Læsetid: 2 min.

Kritikken af Fairtrade breder sig

Ansatte på Fairtrade-certificerede teplantager i Kenya og Indien har svært ved at se, hvad de får ud af ordningen, skriver The Times
Ansatte på Fairtrade-certificerede teplantager i Kenya og Indien har svært ved at se, hvad de får ud af ordningen, skriver The Times
Indland
5. januar 2009

"Jeg beder for, at dette arbejde vil dø samtidig med mig," lyder det triste budskab fra en teplukker i The Times fredag.

I en serie artikler belyser den engelske avis, om ansatte på Fairtrade-certificerede teplantager har bedre arbejdsforhold end deres kolleger på konventionelle plantager.

Journalister fra The Times har besøgt teplantager både i Kenya og Indien, og umiddelbart har de haft svært ved at se, at der skulle være bedre arbejdsforhold på Fairtrade-certificerede plantager.

"Ligegyldig hvad propagandaen siger i Europa, bliver der intet gjort for at hjælpe os," udtaler en kvindelig plantagearbejder fra den indiske Dunsandle-plantage således til Times.

Faktisk lykkes det ikke for journalisten under et besøg på plantagen at finde en eneste arbejder, der kender til ordningen, selv om Dunsandle har været Fairtrade-certificeret siden 2000.

Eller som en anden teplukker siger: "Hvis der er ekstra penge, så aner vi ikke, hvad der sker med dem. Vi har bedt om at få hjælp til at købe benzin eller anskaffe en skolebus til børnene, men der er ikke sket noget."

Ifølge den engelske aflægger af Fairtrade hænger det sammen med, at Dunsandle har solgt en begrænset mængde Fairtrade-te, og Fairtrade-'præmien' derfor kun udgør 11.850 dollar fra de seneste tre år.

Ifølge engelske Fairtrade Foundation er de fleste af pengene fra præmien gået til en pensionsordning, men "den er svær at forstå og afvises af mange arbejdere", noterer Times-journalisten.

To dollar om dagen

På Kitumbe-plantagen i Kenya er de ansatte også utilfredse, ikke mindst med deres boligforhold: "Vi er mennesker og føler, at vi fortjener en tilværelse som alle andre," som en teplukker siger.

På plantagen tjener de ansatte lidt over to dollar om dagen, og ifølge adskillige fra plantagens ledelse er forklaringen på den lave løn, at Fairtrade-ordningen forhindrer mere end to timers dagligt overarbejde.

Fairtrade-ordningen bygger på, at certificeret te sælges lidt dyrere end konventionel te, og denne merpris skal så tilgå teplukkerne. Ifølge Fairtrades regler skal der på hver plantage vælges et såkaldt 'fællesråd' af arbejdere og ledelse, og det er så fællesrådet, der bestemmer, hvad de ekstra penge skal bruges til. Men ifølge Times sker det ikke altid.

Også Fairtrades kontrolbesøg udsættes for kritik. Først og fremmest fordi de i forvejen anmeldte kontrolbesøg udføres af organisationen FLO-Cert, som ejes af Fairtrade selv: "Der består en nagende tvivl om, hvor vidt systemet er tilstrækkelig robust, når såvel certificering som inspektionsbesøgene køres af den samme organisation," noterer Times og henviser i den forbindelse til den tidligere direktør for Max Havelaar Foundation i Schweitz, Paola Ghillani.

Hun forklarer, hvordan Fairtrade lever ikke bare af tilskud fra det offentlige, men også af de afgifter, som organisationen modtager, hver gang de godkender en plantage.

"Kontrolbesøg og godkendelse er ikke tilstrækkelig uafhængige," udtaler Paola Ghillani.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her