Læsetid: 2 min.

Lykketoft: Formueskat kan sikre balancen i skattereform

Mogens Lykketoft var selv med til at afskaffe formueskatten - men han forsvarer et nyt S-forslag om at genindføre den. Forslaget skydes dog ned af en bred politisk front
Indland
17. januar 2009

"Løsagtig løsagtighed". Sådan betegnede den radikale skatteordfører, Niels Helveg Petersen, i går et forslag fra S-formand Helle Thorning-Schmidt om at genindføre formueskatten.

Tanken om igen at beskatte de største formuer blev kastet på bordet i debatten om, hvordan politikerne skal finansiere den kommende skattereform.

Men hvor SF var hurtig til at give opbakning til forslaget, så blev det hurtigt skudt ned af både regeringen, De Radikale - samt af Dansk Folkepartis skatteordfører, Mikkel Dencker, der betegner det som "den rene socialisme".

Hovedindvendingerne er, at en formueskat ikke vil give særlig mange ekstra penge i statskassen - men at den kan være med til at trække vigtig kapital væk fra Danmark i en tid, hvor bankerne i forvejen er tilbageholdende med at låne penge ud til virksomhederne.

"Det er ikke en særlig god idé," siger Niels Helveg Petersen.

Det var den tidligere socialdemokratiske finansminister Mogens Lykketoft, der i 1995 fik afskaffet formueskatten på én procent af formuer over 1,5 millioner.

Det var prisen for at få de konservative til at bryde med Venstre og indgå en historisk bred finanslovsaftale med SR-regeringen.

Men tiden var også løbet fra den gamle formueskat, siger han.

Gennemhullet som en ost

"Den var så gennemhullet som en schweizerost. I virkeligheden var det kun meget dumme eller meget nationalt sindede kapitalister, der betalte den. Den var meget nem at undvige - og det var det, der var problemet," siger Mogens Lykketoft.

- Hvorfor er det så en god ide at indføre den igen?

"Bekymringen i forhold til de kommende skatteforhandlinger er, at man bliver så optaget af at sænke marginalskatter, at man får en meget skæv fordelingsprofil. Da kan en helt ny type formueskat eller et formuetillæg til meget høje indkomster være et bidrag."

- Så det skal ikke være en formueskat på samme måde som den, du var med til at afskaffe?

"Du kan ikke genindføre den med nogen form for effektivitet. Du skal starte helt fra grunden."

- Hvad er det så for principper, der skal være gældende for den ny type formueskat?

"Jeg har jo ikke være inde og tænke det igennem i lang tid. Jeg beskæftiger mig mest med udenrigspolitik nu om dage. Det kan godt være, at jeg kan give nogle råd om det - men ikke på stående fod."

- Er formueskatten den rigtige måde at opretholde ligheden i en skattereform på?

"Formueskat kan have mange forskellige udformninger - man har jo et element af formueskat i tildelingsreglerne for boligstøtte. Den slags kombinationer kan man også tænke i."

- Et argument imod formueskat er, at man lægger skat på noget, der allerede er betalt skat af én gang?

"Hvis det er som erstatning for, at man væsentligt lemper skatten af endda meget høje indkomster, så kan det bidrage til en meget fornuftig balance," siger Mogens Lykketoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her