beskæftigelsespolitikken: Løntilskud, jobtræning, uddannelse og så videre. Og her er det vigtigt, at jobcentrene anvender de redskaber, der er relevante over for hver enkelt ledig. Det særligt vanskelige i en situation med stigende ledighed er, hvis jobcentrene overser nogen. Men jeg synes ikke, at der mangler noget i de redskaber, vi har," siger Claus Hjort Frederiksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

martin sørensen

Erkend vi er krise,og løs krisen.

Borgerlig verdens mester retorik,forvære den økonomiske krise. Det er let at falde i søvn når selv man er overbeivst om at man er verdensmester. ”Vi kan snart købe hele verden” sage Thor Pedersen, som finansminister, for ca 1½ år siden. Dengang hade vi ca 70 milliarder i overskud på statsfinanserne, det er nu blevet til et minus på ca 10-30 milliarder. Økonomien er overophedet, ja sådan lød retorikken bare indtil for ca 2 månder siden, alt praktisk politik, fulgte dette retoriske spor,tænk det er kun 2 månder siden at VK ville sænke dagpenge retten fra 4 år til 2 år, Det var på samme tid som Danmark dengang hade var i teknisk ression i 8-10 måneder. Økonomerne taler nu om minst 160.000 arbedsløse i løbet af bare 1-1½ år ja de taler om direkte. Deflation (økonomisk afvikling i form af negativ direkte negativ vægst). Heldigvis var der andre politikere, der mente at økonomien var nogenlunde så overophedet som en januar snestorm i det ydre sibirien. Så foreslaget om den kortere dagpenge ret, blev forkastet.

Danmark er særligt godt rustet til krisen,ja det siger nu de selv samme borgerlige politikere, der for. Ja bare to månder siden mente, at vores økonomi "var overophedet".Jo dengang blev vi fra opisonen kritiseret for at være økonomisk uansvarlighed. Jo vi ville også dengang, åbne op for offenlige invisteringer. Så arbedsløse muere, tømmere elektikere, blikkenslagere mm kunne komme i gang med at ombygge og renovere vores skoler, og øvrige offenlige egendomme. Der har været i dirkte forfald her i løbet af de sidste 7 års borgelige skævridning af det Danske samfund. Nu ser vi 3000-7000 flere arbedsløse pr månede, eller en vækst fra 44000 til minst 120.000 arbedsløse bare her i 2009.

Ervergslives moderne ledelses styring af, problemer bygger fundementalt på at. ”Man skal først erkende et problem, for at kunne løse problemet”. De borgerlige følger forsat retorikken, ”vi skal jo ikke male fanden på vægen”.Et flygtigt kik på bolig og bil salget og arbedsløshedens og den øvrige økonomiske udvikling, viser med alt tydelighed. Fanden er her,han har været her længe. Bank rednings pakke version ikke 1:0 nej,vi er ved version 2:0.en pakke på "kun",ca 100 milliarder kr. Er vel et tydeligt bevis på at samfundet er på vej mod den totale krise. 20.000 kr pr dansker uden krav, er rigtigt mange penge til de samme banker der naivt, lånte Stein Bagger ca 2 % af den bank pakke der er på vej.Det er kun retfærdigt og fair, at kræve loft over bankdirektør lønningerne når man står med hatten i hånden.

