Læsetid: 3 min.

Danmark sætter børn i voksenfængsler

I strid med Børnekonventionen sættes danske børn i voksenfængsel. Det møder stærk kritik fra eksperter og oppositionen
Indland
22. januar 2009

Trods årelang kritik risikerer børn under 18 år at havne i fængsel sammen med kriminelle voksne.

Det sker selvom FN's Børnekonvention ikke er til at misforstå:

"... især skal ethvert barn, der er berøvet friheden, holdes adskilt fra voksne ..." står der skrevet i artikel 37.

Danske Regioners nyeste tal fra 2007 afslører imidlertid en anden sandhed. I 2003 blev 26 børn sat i voksenfængsel, fordi der ikke var plads på de sikrede institutioner. I 2007 var tallet steget til 113 - svarende til knap halvdelen af de frihedsberøvede 15-17-årige. Flere af disse børn oplever at blive isolationsfængslet for netop at undgå, at de sidder sammen med voksne, oplyser flere eksperter. Og det er et problem, fastslår generalsekretær i UNICEF Danmark Steen M. Andersen:

"Det er klart brud på Børnekonventionen. Børn skal behandles som børn. De er mere psykisk sårbare - også selvom de er hårdkogte kriminelle," siger han og understreger, at også isolationsfængsel er brud på Børnekonventionen.

I Danmark findes der syv sikrede institutioner, som fungerer som surrogatfængsler for de 15-17-årige. Tilsammen har institutionerne 121 pladser til anbringelser, og selvom pladserne kan anvendes flere gange på et år, manglede der 32 pladser i 2003. Det tal var i 2007 vokset til 164 pladser.

Traumer og tvangstanker

Det falder ikke i god jord på de sikrede institutioner. Jens Asger Hansen, der er forstander på institutionen Sønderbro mener, at udviklingen er et stort problem:

"Voksenfængsel for børn er som døden for dem. For at undgå, at de kommer til at sidde i sådan et fængsel, isolationsfængsler man dem. Det er det egentligt skræmmende," siger forstanderen. Han er ikke i tvivl om konsekvenserne:

"Det er skadeligt under alle omstændigheder. Man kan få traumer og tvangstanker af det. Det kræver en stærk karakter at komme i isolation - og det er børn, vi snakker om," understreger Jens Asger Hansen.

Han bakkes op af seniorforsker og afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder Peter Scharff Smith, der forsker i fængsler og menneskerettigheder.

"Der er en god grund til, at man har lavet artikel 37, for børn kræver klare hensyn. Der er fare for, at de bliver negativt påvirket af ældre kriminelle og bliver yderligere kriminaliseret, hvis man putter dem i et voksenfængsel," siger han.

'Ikke statens ansvar'

Oppositionen kræver nu, at regeringen laver en handlingsplan for at komme problemet til livs:

"Det gælder om at få gjort problemet til undtagelsen snarere end reglen," lyder det fra retsordfører Morten Østergaard (R).

Velfærdsminister Karen Jespersen mener dog ikke, det er statens ansvar:

"Det er kommunernes ansvar at sørge for, at der er det antal pladser på sikrede institutioner, som der er behov for," skriver hun i en e-mail til Information.

Børn bliver tabere

Men den hopper Morten Østergaard ikke på:

"Staten har både ansvaret for fængslerne og for, at konventionerne overholdes. Det nytter ikke, at stat og kommuner peger fingre af hinanden - de eneste, der taber i det spil, er børnene," lyder det.

Karen Jespersen fremhæver i sin e-mail, at der er afsat 16 millioner kroner på finansloven til etablering af flere pladser.

Men blot fordi, der er afsat penge, er problemet ikke løst, påpeger Morten Østergaard

"Jeg glæder mig til at se, at der ikke sidder børn i danske fængsler efter 2009. Indtil videre konstaterer vi bare, at de sidder der, uanset hvordan finansloven ser ud."

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) og justitsminister Brian Mikkelsen (K) er i dag kaldt til samråd for at svare på kritikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nicolai Sennels

Langt størstedelen af ansvaret for det stigende behov for sikrede pladser ligger helt klart hos kommunerne. Den kommunale indsats mod indvandrerkriminalitet, ikke mindst i Københavns Kommune, har spillet fallit: De sikrede institutioner er oversvømmede i kriminelle unge indvandrere. Andelen af indvandrere blandt ungdomskriminelle i Københavns Kommune steg med 19 % til 67 % i 2008 (link: http://politiken.dk/indland/article560520.ece) - langt størstedelen har muslimsk baggrund (link: http://jp.dk/meninger/kronik/article1547907.ece). Det er udtryk for slinger i den sociale indsats, når socialforvaltningerne giver støtte og flere chancer, og efterfølgende overlader det til politiet og retssystemet at give de unge grænser og konsekvenser.

Behovet for at skrue retorikken op i "overdrive" er meget tydeligt, men det ville være på sin plads, at Jens Asger Hansen fremlægger data, som kan bevise hans dramatiske påstand om, at "Voksensfængsler for børn er som døden for dem". Læs mere om Hansen specielle pædagogiske "værktøjer" her: http://hodja.wordpress.com/2008/12/04/s%C3%B8nderbro-det-rare-f%C3%A6ngsel/

Det er nemt nok at tørre ansvaret af på kommunerne. Det gør man bare ved at give dem en masse forpligtigelser, og samtidig sørge for at der ikke er de nødvendige midler til at gennemføre noget som helst. Det er ikke første gang regeringen benytter den praksis.

