Læsetid: 3 min.

Oppositionen: Regeringen sylter boligpolitikken

Regeringen sylter ethvert initiativ, der kan sætte gang i det almene boligbyggeri, som stort set er gået i stå de seneste år. Det mener en samlet opposition, der kræver handling fra regeringen, hvis ikke Danmark skal opleve betydelige 'boligpolitiske tømmermænd'
SF's Nanna Westerby frygter, at almene boliger i højere grad bliver et sted kun for marginaliserede grupper, fordi mellemindkomstfamilier ikke har råd til at bo der.

SF's Nanna Westerby frygter, at almene boliger i højere grad bliver et sted kun for marginaliserede grupper, fordi mellemindkomstfamilier ikke har råd til at bo der.

Keld Navntoft

Indland
27. januar 2009

Boligsituationen er mere end kritisk. Sådan skriver formanden for Folketingets boligudvalg, Nanna Westerby, (SF) og Københavns bygge- og teknikborgmester, Klaus Bondam (R), i et åbent brev til velfærdsminister Karen Jespersen (V), hvori de anklager ministeren for at "sylte" initiativer, der kan få gang i byggeriet af almene boliger.

"Du har gang på gang spist os af med, at du har nedsat et udvalg til at vurdere, hvordan byggeriet kan komme i gang. Rundkredspædagogik kan være fint, men efter års bortforklaringer og måneders udvalgssyltning er vores tålmodighed ved at være brugt op," skriver de.

SF og de radikale bakkes op af både Enhedslisten og Socialdemokraterne, der mener, at regeringen bør sætte handling bag sit løfte om flere billige boliger fra valgkampen i 2007.

"Regeringen er nødt til at sætte gang i byggeriet af almene boliger. Ventelisterne vokser. Som det ser ud nu, er den almene sektor ikke et alternativ til ejermarkedet, for det er slet ikke muligt at komme ind og få en bolig," siger Socialdemokraternes boligordfører, Thomas Jensen.

Nanna Westerby påpeger, at Karen Jespersen det seneste halve år har aflyst alle møder i Folketinget - i alt fem styks - hvor problemet om byggestoppet skulle have været diskuteret.

"Selv om både vi, de almene boligselskaber og kommunerne bliver ved med at efterlyse handling fra regeringens side, bliver den bare ved med at sylte initiativerne ved at henvise til, at ministeriet arbejder på sagen. Men nu er der gået mere end et halvt år, uden at regeringen har indkaldt til flere møder," siger hun.

Klaus Bondam mener, at ministeren skyder problemerne til siden, fordi det ikke interesserer det "friværdi-Danmark, der har bragt regeringen til magten", som han siger.

"Det er dybt beklageligt, men det er måske nemt at være ligeglad med, om der bliver bygget billige boliger, når man sidder i sit parcelhus ovre i Jylland," siger han.

Tømmermænd

I København er der i gennemsnit ti års ventetid på at få en lejlighed, der er til at betale, i et alment boligbyggeri, og væsentlig længere ventetid, når det gælder de mere attraktive boligområder.

"Udbud og efterspørgsel hænger altså slet ikke sammen," konkluderer Nanna Westerby og Klaus Bondam i brevet.

Og Nanna Westerby spår, at det vil få store følgevirkninger.

"Det burde været tydeligt for alle, at vi får alvorlige boligpolitiske tømmermænd, hvis ikke der handles nu. Konsekvenserne er jo, at folk med lav- og mellemindkomst har svært ved at få et sted at bo, og at almene boliger i højere grad bliver et sted kun for marginaliserede grupper. Almene boliger skal være for alle," siger Nanna Westerby og bakkes op af Klaus Bondam:

"Det er et kæmpe problem, at almindelige mennesker med almindelige indkomster som eksempelvis skolelærere, sygeplejersker og politibetjente ikke har råd til at bo i byerne," siger han.

Minister: Hus forbi

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) afviser kritikken i et skriftligt svar til Information.

"Det er noget frygteligt sludder at påstå, at ghettoproblemerne vokser som følge af, at der ikke er bygget lige så mange almene boliger i 2007 og 2008 som normalt. I denne regerings tid er der gennemsnitligt bygget stort set lige så mange boliger som under den tidligere regering. Ghettoproblemerne er ikke noget, man kan bygge sig ud af, og har absolut intet at gøre med en meget kortvarig nedgang i byggeriet. Ghettoproblemerne er for alvorlige til at blive behandlet på denne useriøse måde. Der skal gang i byggeriet igen. Regeringen står selvfølgelig ved sine løfter. Jeg er ved at lægge sidste hånd på en større ændring af grundlaget for den almene boligsektor. Styringen skal ændres, så kommuner og boligorganisationer får bedre mulighed for at løse sine boligsociale opgaver. Og finansieringen skal ændres, så det bliver billigere at flytte ind i en nybygget bolig," skriver Karen Jespersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her