Det nytter intet at sige at vi er verdensmestere i en tid hvor tusine bliver arbedsløse. Lidt ydmyghed tak, for vi kan sagtens løse krisen hvis vi står sammen. Løfter i flok, lader være med at "se skævt", til de af os som der uheldigvis må stå på sidelinjen som arbedsløse. Mens vores samfund er i krise, de er ikke dovne, nej de er bare uden job.Erkendelsen af krisen er en naturlig del af processen for at løse krisen.vores samfund kunne spare ca 50% af vores nuværnde energi behov ved at sætte målrettet. Ind med energi bespareser, Danmark kan som samfund. Hvis vi har viljen omstile os til at være drevet med 100% vedvarende energi før år 2030. Det er at tegne en kasko forsikining på vores fremtids velfærd, i mod diktatur staters energi revolver diplomati. Vi løser vores andel af klima problemet og skaber vækst og en massere jobs i næsten alle sektore.Lige nu og her midt i krisen.Forøvrigt så kunne vores ældre medborgere kunne godt trænge til et par ekstra kærlige hænder for at give dem peje og omsorg. Vi har også behov for gode skoler og daginsutioner, med dygtige lære og pædagoere. Vi har som samfund været i krise før og løst dem med succes, kriser har faktisk en kvalitet, de giver nyt liv til nye tanker det er nu hvor man kan gennemføre de store foradringer, i et samfund. Lad os bruge krisen til at gøre vores samfund stærkere.

Erkend vi er krise,og løs krisen.

Søren Kristensen

Man må jo medgive at den arbejdskraft der pt. bliver frigjort, som følge af krisen og i modsætning til firserne- og halvfemsernes langtidsledige, er fagligt toptunet og derfor ikke umiddelbart har samme behov for ressourcekrævende opkvalificering. Spørgsmålet er om vi vil forstå at udnytte dette poteniale under en evt. recession, eller om vi igen skal se dygtige folk sygne hen på dagpenge i årevis. En ting er i hvert fald sikkert og det er at kombinationen af langtidsarbejdsløse håndværkere og folkeskoler der trænger til forbedringer og vedligeholdelse, er en loose loose situation. Bare for at nævne et område, hvor lidt rettidigt omhu var på sin plads. Indtil videre er det ikke for sent. Det er rigtig nok.

Steen Rasmussen

Er det ikke lige som om hele medieverdenen, finansdrengene, de for kort tid siden åhh … så succesfulde og lalleglade og ideologisk forblændede har svært ved at finde sig selv, i den situation der er opstået.

Før var deres succes alles succes, altså på den betingelse, at de erobrede den på junglelovens og markedets betingelser, hvor den overordnede markedsrationalitet, Adam Smiths slet skjulte hånd virker som garanten for, at den individuelle bestræbelse bidrager maksimalt til den fælles pulje af lykke og velstand. Den gang for så kort tid siden ville det have været spild af penge, hvis det offentlige kastede gode penge efter de dårlige, dvs. satte markedets socialdarwinistiske principper ud af kraft, dem som handler om, at den stærkes sejer er alles sejer. Nu hedder det sig, at de lalleglade for alt i verden skal have lov til at fortsætte festen på det offentliges regning. For deres nederlag er alles nederlag, hvor det før hed sig at netop nederlaget var strengt personligt og individuelt. Nu hedder det sig, at det er uretfærdigt at regeringens venner, ceposadepterne, gulddrengene fra finansverdenen, IT-fabrikkerne, pyramideselskaberne, illusionerne og boblerne nu er gået ned på markedets betingelser. Pludseligt er staten ikke længere problemet for disse lalleglade typer. De vil have hjælp. Og de får det.

For politikerne hænger fast i fortidens illusioner om at markedet er løsningen. De glemmer at de selv er løsningen og de glemmer deres egen magt, når de ikke kan se at de netop har magten, hvis de kan redde genstanden for deres tro.

Risikoen består i at det politiske system spiller sine egne kort af hænde, ved at satse statens midler på de mislykkede finansdrenge. Det politiske system burde se på sine egne evner, begynde at definere og løse problemerne selv, i stedet for at fraskrive sig sin magt og sit ansvar med henvisning til markedet som løsningen på alle problemer.

Det moderne samfund har af ideologiske grunde satset alt for meget på en hest i mange år. Hesten kan ikke mere, så nu må det sadle om, hvis det ikke skal gå helt om.

