Interview
Læsetid: 3 min.

K udsteder blankocheck til udsatte børn

Hjælpen til udsatte børn er ikke god nok, erkender de konservative. Med et nyt udspil forsøger partiet at løse de eksisterende problemer - koste, hvad det vil
Udsatte børn skal have en større håndsrækning i begyndelsen af livet, mener Det Konservative Folkeparti. Arkiv

Udsatte børn skal have en større håndsrækning i begyndelsen af livet, mener Det Konservative Folkeparti. Arkiv

Lars Bech

Indland
31. januar 2009

Danmark gør meget men ikke nok, når det gælder hjælp til udsatte børn, mener de konservative. Partiet lancerer nu et udspil, der skal give udsatte børn en god start på livet, for der er nemlig plads til forbedring, påpeger partiets socialordfører Vivi Kier:

"Vi kan se på alle enkeltsagerne, at der er noget, som ikke fungerer. De rammer, vi har stillet op, har åbenbart ikke været gode nok," siger hun.

Det skal nu laves om - uanset prisen:

"Jeg har meget bevidst ikke regnet på, hvad det vil koste. Jeg ville være ked af, at økonomien stod foran de gode intentioner," siger Vivi Kier og tilføjer: "På det her område er det vigtigere, at vi finder en løsning, end at vi tjener pengene hjem igen."

Selv om regeringen ofte klandrer oppositionen for at være økonomisk uansvarlig, når de præsenterer ufinansierede forslag, forsikrer socialordføreren, at samme uansvarlighed ikke gør sig gældende her:

"Jeg er indstillet på at finde de penge, det koster. Det vil jeg garantere hundrede procent," siger Vivi Kier.

Dog understreger hun samtidig, at hjælpen kun skal målrettes de allersvageste:

"Som udgangspunkt skal vi tage ansvar for os selv. Men vi skal give dem, der overhovedet ikke kan klare sig selv, et sikkerhedsnet."

Lav overførsler om

Konservative peger på, at man kan lave reglerne om for efterløn, børnecheck og pensionistrabatter for at finansiere udspillet.

"Jeg er åben for at se på hele feltet," siger Vivi Kier.

Det er blandt andet kommunesammenlægningen, der har haft negative følger for socialt svage familier:

"Efter kommunalreformen er der desværre rigtig mange døre, man som socialt udsat skal ud at åbne for at få hjælp i kommunen. Det er ikke i orden, for det kan de her familier ikke overskue." Vivi Kier henviser til, at disse familier ofte har komplekse problemer, der strækker sig over flere sagsområder, hvilket kan betyde, at en familie får en håndfuld forskellige sagsbehandlere, som ikke nødvendigvis arbejder sammen. Fremover bør der være én tovholder, som kan sørge for, at familien får den rette hjælp.

- Hvorfor var I ikke opmærksomme på den problemstilling, inden I lavede kommunalreformen?

"Det mener jeg også, vi var. Ånden var, at der skulle være én indgang. Men sådan er det ikke helt blevet. Konklusionen er bare, at tingene ikke fungerer så godt, som jeg gerne ville," siger hun.

Vivi Kier kritiserer desuden, at kommunerne spiller en dobbeltrolle som både myndighed og rådgiver. Derfor ønsker hun at oprette uafhængige rådgivningshuse, som kan yde gratis rådgivning til de børnefamilier, der har brug for det.

For dyrt at tvangsfjerne

Også når det drejer sig om tvangsfjernelser halter kommunerne bagefter:

"Nogle kommuner har ikke råd til at fjerne børn i slutningen af året. Men så snart det er besluttet, at et barn skal fjernes, så skal det ske. Det må aldrig være økonomien, der bestemmer," lyder det fra Vivi Kier. Pædagoger skal være bedre til at indberette mistanke om omsorgssvigt.

"Vi skal sætte en stor fed streg under underretningspligten. I dag er der berøringsangst blandt personalet," siger Vivi Kier.

Udspillet består af en række punkter, der ikke fungerer godt nok i dag. Er der noget, du fortryder, I ikke har gjort tidligere?

"Overhovedet ikke. Men vi har ikke været dygtige nok til at komme ud over rampen."

- Men har I ikke ladt nogle børn i stikken, når antallet af anbringelser er faldet sidst på året?

"Nej, det mener jeg ikke," siger Vivi Kier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her