Læsetid: 1 min.

Færre får en uddannelse i yderområderne

12. januar 2009

Postnummeret kan være afgørende for, om unge får en uddannelse, skriver avisen 24timer. Ifølge tal fra Undervisningsministeriet får kun syv ud af 10 en ungdoms-uddannelse i nogle af de danske yderområder. Nord for København får ni ud af 10 unge derimod studentereksamen, hf eller en erhvervsuddannelse.

De geografiske forskelle har alvorlige konsekvenser for uligheden, mener Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, fordi udkantsområderne i forvejen har lavere vækst og større social slagside. Hun er i gang med at undersøge nordjyske unges holdning til uddannelse, og her spiller traditioner og forældre en afgørende rolle for de unges valg. Nogle forældre mener, at uddannelse er for dem i storbyerne, og at det er bedre at tjene penge og gøre sig nyttig.

Forsker på Syddansk Universitet Aase Bitsch Ebbensgaards undersøgelser viser dog, at uddannelsestraditionerne kan brydes. I Lemvig Kommune får 87,3 procent af en årgang en ungdoms-uddannelse - mod landsgennemsnittet på 79,6 procent. Det gør Lemvig til den kommune, der får givet næstflest unge en ungdomsuddannelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu