Interview
Læsetid: 4 min.

'Israel er gået for vidt'

Men Israel har ret til at forsvare sig, og Hamas vidste, hvad de fik, siger udenrigsminister Per Stig Møller, der er parat til at sende fredsbevarende styrker til Gaza, hvis parterne ønsker det
Som krigsførende part er man forpligtet ifølge Genève-konventionerne til at gøre sit yderste for at udgå civile tab, og det har Israel ikke gjort i det her tilfælde. Magtanvendelse skal altid være proportional. Man må ikke gribe til overdreven magtanvendelse, siger udenrigsminister Per Stig Møller.

Som krigsførende part er man forpligtet ifølge Genève-konventionerne til at gøre sit yderste for at udgå civile tab, og det har Israel ikke gjort i det her tilfælde. Magtanvendelse skal altid være proportional. Man må ikke gribe til overdreven magtanvendelse, siger udenrigsminister Per Stig Møller.

Martin Stampe

Indland
10. januar 2009

Trods Sikkerhedsrådets krav om en omgående våbenhvile fortsætter Israels bombardement af Gaza-striben. Antallet af dræbte nærmer sig 800, heraf 14 israelere. En stor del af ofrene er civile, der tilfældigvis har opholdt sig i nærheden af diverse bombemål.

Bombningen af en FN-skole forleden, hvor mindst 40 civile blev dræbt, har vakt international opmærksomhed.

Information har spurgt den danske udenrigsminister, Per Stig Møller, hvor grænsen for den danske regerings opbakning til Israels offensiv går.

- Hvordan har du det med billederne af døde palæstinensiske børn, som vi ser hver eneste dag i øjeblikket?

"Jeg ser det så rigeligt på al-Jazeera og andre steder. Det er forfærdeligt med så mange civile ofre, så mange kvinder og børn. Jeg vil gerne understrege, at det er Israels opgave at undgå at ramme civile. Det står helt klart, at man som krigsførende part ikke må gå efter civile. Det er en del af krigens regler. Det kan ske ved et uheld, og det er garanteret også det, der er sket. Vi har også fra starten krævet, at de humanitære organisationer får adgang til at hjælpe. De skal kunne rykke ud, når civilbefolkningen har brug for hjælp."

- Hvem er ansvarlig for de 40 civile, som blev dræbt, da Israel forleden angreb en FN-skole fuld af flygtninge?

"Hamas affyrede raketter ved siden af skolen for at fremprovokere den her situation. De respekterer ingen af krigens regler, det ved vi. Men det ved Israel også, så i stedet for at forsøge at ramme de ansvarlige Hamas-folk ved siden af skolen, burde de have at ventet og taget dem på en gade et eller andet sted senere. Når man ved, at man risikerer at ramme en skole og slå en masse civile ihjel, bør man ikke bombe. At Hamas derudover havde lagt lureminer uden for skolen, gør selvfølgelig ondt værre.

- Du mener altså, at Israel er gået for vidt?

"Ja, som krigsførende part er man forpligtet ifølge Genève-konventionerne til at gøre sit yderste for at undgå civile tab, og det har Israel ikke gjort i det her tilfælde. Magtanvendelse skal altid være proportional. Man må ikke gribe til overdreven magtanvendelse. Israel gik indledningsvis efter Hamas-mål, men jo længere, de israelske soldater trænger ind i Gaza, jo flere civile tab vil der komme. Smertegrænsen er for længst passeret."

Kendte konsekvensen

- Hvem er generelt set ansvarlig for de store civile tab i Gaza?

"Israel har ret til at forsvare sig, og Hamas vidste, hvad de fik. Vores linje er, at det er Hamas, der har udløst det her. De vidste, hvad de gjorde. De var blevet advaret om konsekvenserne, hvis de fortsatte deres raketangreb på Israel, men de valgte ikke at lytte."

- Har Israel ret til at angribe Gaza?

"Ja, Israel har ret til at forsvare sig. Ingen regering kan acceptere, at befolkningen angribes med raketter. Det ville jeg heller ikke kunne forsvare. Tænk, hvis den danske befolkning mellem Korsør og Ringsted konstant blev udsat for raketangreb, så ville vi også være nødt til at reagere.

- Hvilke konsekvenser skal Israels fremfærd i Gaza have? Skal EU f.eks. suspendere sin nye særaftale med Israel?

"Nej, den vil jeg ikke røre. Jeg vil ikke straffe Israel. EU vil have parterne til at indgå en våbenhvile, og det er Israel jo også interesseret i. Hamas' tunneler og affyringsramper må væk, og Hamas skal standse sine raketangreb."

"EU sidder jo ikke bare og vrider hænder. Vi er parate til at hjælpe med grænseovervågning, med koordinering af nødhjælp og med at sikre, at nødhjælpskonvojerne ikke er fyldt med våbenkasser."

- Hvad har du personligt gjort for at sikre våbenhvile mellem Israel og Hamas og for at undgå tusindvis af civile døde og sårede?

"Jeg har bestemt ikke ligget på den lade side. Allerede den 28. december krævede Danmark omgående våbenhvile. Jeg har desuden løbende været i kontakt med EU, Iran, Israel, Syrien, med EU-trojkaen i Jerusalem, med den israelske præsident, Ehud Olmert, med Holland osv. Det er bl.a. derfor, Danmark og Holland har kunnet tilbyde en politistyrke til overvågning af grænsen osv."

- Du har ikke talt med Hamas?

"Nej, men jeg har talt med Syrien, som kan påvirke Hamas. Det kan kun lade sig gøre at tale med så mange forskellige parter, fordi Danmark har en linje, som gør, at vi kan snakke med alle."

- Kan det efter din mening lade sig gøre at forhandle fred med Hamas?

"Det er jo Israel, der skal forhandle. Palæstinenserne har stemt på Hamas, men en fredsaftale skal indgås med et bredt flertal i det palæstinensiske samfund. Det er derfor, vi har forsøgt at få en forsoningsregering på plads med både Fatah og Hamas. En fredsløsning skal være baseret på to stater. Det er den eneste vej, og det må Hamas acceptere.

- Hvor meget vil du gøre for at skabe fred. Er du f.eks. klar til at sende fredsbevarende styrker til Gaza om nødvendigt?

"Ja, vi er klar til at sende fredsbevarende styrker. Vi er klar til at overvåge en våbenhvile, og det er klart, at de tunneler, som Hamas har gravet mellem Gaza og Israel, skal fjernes. Det vil vi gerne hjælpe med at sikre."

- Ifølge EU's våbenhvileudspil skal blokaden mod Gaza fortsætte, er det rimeligt?

"Nej, blokaden må hæves, så snart vi ser, om våbenhvilen holder. Gaza skal have et normalt liv, med havn og lufthavn osv. Det var jo også det, der var planen, men så kuppede Hamas sig til magten."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mener Per Stig Møller virkeligt, at EU skal belønne Israel med en udvidet samarbejds- og handelsaftale?

Mener Per Stig Møller virkeligt, at Israel skal belønnes for at have foretaget de værste massakrer på palæstinensere siden 1967?

Hvorfor følger Per Stig Møller ikke opfordringen fra en række af de større nødhjælpsorganisationer i Europa til at EU skal suspendere samarbejdsaftalen med Israel?
http://www.fidh.org/spip.php?article6202

Sandheden er, at der bag Per Stig Møllers diplomatiske vendinger gemmer sig en næsten uforbeholden støtte til Israel. Hvornår har vi sidst set Udenrigsministeren presse på for at få Israel til at respektere international lov og helt basale menneskerettigheder? Aldrig.

Michael Skaarup

taget fra artiklen .

spørgsmål - Har Israel ret til at angribe Gaza?

Per stig "Ja, Israel har ret til at forsvare sig. Ingen regering kan acceptere, at befolkningen angribes med raketter. Det ville jeg heller ikke kunne forsvare.

Kære Per Stig. I flg. din logik. Så er det vel i orden at Hamas, og alle andre palæstinesere sender raketter imod Israel..... Og måske rammer nogle at krigsturisterne, der stiller sig op med kikkert, og kamera, og er jublende vidner til de israelesk børnemorderes angreb og destruktion af 4 gange 10 kilomenter fangelejr aka Gaza???

Morten Nielsen

Absurd teater. Hamas "må acceptere" tostatsløsningen, siges det. Ja, goddag, den internationale consensus er blokeret unilateralt af USA og Israel gennem årtier, hvorimod Hamas op til den nuværende krig gjorde adskillige tilnærmelser til fred.

Hamas "kuppede sig" til magten? Er det gennem det frie demokratiske valg, den arabiske verdens første, der imponerede uvildige iagttagere som ekspræsident Carter?

Men først og sidst bliver hos Per Stig Møller Israels statsterror umærkeligt og konsekvent til Israels "ret til at forsvare sig". Det er kendemærket på en kæltring disse dage.

Per Holm Knudsen

Israels udryddelsespolitik ligger i lige forlængelse med ulovlig bosættelser og herrefolksdrømme om et Storisrael og om at være udvalgte folk (det er vi andre så ikke) - renlivet fascisme.

Per Holm Knudsen

Korrektur: ... at være en guds udvalgte folk ...

