Læsetid: 3 min.

Falske anmeldelser om vold mod børn er en gratis omgang

Skilte kvinder kan uden sanktioner melde deres eksmand for vold og dermed få ophævet hans samvær med deres børn. Politiet efterforsker nemlig ikke sager om falske anmeldelser
Henrik Kollerups ekskæreste har tre gange anmeldt ham til politiet for overgreb mod deres to fælles børn. Alle gangene har politiet afvist det som falsk alarm. De falske anmeldelser er et instrument, hvor mødre bruger politiet som løftestang for egne interesser. Det kan de gøre helt omkostningsfrit, mener Henrik Kollerup.

Henrik Kollerups ekskæreste har tre gange anmeldt ham til politiet for overgreb mod deres to fælles børn. Alle gangene har politiet afvist det som falsk alarm. De falske anmeldelser er et instrument, hvor mødre bruger politiet som løftestang for egne interesser. Det kan de gøre helt omkostningsfrit, mener Henrik Kollerup.

Rune Evensen

Indland
9. januar 2009

Det er snart tre år siden, at Henrik Kollerup sidst så sine børn, der i dag er 12 og 14. Hele tre gange har moderen nemlig meldt ham til politiet for vold og incest. Og når politiet undersøger anmeldelser som disse, bliver samværet mellem børn og far suspenderet, så længe sagen efterforskes.

Alle tre gange har politiet afgjort, at anmeldelsen var falsk. Hver gang har han meldt sin ekskæreste for falsk anmeldelse. Og alle tre gange har politiet undladt at rejse sigtelse mod hende.

"Anklagemyndigheden tager det ikke alvorligt. Derfor bliver de falske anmeldelser til et instrument, hvor mødre bruger politiet som løftestang for egne interesser. Det kan de gøre helt omkostningsfrit," siger Henrik Kollerup, der også uden held har anket sagen til Statsadvokaten.

Forældreansvarsloven, der trådte i kraft i 2007, skulle ellers øge ligestillingen mellem forældrene i skilsmissesager.

Men ifølge Henrik Kollerup er problemet, at den såkaldte 'bopælsforældren' - som oftest er moderen - har langt flere rettigheder end 'samværsforældren' - som oftest er faderen. Det kommer for eksempel til udtryk i sager om falske anmeldelser.

"Politi og myndigheder lader sig misbruge i et omfang, som de færreste nok har fantasi til at forestille sig," siger Henrik Kollerup.

Som konsekvens af den manglende efterforskning er heller ingen dømt for falske anmeldelser i samværssager.

Skal tages alvorligt

Eksakt viden om problemets omfang er ikke let at fremskaffe. Politiet har nemlig ikke statistik over omfanget af falske anmeldelser, selv om det, ifølge kommunikationsrådgiver Niels-Otto Fisker fra Rigspolitiet, rent teknisk godt kan lade sig gøre at lave denne type opgørelser.

Foreningen Far får en til to sager om ugen fra fædre, der er ramt af falske anklager.

Også Mandecentret i København oplever, at rigtigt mange skilsmissefædre kommer i klemme.

"Og jeg har stort set aldrig haft belæg for, at anklagerne om vold og incest er sande," siger Thorkil Vestergaard-Hansen, leder af Mandecentret.

Sidste år opgjorde statsforvaltningerne i Nordjylland og Midtjylland antallet af sager med vold, incest eller misbrug til mellem 45 og 66 procent af de konfliktfyldte sager.

Det drejer sig for eksempel om sager, hvor moderen har fået suspenderet samværet med en af de omstridte krisecentererklæringer i hånden.

Ifølge Henriette Braad Olesen, souschef i Familiestyrelsen, kan en mor dog ikke slippe af sted med en falsk anklage om vold og incest mange gange.

"Vi er nødt til at tage det alvorligt, hvis der kommer en påstand om, at barnet er slået. Gentagne grundløse beskyldninger om vold vil dog kunne betyde, at der ikke fortsat sker den samme behandling," siger Henriette Braad Olesen. Hun understreger dog, at der tages konkret stilling til alle henvendelser.

Familiestyrelsen skal til at undersøge, hvor mange af sagerne, der har påstande om vold og seksuelle krænkelser. Undersøgelsen, der skal ligge klar her til foråret, skal give et billede af omfanget af grundløse beskyldninger i statsforvaltningerne.

Svær bevisbyrde

Henriette Braad Olesen henviser til politiet, når det kommer til spørgsmål om deciderede falske anmeldelser, der hører under straffeloven. Hos Københavns Politi er efterforskningsleder Henrik Svindt stødt på flere falske anmeldelser i samlivssager.

"Fra tid til anden får vi anmeldelser, hvor vi får mistanke om, at der ligger noget andet bag. Så gælder det om at tage nogle dybe indåndinger og finde ud af, om anmeldelsen er reel eller falsk. Vi ved jo godt, at mange af disse sager bliver pustet op, så man kan fortælle myndighederne, at man har inddraget politiet i sagen," siger han.

Henrik Svindt peger dog på, at det er meget svært at få nogen sigtet eller dømt for en falsk anmeldelse.

