Læsetid: 12 min.

Kærlighed, forbrydelse og straf

Hvis kriminelle skal undgå tilbagefald, er det afgørende, at partneren venter på den anden side af muren. Men hvordan tilgiver man, at kæresten har begået narkokriminalitet eller sågar drab? Og hvordan overlever intimiteten i fængslernes flittigt benyttede besøgsrum?
På besøg i Vestre Fængsel. Hvis Kriminalforsorgen anerkender, at den indsattes forhold til familien er afgørende for en kriminalitetsfri tilværelse, hvorfor skal familiebesøg så foregå i nedslidte rum, der minder om et luderkvarter, spørger Dorte Damm, som er pårørende til en indsat i Vestre Fængsel.

På besøg i Vestre Fængsel. Hvis Kriminalforsorgen anerkender, at den indsattes forhold til familien er afgørende for en kriminalitetsfri tilværelse, hvorfor skal familiebesøg så foregå i nedslidte rum, der minder om et luderkvarter, spørger Dorte Damm, som er pårørende til en indsat i Vestre Fængsel.

Mogens Flindt

6. januar 2009

Michael sidder ved køkkenbordet og stirrer ud af vinduet. Hænderne hviler på plasticpladen, han har lagt over træbordet. Pladen har brune brændmærker, men den er vendt på hovedet, så mærkerne er mindre tydelige. Når Michael sidder her og taber sit hoved af træthed, taber han også tit smøgen.

Michael taler sidste gang med Kasper kl. 21, senere må kæresten ikke ringe, men Michael bliver alligevel siddende i køkkenet til langt ud på natten.

Nu ser han op mod køkkenuret.

"Tænk, at et moderne ur kan larme så meget. Jeg tror, de har lavet det sådan med vilje, for der sidder to højttalere bagpå," siger han så.

Tiden betyder noget særligt for Michael.

For fire år siden blev Kasper idømt 12 års fængsel for drab. Om fire år kan han måske blive prøveløsladt.

"Jeg savner, at der er én, der gider sige, at nu skal jeg sove. Jeg går først i seng ved1.00-2.00 tiden, lige meget hvor træt, jeg er," siger Michael.

For et par dage siden var det første gang, at Kasper fik udgang fra fængslet og kom på hjemmebesøg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Det er da meget forståeligt at skilsmisseprocenten ryger i vejret når man opdager at ens partner i livet har udsat en for stor og overhængende fare, fx. ved at opbevare narko (ikke farligt? tænk igen på sure opsøgende bander), myrde (kunne han også gøre det ved dig?), eller begå økonomisk kriminalitet (din pengepung er den næste). Læg oven i det tabet af tillid, så er det klart.

Jeg ville nok også revidere mit forhold til min partner, hvis der skete noget lignende - Hmm. kaffen smager sjovt af brændte mandler..... (arsenik??)

med venlig hilsen
Lennart

Lauritz Skade

Det overrasker, at sympatien åbenbart (igen) er med den kriminelle - som tidligere offer skal forbryderen glæde sig over, at jeg ikke er hans dommer.

Intet bortset fra psykopati kan undskylde en forbryder - både dansk (Dorte Sestoft m. fl. 1999) og nyere amerikansk forskning (se sidste nummer af Weekendavisen) redegør for, at måske 25% af alle indsatte er psykopater, som ny viden fra min gamle alma mater, University of Wisconsin, viser, kan kureres i meget stort omfang (Mendota-klinikken).

Jeg ville i værste fald have indført dødsstraf for fem forbrydelser:

Voldtægt
Narkohandel
Computer-hacking
Graffiti (på andres ejendom)
Indbrudstyveri (i private hjem)

Intet i hele verden undskylder sådan kriminalitet, og bør straffes hårdest muligt, med mindre altså en sygelighed i gerningsøjeblikket som psykopati kan påvises...

Hele tænkgang med at straffe folk er primitiv og nyyteløse. Når man sætter menesker i fængsel,tager man de allesvageste i samfundet, som har haft en elendige opvækst, og skubber dem længe ned,i stedet for hjælpe dem kom op.

Henning Ristinge

Ja men du vil sikkert være en fin bøddel Troels - og hvorfor skulle man ikke give selv dig lidt arbejde at udføre

Lauritz Skade

Mark Young

Er Stein Bagger, Peter Lundin, Klaus Riskjær, Kurt Thorsen, Peter Brixtofte, Jan Bonde Nielsen blandt de allersvageste i saamfundet?

Heinrich R. Jørgensen

Ja, der er ikke noget så livsbekræftende som at få lov til være til gavn for andre. Om som Troels siger, er glæden ved arbejdet nogle gange rigeligt løn i sig selv.

Inger Sundsvald

Hans Hansen

Var den for svær?
Det må vel være rimelige at få svar på, om du gerne ville være bøddel og likvidere Troels i retfærdighedens navn - eller om du gerne ville udføre hans ordre om dødsstraf, som et effektivt anvendt forsvar med konsekvens.

Henning Ristinge

Åhh Gud Hansen, hvis du vil forbyde anti-demokratiske højreekstremister, så vil du skulle forbyder Troels, han har en solid trackkrecord ud i såvel højreekstremisme som antidemokratiske opfattelser

Bo Klindt Poulsen

Jae, når man som Troels offentligt erklærer sig som tilhænger af Franco og Pinochet, så er der vel ikke noget at sige til at man også er en begejstret tilhænger af dødsstraf.

Hvad med eugenik, Troels, det må du vel også være tilhænger af?

christina jacobsen

hej , jeg har en rigtig nær ven, som jeg ligepludselig ikke hørte fra, så hørte jeg fra en anden ven at han var kommet ind og sidde, jeg savner ham rigtig meget, det gør ondt i min mave fordi jeg savner ham så meget, er der en af jer der ved hvordan jeg finder ud af hvilke fængsel han sidder i (Jeg tror nok det er vestre fængsel) men jeg er ikke helt sikker. og en jeg kan ringe til for at få afvide hvornår han kommer ud ?

Håber i kan hjælpe.