Hvorfor er det liige, at Israel har ret til at have en hær og har ret til at forsvare sig, mens palæstinenserne ikke må have en hær og ikke må forsvare sig.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad Per Stig Møller havde at sige til Israels brugen af bandlyste kemiske våben og klyngebomber i et af verdens mest tætbefolkede områder, som ifølge Genevekonventionen er forbudt at bruge?

Hvorfor vækker dét ikke international opmærksomhed? Hvorfor blusser han ikke over det?

Nææh nej, Israel er jo hævet over alle love, og alt det Israel gør er i selvforsvarets ånd!

rachid chaykh

rachid chaykh

10. januar, 2009 #
jeg vil lige starte med at rose folk på dene debat side for den sober debat har lige læst lidt eb debat side folk er syge der inde.

når men tilbage til emnet

jeg vil gi folk ret med hensyn til hamas de er ikke ok men til deres forsvar er grunden til at de blev valgt er
at de har hjulpet befolkning med mad skoler og andre nødvendigheder til forskel for fatah der er bundkurupte

også en anden ting folk bliver ved med at sige at hamas brød våbenvilen det paser ikke der den blev vedtaget blev israel og hamas enige om at hamas skulle stoppe med raketer og israel skulle holde
grænsen åben for fosyninger der kom i genemsnit 700 lastbiler ind om dagen israel skar det ned tillige over 100 om dagen forbød fiskerne at sejle ud begrænsed levering af strøm men det kunne hamas godt leve med
indtil 6 november hvor israel sendte en raket mod en hamas leders bil og dræbte 3 det gentog sig igen den 25 noverber hvor israel dræbte 6 derfor gad hamas ikke forlænge våbenvilen og started med at sende raketer ind i israel

det skal siges at palistenserne har prøvet med fred flerer gange med er blevet taget ved næsen
vi husker allesammen fredsprocesen i oslo hvor de blev enige om våben ville og stoppe for nye bosætelser på vestbreden de fik enda en freds pris for det
men realiteterne var en hel anden de følgene 2 år
blev 4000 nye bosetleser så jeg spørger bare hvad fanden skal de gører de er trætte af at blive behandlet som under mensker

ps:min egen mening er at israel udemærket ved at der kommer en 2 stats løsning på et tidspunkt derfor bliver de ved med at bosætelser og indhegne med beton vægge rundt om vestbreden selvfølig palistensernes jord så når dagen kommer og di skal forhandle kan de sige jamen vi har altså 500000 mensker boende der dem kan vi ikke flytte også har de fået deres vilje sørligt det skal koste så mange menske liv især børnen frygtligt at se

Stødende

Hvis Israelerne ville fred så havde for længst vist palestinenserne - især Hamas-palæstinenserne i Gaza - deres gode vilje ved at komme de mere moderate Fatah-palestinenesere på Vestbredden i møde ved at nedlægge bosættelser og især: ladt være med at oprette nye.

Handling viser mere end ord hvad der sker. Intet at tage fejl af. Israel ønsker mere Lebensraum på bekostning af palæstinenserne, koste hvad det koste vil.

Denne tale af det engelske parlaments-medlem George Galloway forleden dag dækker nok godt hvad mange i dag gør sig af tanker om denne tragiske konflikt og om den rolle som de vestlige medier spiller her:

GEORGE GALLOWAY
STOP MASSACRE (FULL VERSION, 10 min.)
8/1/09
http://uk.youtube.com/watch?v=1NwI0EKdRLY

Det er uvaerdigt for Danmark at have en statsminister der gentager blindt Israels propaganda.
Der kommer forhaabentlig en dag fred. Men dette vil forblive en sort plet paa Danmarks historie.

Der er sikkert haederlige og faglige personer i udenrigsministeriet, der ved godt hvad der foregaar og som ved at Hamas ikke har kuppet sig til magten.

De ved blandt andet ogsaa at der er 800.000 flygtninge i Gaza, som du sikkert ogsaa som udenrigsminister ved, og som ogsaa har rettigheder. Hvad Hamas har gjort og ikke har gjort aendrer ikke paa denne kendsgerning.

per stiv øller gentager jo blot den propaganda
som IDF's dis-informations kontor har forberedt .
Som det fremgaar af Robert Fisk's artikel i
"The Independant" bliver has "argument" om
"Korsør og Ringsted " brugt af alle apologeterne
blot med bynavnene tilpasset lokale forhold :
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fiskrsquos...

