Læsetid: 4 min.

Ekspert: Fortsat svært at blive slettet fra EU's terrorliste

Det er positivt, at den eksiliranske gruppe Folkets Mujahediner er slettet fra EU's terrorliste, mener terrorekspert Loretta Napoleoni. Men begivenheden er et enkeltstående tilfælde, og der bliver ikke slettet flere organisationer fra listen foreløbig, vurderer hun
Iranere demonstrerede forleden foran den franske ambassade i Teheran, i protest mod at EU har fjernet oprørbevægelsen Folkets Mujahedin fra EU-s terrorliste.

Iranere demonstrerede forleden foran den franske ambassade i Teheran, i protest mod at EU har fjernet oprørbevægelsen Folkets Mujahedin fra EU-s terrorliste.

Abedin Taherkenareh

Indland
27. januar 2009

For første gang nogensinde blev en organisation i går slettet fra EU's terrorliste. Den eksiliranske gruppe Folkets Mujahediner (MKO) der i adskillige år har kæmpet imod præstestyret i Iran, kan nu sige sig fri for at være stemplet som terrorister i EU. Og det er meget positivt, at det er muligt at blive slettet fra listen. Det mener den anerkendte italienske terrorekspert Loretta Napoleoni, der blandt andet er forfatter til bogen Terror, Incorporated.

"Det viser, at systemet trods alt virker," siger hun.

Men det har været en lang og sej kamp for MKO at blive slettet fra EU's terrorliste. Listen blev oprettet i kølvandet på terrorangrebet på USA 11. september 2001, og siden den første version af listen blev offentliggjort for syv år siden, har MKO kæmpet for at blive slettet. Ændringen er først dog kommet efter, at EF-Domstolen i december for tredje gang erklærede terrorstemplingen af iranerne for ulovlig - og da listen i går blev opdateret, blev EU's udenrigsministre langt om længe enige om at slette MKO.

Sagen viser, at det er alt for besværligt og langtrukkent at komme af en terrorliste, mener Loretta Napoleoni:

"Processen skal være meget hurtigere. Folk skal ikke bruge syv år på at få slettet deres navn, hvis de er havnet uretmæssigt på listen. Det er en alvorlig beskyldning med store konsekvenser, når man havner på eksempelvis EU's terrorliste. Så derfor er det også kun fair, hvis man kan få afklaret sin sag hurtigt," siger Loretta Napoleoni, som har følgende kommentar til politikerne om fremtidens sagsbehandling:

"Politikerne bør arbejde for at få mere fart på processen. Det bør EU virkelig gøre noget ved," siger hun. Og måske er der lys forude:

"Det er ikke utænkeligt, at Barack Obama og den nye amerikanske administration vil gå foran og forsøge at korte sagsbehandlingstiderne ned. Og at det - hvis de gør det - vil smitte af på EU. Man kan i hvert fald håbe på, at der vil ske noget," siger hun.

Berettiget

Når en organisation kommer på EU's terrorliste, indefryser man også organisationens penge - MKO kan således se frem til igen at få adgang til omkring ni millioner euro (67 millioner kroner), som har stået indefrosset på franske bankkonti siden terrorstemplingen i 2002. Selvom en placering på EU's terrorliste er hård for både organisationernes omdømme og økonomi, så mener Loretta Napoleoni, at terrorlisterne har sin berettigelse:

"Ofte er mistanken imod organisationerne stærk, og man kan risikere at finansiere terrorisme. Så i mange tilfælde, synes jeg, det er en god idé at fryse deres penge inde. Terrorlisten rummer mange organisationer, som vitterligt er farlige," siger hun. Omvendt rummer listen også mange uskyldige:

"Mange organisationer og personer på EU-terrorlisten er slet ikke involveret i terror-aktiviteter. De er havnet på listen alene på grund af mistanke i de enkelte medlemslandes efterretningstjenester. Derfor er det så vigtigt, at de har mulighed for at komme af listen igen inden for en rimelig tid," siger Loretta Napoleoni.

