Læsetid: 2 min.

Løkke nedtoner dystre udsigter for fremtiden

Regeringens 2015-plan er under pres - men trods advarsler fra vismænd og økonomer nedtoner finansministeren udfordringen med at fremtidssikre Danmarks økonomi
Regeringens 2015-plan er under pres - men trods advarsler fra vismænd og økonomer nedtoner finansministeren udfordringen med at fremtidssikre Danmarks økonomi
Indland
14. januar 2009

Det kan godt være, at vismændene er bekymrede. Og det kan godt være, at regeringen endnu ikke er kommet i mål med sin 2015-plan, der skal fremtidssikre dansk økonomi.

Alligevel fremkalder udfordringerne ingen dybe rynker i panden på finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

"Man skal altid lytte efter de vise mænd - men der er intet nyt under solen. 2015-planen er arkitekttegningerne til, hvordan vi skal udbygge velfærdshuset Danmark - og vi ved udmærket godt, at vi ikke er i mål med at støbe fundamentet 100 procent. Men det har vi helt frem til 2015 at gøre, og så er det heller ikke sværere," siger Lars Løkke Rasmussen.

Samme optimistiske budskab havde han og regeringsordførerne med på Folketingets talerstol, da de i går skulle gøre rede for, hvordan regeringen vil redde sin egen økonomiske plan i land. I 2015 vil staten mangle 14 milliarder kroner især i skatteindtægter fra de store årgange, der går på pension i de kommende år - og regeringen har ikke handlet i tide for at få gennemført de nødvendige reformer, der skal til for at skaffe pengene, tordnede den radikale finansordfører Morten Helveg Petersen.

Grundløs optimisme

"Det kan betyde, at vi i fremtiden står over for et barsk valg - enten massive skattestigninger eller besparelser i den offentlige sektor. Jeg har svært ved at se, hvad regeringen har gjort, der kan danne grundlag for sin optimisme," sagde han.

Socialdemokraternes finanspolitiske ordfører, Morten Bødskov, gik endnu videre og skød direkte skylden på de skattelettelser, som regeringen og Dansk Folkeparti gennemførte i 2007 - et år efter den velfærdsreform, der ellers skulle være med til at fremtidssikre velfærdssystemet. De skattelettelser har været med til at skabe de huller i statskassen, som nu kan forudses, mener Socialdemokraterne.

"Og så ville man have de arbejdsløse til at betale for de riges skattelettelser. Det er fuldstændig absurd," sagde Morten Bødskov med henvisning til de stramninger i dagpengereglerne, som regeringen foreslog sidste efterår - men som endte med at falde på gulvet.

Regeringen håber på at kunne hente noget af det tabte hjem med den skattereform, der skal forhandles på plads i februar - men som beskrevet flere gange i Information, tvivler økonomiske eksperter og vismænd på, at det er tilstrækkeligt. Der skal flere reformer til - og det er også, hvad finansministeren nu lægger op til.

"14 milliarder svarer til, at vi i ligeværdige bidder finder to milliarder om året. Det var det samme beløb, som vi skaffede sidste år med jobpakken og sygefraværsaftalen, og det blev jo ikke oplevet som en reformrevolution. Det er en vifte af den slags initiativer, som vi skal lave år efter år for at komme i mål," siger Lars Løkke Rasmussen - og fremhæver desuden sit "pænt høje" ambitionsniveau til skattereformen.

- Men vismændene siger, at vi ikke kommer uden om at hæve efterlønsalderen og stramme dagpengereglerne, hvis målet skal nås?

"Jo. Det siger de så. Jeg siger, at nu skal vi i gang med skat - og jo mere vi løser her, jo mindre skal vi løse efterfølgende," siger finansminister Lars Løkke Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg forstår ikke Løkke Rasmussens optimisme . Fx praler regeringen med, at de har fremtidssikret det danske samfund,. Hvordan har de gjort de andet end at følge SR-regeringens 2010-plan. I løbet at 3 måneder tabte staten sit overskud , som regeringen eller har pralet meget med.

De manglende skatteindtægter i 2015 kan bl a genoprettes med en fornuftig indvandring af kompetent og veluddannet arbejdskraft fra EU og fra lande uden for EU.

Vi har ikke brug for tilflyttere, der skal direkte hen på socialkontoret, men for folk, der vil og kan tjene gode penge og betale en god skat.

