Læsetid: 3 min.

Kun tys-tys-udvalg må vide, om Danmark er i krig

Hvis Danmark er i krig, kan myndighederne bl.a. aflytte borgere uden retskendelse og åbne deres breve. Men Forsvarsminister Søren Gade afviser at meddele Folketingets Forsvarsudvalg, hvorvidt det er tilfældet. Det må Folketinget da kunne få at vide, siger ekspert
28. januar 2009

Er Danmark i krig eller i en anden ekstraordinær situation, så myndighederne uden at have retskendelse frit kan aflytte borgeres telefonsamtaler eller åbne deres breve?

Det mener forsvarsmininister Søren Gade (V) ikke, at han kan orientere Folketingets Forsvarsudvalg om. Det er essensen af et svar, ministeren for nylig har sendt til forsvarsudvalget.

Hvis Danmark skulle være i krig, eller hvis Danmark skulle befinde sig under "andre ekstraordinære forhold", så kan forsvarsministeren nemlig ifølge paragraf 17 i forsvarsloven gennemføre en lang række foranstaltninger, som under normale forhold vil kræve retskendelse.

Men ifølge svaret, så finder Gade ikke, "at der inden for rammerne af en besvarelse af spørgsmål" fra Forsvarsudvalget "kan gives oplysninger om anvendelse af forsvarslovens paragraf 17, herunder i den konkrete situation".

I stedet vil regeringen, "såfremt dette måtte være aktuelt", orientere Folketingets særlige udvalg vedrørende efterretningstjenesterne, tilføjer Gade. Udvalget blev nedsat for 20 år siden og kaldes ofte for tys-tys-udvalget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Det virker uhyggeligt, når Folketinget ikke kan få besked på om regeringen opfatter Danmark, som værende i krig, hvorved forsvarslovens paragraf 17 aktiveres. Er det det Fogh Rasmussen kalder et demokrati?

Jeg fik et rimeligt klart svar fra Forsvarsministeriet et par uger efter Danmark gik i krig. Jeg spurgte om de havde taget undtagelsesbestemmelsen fra §17 i brug, og svaret var klart og benægtende.
Jeg kan desværre ikke lige finde brevet - måske skulle jeg søge aktindsigt i min egen korrespondance med dem :).

"Er Danmark i krig eller i en anden ekstraordinær situation, så myndighederne uden at have retskendelse frit kan aflytte borgeres telefonsamtaler eller åbne deres breve?

Det mener forsvarsmininister Søren Gade (V) ikke, at han kan orientere Folketingets Forsvarsudvalg om. Det er essensen af et svar, ministeren for nylig har sendt til forsvarsudvalget."

Man ved ikke om man skal græde eller le...

@Per Thomsen

Måske skal vi snart til at undersøge mulighederne for at søge asyl i Sverige eller i Tyskland - lande hvori der stadig opretholdes træk fra retssamfund.