Begrænset jubel

Loretta Napoleoni regner imidlertid ikke med, at beslutningen om at slette MKO fra listen er et varsel om en ny politik fra EU's side:

"Det er ikke første gang, at en organisation bliver slettet fra en international terrorliste. Fra FN's liste er der blevet fjernet flere organisationer. Så selvom det naturligvis er positivt, at det er muligt at blive slettet fra EU's liste, hvis man er havnet uberettiget på den, så ser jeg det ikke som en begivenhed af de helt store." Hun tror heller ikke, at flere organisationer, som eksempelvis De Tamilske Tigre og Hamas, som begge er på listen, kan se frem til at blive slettet som følge af gårsdagens beslutning:

"Jeg har meget svært ved at forestille mig, at det skulle få indflydelse på andre organisationers status. Jeg ser det mere som en enkeltstående begivenhed."

MKO er stadig på den amerikanske terrorliste, men Loretta Napoleoni ser heller ikke EU's beslutning som en holdningstilkendegivelse i forhold til USA:

"Der er folk og grupper, som er på den ene liste, men ikke på den anden. Sådan vil det altid være. Så jeg tror ikke, det er 'et statement' fra EU's side over for USA. Det er ikke en vigtig nok sag til det. Hvis det havde været Hamas, man havde fjernet fra listen, havde det formentlig været en anden sag," siger Loretta Napoleoni.

vold.

Loretta Napoleoni er født og opvokset i Rom. Hun har studeret ved Johns Hopkins University, ved London School of Economics og ved Roms Universitet. Hun er ekspert i finansiering af terrorisme og internationalt kendt for at have beregnet størrelsen på terrorøkonomien. Hun er forfatter til bogen 'Terror, Incorporated', der er oversat til 12 sprog. Siden har hun udgivet 'Insurgent Iraq: Al-Zarqawi and the New Generation'.

de Center og Pentagon den 11. september 2001. De personer og organisationer, hvis navne står på listen, får deres penge indefrosset på konti i EU. Listen bliver opdateret jævnligt, oplysningerne kommer fra de 27 EU-landes efterretningstjenester. Herefter bliver de samlet i en hemmelig arbejdsgruppe og vedtaget af EU-landenes ministre.

Folkets Mujahediner (MKO) blev dannet i 1965 med det formål at omstyrte det daværende shah-regime i Iran. I dag er MKO i opposition til Irans præstestyre. Tidligere har gruppen haft en militant fløj, men siden 2001 har gruppen officielt taget afstand fra - og afvist at have udøvet vold.

Loretta Napoleoni er født og opvokset i Rom. Hun har studeret ved Johns Hopkins University, ved London School of Economics og ved Roms Universitet. Hun er ekspert i finansiering af terrorisme og internationalt kendt for at have beregnet størrelsen på terrorøkonomien. Hun er forfatter til bogen 'Terror, Incorparated', der er oversat til 12 sprog. Hendes seneste bog hedder 'Insurgent Iraq: Al-Zarqawi and the New Generation'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Jespersen

Ubegribeligt at Information kan viderebringe den slags påstande. MKO betragtes i Iran af alle som landsforrædere efter MKOs deltagelse i Irak - Irankrigen på Iraks side. Der er ingen folkelig opbakning til gruppen, som regeres af et ægtepar som udøver diktatur over gruppen. Scott Ritter, fhv. chief weapons inspector i Iran, har skrevet om Israels brug af MKO til at fremlægge "beviser" for Irans påståede atomvåbenprogram i Washington DC. USA bruger gruppen til subversive formål i Iran. Se http://www.truthdig.com/report/item/20080729_acts_of_war/ og bogen "Target Iran" hvor Scott Ritter øser af sin ekspertviden om Iran og afslører propagandaen orkestreret af USA og Israel om det påståede atomvåbenprogram. Loretta Napoleoni som artiklen citerer for at være "terrorekspert" er vist en selvbestaltet "ekspert" som er uddannet i USA (Fulbright stipendium) bl. a. .Hun har da vist ingen indsigt i Iran og MKO specielt. William Beeman er eksperr i Iran, professor og antropolog med årelangt kendskab til landet. Han har flere artikler om emnet, som man kan finde her http://wbeeman.blogspot.com/search?q=mko . Han beskriver tydeligt, hvordan USA bruger gruppen og hvordan gruppen er i kontakt med politikere og grupperinger i USA. Der er vist ingen tvivl om at Loretta Napoleoni er selvbestaltet misinformatør - måske en del af mediecirkuset CIA og Mossad har sat igang