Sekretet fra disse selvudråbte ideologer, altså de såkaldte eksperters selvfede og selvbekræftende udgydelser hænger på forsiden af de kommercielle medier endnu. Lugten breder sig. Der er noget galt. De kan ikke rigtigt se, at deres verdensorden og selvbeskrivelse er brudt sammen. I stedet fortsætter de traditionen med at bekæmpe staten, der hvor man har lukket øjnene for at markedet har svigtet hele tiden, dvs. over for de 700 tusinde arbejdsløse danskere, der hele tiden har været.

Alt vender på hovedet.

martin sørensen

Der mangler stadigt en fundemental erkendelse af at vi er et land i krise.

igen igen høre vi den borerlige selvfede verdens mester retorik istædet for lidt mere ydmyg respekt overfor de personer der nu bliver ramt personligt ofte med tragisk koncekvens her i krisen.

Latent ligger der forsat den evige borgerlige retorik " der er altid arbede til dem der vil arbede", ( lyder bedst med Nils Hausgaards vendelboske dialekt). Der virker helt enkelt som om at vores beskæftigelses minister helt har misforstået, vores danske “Flexicurity" velfærdssystem, onde tunger vil sige at det er en bevist misforståelse, nej jeg vil mere tørt konstatere, at han og hele hans cepos logik, helt enkelt ikke fatter systemet eller begrebet. at det kun er 2 månder siden at de skrottede foreslaget med 2 års dagpenge ret ja beviser det ikke dirkete den totale mangel på erkendelsen af krisen ?.

Hvad nytter det exembelvist, at kræve en 450 timers regel i et land med voksede arbedsløshed ?. hvor er de jobs som de arme kontanthjælps modtagere nu tvinges til at skulle finde?

Hvad nytter et kontant hjælps loftet, der skal "hjælpe motivationen" med at den arbedsløse nu finder det arbejde der ikke er der ? ( vi er et land med voksede arbedsløshed).

hvad nytter, det at kræve at jobsøgende skriver 4 ansøgninger om ugen til et arbedsmarkede der mister ca 4000-7000 jobs om måneden ?.

Det er med andre ord en fundemental anden indsats der nu skal til for at løse krisen, kickstarter pakker der med offenlige invisteringer sætter nyt liv i økonomien, for genstarte den døde økonomiske cyklus, det er en fundementalt anden vinkel på arbedsløshed, fra at se på de arbedsløse som folk der ikke gider at arbejde, til at se på det faktiske problem, nemlig at skabe opgaver nok til de folk der nu ikke har et arbejde og der ikke kan finde et arbejde.

her ligger den fundementale forskel på at erkende krisen og bare lade stå til holdningen som især Claus Hjort Frederiksen (V) har været en del af hos den nuværnde regering, partiet V for: Vi er verdnes mestre som oraker der ved vi alt.

kære venstre folk kom nu med lidt ydmyghed tak.

Krisen kom fuldstændigt uforberet på jer, hele jeres politik bygger 200% på at danmark er i evig vækst, krise håndtering er ikke jeres stærkeste side, erkend nu at i har et problem.

For Danmarks skyld

Ann-Charlotte Kjeldsen

I værste fald kan man vil sige, at der er rigeligt af løsøre at sælge ud af, skulle krisen kradse sådan for alvor..

En af mine veninder og hendes mand har en sund og fornuftig tilgang til det at eje.. de skulle kunne sidde i huset, hvis de begge blev arbejdsløse... men det var jo også sidst i 1980-erne... dengang med stor ungdomsarbejdsløshed og mange langtidsledige... !

Hvor mange har tænkt over det i dag ? Foruden det faktum, at de har "glemt" at melde sig i A-Kasse..... !!

martin sørensen

ja og tænk flere af vores borgerlige politikere har direkte anbefalet at man ikke blev medlem af en a-kasse.

http://www.nordjyske.dk/debat/forside.aspx?ctrl=10&data=53%2c2966775%2c5...

"Claus Hjort: Vi er godt rustede til stigende ledighed"

Nu blir jeg sku rigtig nervøs, det kan kun gå galt med den mand.