"Så skal vi i en retssag kunne bevise, at anmelderen har gjort det forsætligt. Det er en bevisbyrde, der er meget svær at løfte. Ofte er sagen jo ikke helt opdigtet," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er helt enig - det er gratis at komme med falske anklager.
Se blot politimandens afsluttende kommentar - ofte er sagen jo ikke helt opdigtet.

Det vil sige at politi og anklagemyndighed opfatter den anklagen er rettet mod som værende skyldig indtil det modsatte er bevist.

Sidst jeg checkede er vi alle her i danmark uskyldige indtil det modsatte er bevist.

Mon ikke det ville være gavnligt om en mand som Henrik Svindt fik sig en lille pause - sådan han fik mulighed for at se lidt på dansk lovgivning. Han kunne meget passende se lidt efter hittegods eller bortløbne katte -. det forekommer at være mere passende for hans vidensniveau.

Klart at en sag som den i Mou med den 13 årige pige kan køre helt galt hvis der er kompetener som Henrik Svindt i nærheden.

Dennis Johansen

Måske det stopper den dag det vender og mænd kollektivt står sammen om falske masseanklager mod ekskoner, ekskærester og tilfældige kvinder...

Blot for at manifestere et samfundsproblem...

Så skal der skam nok komme gang i justistsen, for dét kan vi jo ikke ha'...

Johannes Jensen

Hvorfor toner man ikke rent flag, og forbyder mænd, at have omgang med børn?

Ell. gør det ved lov, at alle kvinder skal fertiliseres på statens = kvinder og mænds regning?

Kloning af kvinder, så det helt overstået?

5maj 2007 oplevede jeg, at se, min sag og min ex-kones sag, plastret ud på forsiden af Politikken. Det var dog kun et synspunkt, version, der var repræsenteret, nemlig den af min ex-kones advokat Jytte Torbek. Jytte Torbek var ikke nævnt ved navn.

Versionen, er mildest talt fyldt af løgn og forvanskning af sandheden.

Og, den var en bredside af et angreb på forældreansvarsloven.

Forsiden hed "Børn tvinges til samvær med voldelige fædre".

Jeg henvendte mig til Politikken, Pressenævnet og Politikerene, for at få lov, at aflevere min version / mandens/farens.

Men, total ignorance.

Jeg har oplevet dette kønsdiskriminerende system, og det har ødelagt en god del af mit liv. Personligt, ville jeg havde haft det bedre, hvis jeg havde opgivet, at se mit barn. Frem for, at skulle pines af statstamt m.m.

Fck dig Danmark.

Johannes C. Jensen

Johannes Jensen

Bemærkning..

Efter, 1.5år, med alle mulige grunde til, at jeg ikke skulle se mit barn, hvor jeg kun har haft lov, at se hende to timer, hver 14dag.

Lancerede Jytte Torbek mistanke om, at jeg var pædofil. Jeg spurgte politiet, om ikke man skulle anmelde dette, hvis man mente dette. Jytte Torbek havde præsenteret denne mistanke i retten.

De sagde, at de godt kendte Jytte Torbek, men det var så det.

Fck dig Danmark!

Den nye forældreansvarslov skal som bekendt evalueres i 2011. Heldigvis fik de manipulerende feministorganisationer ikke held med hverken at rulle loven tilbage eller undgå en evaluering.

Tilbage står så LOKK og den kritisable politimæssige indsats, der tilsammen medfører at statsforvaltningen suspenderer samvær og forældremyndighed på baggrund af løgnaktige anklager, som medfører at retssikkerheden er truet, fordi man står i en situation hvor der i praksis gælder omvendt bevisbyrde.

Når nu forældreansvarsloven evalueres, er det derfor nødvendigt at der stilles krav til myndighederne om at medtage LOKK's virke, der forlængest har bevist at de er ude af stand til at vurdere om en anklage er falsk, idet stort set alle ansøgende kvinder optages, og dermed også de umoralske mødre der benytter sig af beskidte trick. Dertil kommer at lovgivningen vedr. manglende bevisførelse, bør medfører præventive foranstaltninger mod den forældre der anklager falsk, for ikke at belønne en sådan adfærd. En sådan falsk anklage, bør medføre risiko for tab af forældremyndighed og eventuel samvær, hvis bevisførselen ikke kan gennemføres, efter en grundig retslig undersøgelse.

Det giver ikke mening at evaluere på et mangelfuldt grundlag, men vil kun medføre, at en beklagelig kønskrig vil fortsætte, med unødvendigt høje menneskelige tragedier, indtil disse forældre indser, at det ikke længere kan betale sig at fortsætte med denne umoralske adfærd.

@ Johannes Jensen.

Jeg kender udemærket godt din smerte og du har min dybeste sympati. Jeg har også stiftet bekendtskab med advokat Jytte Thorbæk og er blevet beskyldt fra alt mellem at være psykisk ustabil, en kidnapningsfare for mit barn, semi-pædofil til ansvarlig for 9/11 nærmest.

Ved kvinder hvad en falsk anklage gør ved en mand, en far, et menneske?......