Måske burde man gøre det mere attraktivt for normale erhvervsduelige familier at få op til 3 børn ?.

Man kan også hæve pensionsalderen - det er de aller færreste i 60'erne , der er slidt ned idag.

Efterlønnen kan der altså også pilles ved, uden at det nødvendigvis gør ondt på nogen.

John Henriksen

Lars Løkke har ikke anden mulighed end at være optimist. Hele regeringens politik bygger jo på et pyramidespil, som hele verden deltager i - det gik ud på, at alle fiktive værdier som aktiekurser, huspriser osv. ville blive ved med at stige og dermed skabe grundlag for yderligere gældsætning, som har været den eneste vækstdriver under denne regering, og yderligere beskatning.
Det pyramidespil bryder nu sammen verden over, og staten får et vældigt underskud i år, fordi man ikke kan beskatte de fiktive værdier, fordi de nu er på vej mod bæredygtige niveauer, men der er lang vej endnu, før aktiekurserne afspejler virksomhedernes virkelige indtjeningspotentiale. Og når først kurven er knækket - når først lalleoptimismen er udstillet som netop det - så vil markedet ubønhørligt handle aktier osv. ned i de niveauer, hvor de realistisk hører hjemme.

Det ville selvfølgelig være dejligt med en realistisk finansminister, men Løkke mener jo selv, at det er finansministerens og regeringens opgave at medvirke til, at huspriser og aktiekurser osv er så høje som muligt. Derfor kan han aldrig være realistisk.

Daily Telegraph skriver i dag:
"Lloyds TSB, HBOS, Royal Bank of Scotland (RBS) and HSBC will report results for 2008 in the next few weeks. The City expects that combined they will announce write-offs which wipe out the Government's £37bn cash injection in October."

Oversat til dansk: bankpakker virker som at tisse i bukserne for at holde varmen, for pengene bliver omgående ædt op af bankernes behov for at stoppe huller efter dårlige udlån, uomsættelige aktiver osv.

Men når man er optimist, så tror man jo på, at det kan lade sig gøre at opretholde bankernes oppustede balancer. Det betyder, at danske skatteydere )og i sidste ende trykpresserne hos Nationalbanken, hvilket også rammer danske skatteydere) vil komme til at overtage bankernes gearing - vi løfter langsomt gearingen ud af bankerne, efterhånden som de får skatteydernes penge til at stoppe hullerne med og foretage afskrivninger med. Skatteyderne overtager med andre ord indirekte de dårlige lån, de dårlige aktiver, og vi beholder den alt for store, insolvente masse af banker. Den frie konkurrence er sat ud af spillet, men det er lige meget, for finansministeren er optimistisk.

Hvis formålet med bankpakke II er at lave en 'samfundspakke' - at sikre udlån til erhvervslivet - er der ingen anden vej end at skabe en statslig bank til det formål direkte under Nationalbanken - en bank, der ikke er belastet af de sorte huller, som de nuværende insolvente danske banker lider under.

Hvor stort bliver statens underskud mon i år? 150 mia?

Søren Rehhoff

Den her artikel sætter ligesom trumf på artiklen om at liberalister skulle være mere lykkelige. Konfronteret med de økonomiske realiteter stikker Lars Løkke/Lykke Rasmussen, bare hovedet i busken og ignorerer de økonomiske realiteter. Lykkelige er de uvidende, som man siger.

Det er trist for Danmark at landet har en så faglig inkompetent mand som finansminister (mener at han er jurist !?). Den eneste trøst er at danskerne selv har valgt ham og hans ideologiske og populistiske parti til at styre landet.

Måske kan en af hans og regeringspartiernes økonomiske bagmænd, gamle Mærsk, lære dem noget om rettig omhu før det er for sent ,
klokken er allerede 5 minutter i 12 , så det haster. Meget.

Hva fa'en skal manden gøre, han kan jo heller ikke snakke økonomien ned i kælderen. Måske han bare skulle holde munden lukket, og bruge kræfterne på at sortere bilag.

Heinrich R. Jørgensen

John Henriksen:
"Hvis formålet med bankpakke II er at lave en 'samfundspakke' - at sikre udlån til erhvervslivet - er der ingen anden vej end at skabe en statslig bank til det formål [...]"

Præcis.