Derudover er det selvfølgelig bekymrende, at unge med muslims baggrund er så overræpresenterede i kriminalstatistikken. Ingen tvivl om det.
Jeg synes dog det er værd at bemærke i kommentaren fra JP, at de muslimske grupper der bliver nævn, stammer fra Libanon, som jævnligt bliver bombet i smadder af Israel, Somalia, behøver vist ingen nærmere introduktion og Irak, som siden 91 har været et land præget af blokade, og siden 2003 præget af krig.
Det er trods alt ikke tilstande der gør sig gældende i f.eks. Kina.

Sidst men ikke mindst, tror jeg ikke at de højreorienteredes vrede følelser over hvad de unge foretager sig i de sikrede institutioner, skal erstatte de tanker der ligger bag at gøre brug af et givet pædagogisk værktøj. Lige meget hvor meget det generer folk, skal usaglig vrede ikke ligge til grund for hvordan vi skal behandle børn og unge der er kommet på kant med loven.

Nicolai Sennels

At kommunerne ikke har nok midler til at løse opgaven er en påstand. En anden påstand er, at de ganske enkelt ikke er særligt gode til deres arbejde. Jeg selv er blandt tilhængerne af sidstnævnte.

Artiklen mangler i øvrigt to essentielle oplysninger:
1) Mange voksen-fængsler har ungdomsafdelinger, hvor de unge kan være uden at komme i kontakt med ældre fanger.
2) Jens Asger Hansen har selv flere gange sendt "besværlige" unge fra Sønderbro til Vestre Fængsel. Jf. Hansens kommentar i artiklen svarer dette til at sende de unge i døden. At kunne få dette over sit hjerte kræver formentligt ganske særlige personlige karaktertræk.

Kristian Larsen

Nicolai: Hvilke voksen-fængsler har ungdomsafdelinger, hvor de unge kan være uden at komme i kontakt med ældre fanger, bortset fra Ringe Statsfængsel? Mig bekendt ingen. Det ville i øvrigt klæde dig at oplyse, at du selv har arbejdet under Hansen på Sønderbro-institutionen.

Nicolai Sennels

Til Hansen og hans hjælpsomme kontakter:
Jo. Jeg har arbejdet under Hansen i knap tre år på Sønderbro. Det er da ingen hemmelighed (og meget nemt at google). At det ville klæde mig at nævne, at Hansen har været min chef er da en underlig handicappet rapand af et argument i denne diskussion... Mærkeligt... :-/

Og til jeres oplysning: Vestre Fængsel har også en ungdomsafdeling.

Hykleriet forbliver stadigvæk alt for tydeligt: Den gamle kommunist Hansen prøver at slå regeringen i hovedet for ikke at lave nok sikrede afdelinger til at håndtere resultatet af KKs mislykkede sociale indsats - og han synes det er syndt for de unge - men Hansen sender selv unge videre i voksenfængsel, når "fritidshjemmet" Sønderbro ikke kan håndtere de unge. "Pinligt" bøjet i neon.

I øvrigt: De seneste udsendelser på TV2 om de uduelige ungdomssanktioner, som åbenbart formår at gøre de unge mere kriminelle end hvis de bare sidder bag almindelige tremmer - er meget rammende, også for Hansens institution. Akademiet på Sønderbro har for nyligt lukket deres ene afdeling ned midlertidigt, fordi der ikke er unge nok. Hvorfor er der ikke det? - andelen af ungdomskriminelle er da ellers i stigning... Svar: Fordi sagsbehandlerne på kommunens socialcentre ikke har tillid til stedets behandlingsindsats, og derfor foretrækker at sende dem andet steds. Akademiet har i lange perioder haft 0 (nul) uddannede medarbejdere til at foretage behandlingen, og forholdene på afdelingen bliver til stadighed kritiseret fra flere steder. Nu ved jeg ikke, hvilke kvalifikationer man skal have, for at blive ansat af Hansen, men uddannelse synes ikke at være en af dem (underligt nok - for Hansen er tidligere pædagog-fagforeningsboss - men hans loyalitet over for hans egen faggruppe kan tilsyneladende ligge på et meget lille sted). Derimod er det tilsyneladende adgangsbillet til at komme på Hansens lønningsliste, hvis man er muslim og/eller eks-kriminel. En brik i dette spil er selvfølgelig også, at KKs socialforvaltning har slugt SM fra Vilde Læreprocessers idé om, at ikke uddannede dømte muslimer skal have hovedansvaret for integrationsarbejdet i landets Hovedstad (link: http://www.danskfolkeparti.dk/DF_K%C3%B8benhavns_Kommune_skal_tr%C3%A6kk...). At andelen af indvandrere blandt ungdomskriminelle steg med 20 % (link: http://kulturkloeften.dk.linux11.unoeuro.com/2009/01/25/indvandrerkrimin...) i 2008 viser så, hvor godt den plan virker...

Du ridder bare din egen personlige anti-muslimske kæp-hest ..

Kristian Larsen

Nicolai: igen mig bekendt (efter at have arbejdet i Kriminalforsorgen indtil september) har heller ikke Vestre Fængsel en ungdomsafdeling, men man forsøger efter bedste evne at skærme de unge, der sidder der.

Jeg kender ikke Hansen, men ved bare fra en konference hvor du deltog, at du dengang arbejdede på Sønderbro. Når jeg bringer det på bane, er det fordi, dine udfald mod ham virker personlige. Under alle omstændigheder kan det vel ikke være mindre relevant, end hvad Hansens politiske overbevisning er.

Nicolai Sennels

Endnu et eksempel på, at en sikret institution selv sender børn i voksen-fængsel:
http://jp.dk/indland/article1593017.ece