Og "Jo" Israel kører en top-professionel propaganda kampagne : http://en.wikipedia.org/wiki/Megaphone_desktop_tool

kære per stig møller

Hvor er din samvittighed henne, hvordan kan du sove om natten efter at have retfærdiggjort Israels terroristiske handling mod palæstinensiske børn???
Hvordan kan du se disse lemlæstede børn, børn der har mistet forældre søskende mm i øjnene og sige at det er hamas der er skyld i dette ??? Hamas har ikke gjort andet end at hjælpe disse børn med mad med at leve et normalt fornuftigt liv,med at ophæve den forbandede blokade, der stille har dræbt talrige børn pga underernæring. Det er Israel der er årsag til alt dette. Du glemmer at det er Israel der er en besætelsesmagt, har du glemt alle de andre massakrer israel har på sin samvittighed
Dette her er IKKE en krig mellem Israel og Hamas, men et spørgsmål om at det palæstinensiske folk kræver et frit palæstina og ophævelse israels besættelse
Håber at du kan sove godt kære minister

Den evnesvage propaganda, når nye højder.

Det er tragisk at Israel endnu engang får lov til at begå massakre på palæstinenser, uden at de lande som så er så vilde med at kæmpe for menneskerettighederne griber ind. Menneskerettigheder gælder åbenbart ikke for palæstinensere.
Israel har ret til at forsvare sig siger De, ja, man forsvare sig vel også bedst ved at sende raketter på skoler og tætbeboede områder og slå masser af uskyldige mennesker ihjel.
Et er, at Israel gør hvad der passer dem, andet er
de politikere som handlingslammet bare ser til.
Suher Othman spørger til udenrigsministerens samvittighed, tror næppe, han eller i det hele taget mange politikere har samvittighed, ellers havde de handlet.
Tænker sommetider på om de vestlige landes dårlige samvittighed fra Holocoust der holder dem tilbage for at handle.
Håber der snarest kan findes en fredelig løsning, så begge parter kan leve i fred...

Per Sørensen

Det jo så spørgsmålet, HVEM der bilder sig så mange løgne ind, P. Lauritzen???
Når Per Stig Møller siger, at Israel har ret til at forsvare sig selv og "...Tænk, hvis den danske befolkning mellem Korsør og Ringsted konstant blev udsat for raketangreb, så ville vi også være nødt til at reagere..."
Så er det, jeg har lyst til at spørge: Gad vide hvordan vi danskere ville have det, hvis vi stadig var besat af tyskerne? Der tillige havde stjålet 70% af Danmark (nu beboet af civile tyske bosættere) og var godt på vej til at stjæle yderligere 10-20%, således at vi danskere måtte stuves sammen på små enklaver på tilsammen 10-20% af det forhenværende Danmark.
Der var vejspærringer alle vegne, hvor man blev ydmyget på det groveste, når man fx skulle på arbejde.
København var indespærret og børn,gamle og syge døde af underernæring og mangel på medicin. Og omverdenen var bare ligeglade og syntes, det var vores egen skyld.
Hvordan ville VI mon så reagere??
Ja, jeg tror såmænd godt, jeg kunne finde på at smide et par raketter i hovedet på nogle tyskere, hvis jeg ikke kunne ramme deres soldater.

Steffen Dickhudt Christensen

Jeg har ikke læst alle indlæg her, men jeg er i dag 45 år gammel, og så langt tilbage jeg kan huske, har der altid været problemer i gaza området.

Hvem som gør hvad og hvorfor og hvornår rager mig virkelig en fis !
Når man gør andre ondt på den ene eller anden måde, har jeg ikke en skid til overs for den/de som udfører "det onde", uanset årsag til handlingen.

Sagt på en anden måde, både jøder og muslimer, ( og vel nok "verdensmændene" efter 2. verdenskrig ) har skylden for hvad som sker og er sket dernede.
Om den ene eller den anden part har 99.99% af skylden er mig totalt pisse ligegyldigt.

Vi skal som mennnesker alle lære at respektere hverandre, uanset hvad/hvor vi kommer fra.
At jeg ikke kan li DIG skal jeg sgu ha' lov til at "nyde", men det er ikke det samme som at jeg også kan slå på dig.

Og at ty til vold vil aldrig nogensinde hjælpe os til at kunne leve sammen alle sammen.

Så der skal ikke røres ved særaftalen med Israel og "Israel skal ikke straffes"?

Per Stig Møller bliver i hverttilfælde ikke en ny nordisk fredsforhandler; snarere endnu en dansk afgået minister man helst glemmer!

Jeg synes nu at Per Stig Møller har en fornuftig holdning i denne sag.

Dog mener jeg ikke, at tabene i Gaza er uforholdsmæssige set i relation til sammenlignelige kamphandlinger i andre krige, men jeg er (heldigvis) ikke specialist i krige.
Jeg synes krige er noget skidt, men er alligevel glad over, at nogen gad føre krig mod Nazityskland og bl a befri Danmark - selv om det indebar gevaldige civile tab.

Fokus bør være på at få fredsprocesserne igang -. det tager nok et par generationer , før der er basis for ægte fred mellem israelere og palæstinensere - der er meget had og mistro, der skal fordampe først.