Læsetid: 2 min.

Regeringen er presset i ligestillingssag

En enig opposition kræver øjeblikkelig handling fra regeringen, efter at Europa-Parlamentet har klaget over, at Danmark ikke overholder EU's love om ligestilling
Indland
16. januar 2009
Fædre kan få mere tid til at hente børnene i børnehaven, hvis Danmark skal til at overholde ligestillingsdirektivet.

Fædre kan få mere tid til at hente børnene i børnehaven, hvis Danmark skal til at overholde ligestillingsdirektivet.

Fra Enhedslisten til de radikale vejrer oppositionen på Christiansborg morgenluft i sit forsøg på at få regeringen til at respektere EU's regler om ligestilling.

Som Information omtalte i onsdags, har Europa-Parlamentet netop vedtaget en resolution, der kræver, at lande som Danmark overholder ligestillingsdirektivet. I forvejen har Europa-Kommissionen en sag kørende mod den danske regering om samme spørgsmål.

Socialdemokraten Yildiz Akdogan har nu stillet spørgsmål om sagen til ligestillingsminister Karen Jespersen (V) og vil også tage sagen op i Folketingets Europaudvalg.

"Det er dybt pinligt, at Danmark, som har været fremgangsland inden for ligestilling, er sakket så meget agterud under denne regering," siger Yildiz Akdogan.

EU er blandt andet utilfreds med, at regeringen ikke vil oprette en ombudsmandsinstitution, der kan holde øje med ligestillingen her i landet.

SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, er også dybt kritisk over for regeringens nølende holdning.

"Vi skulle jo have haft et uafhængigt organ for lang tid siden. Men det afspejler blot regeringens holdning til ligestilling. Vi må jo ikke engang i Folketinget have et ligestillingsudvalg, hvor vi kan rejse disse sager," siger hun.

Ligeglad med ligestilling

I går førstebehandlede Folketinget faktisk et lovforslag fra Karen Jespersen. Et forslag, som partifælle og folketingsformand Thor Pedersen har kritiseret i skarpe vendinger.

Ifølge dette forslag skal ministre fremover lade en plads stå tom, hvis organisationer eller myndigheder ikke indstiller både en kvinde og en mand til ministerielle udvalg og bestyrelser.

Tidligere var det blot en mulighed at lade denne plads stå åben. Men Pernille Vigsø Bagge er langt fra imponeret over ministerens lovgivningsiver.

"Det er jo det første selvstændige lovforslag om ligestilling fra Karen Jespersen. Og der er blot tale om en mindre justering af en eksisterende lov," siger hun.

Enhedslistens ligestillingsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, peger blandt andet på, at Sverige og Norge har gode erfaringer med en ligestillingsombudsmand, der blandt andet er med til at sikre ligeløn.

"Problemet er, at vi har en regering, der er fuldstændig ligeglad med ligestilling og regner med, at den kommer helt af sig selv. Men nu har vi fået endnu en alvorlig henvendelse fra EU. Det bliver regeringen altså nødt til at tage alvorligt," siger hun.

'Totalt fodslæbende'

Ifølge de radikales ligestillingsordfører, Lone Dybkjær, er det langt fra første gang, at regeringen har svært ved at tage europæiske regler alvorligt.

"Regeringen er totalt fodslæbende, når det handler om omsætning af EU-direktiver til dansk lovgivning. Den trækker det så længe som muligt," siger Lone Dybkjær og fremhæver lignende smøl med et andet direktiv, der skal sikre ligestilling mellem kvinder og mænds pensioner.

Europa-Kommissionen selv bekræfter, at den tager henvendelsen fra Parlamentet alvorligt:

"Kommissionen fortsætter sin vurdering af den nationale lovgivning i de medlemsstater, hvor der stadig er sager om overtrædelse af direktivet. Hvad angår Danmark overvejer Kommissionen svaret på åbningsskrivelsen. Kommissionen vil også se på de aspekter, der nævnes i rapporten fra Europa-Parlamentet, særligt spørgsmålet om ligestillingsorganer," lyder det fra Chantal Hughes, talsmand for Europa-Kommissionen.

Ligestillingsminister Karen Jespersen henviser til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der blot konstaterer, at "det er regeringens opfattelse, at de danske regler lever op til kravene fra EU", og at "regeringen er i dialog med Kommissionen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Når Information selv skriver om 1. behandlingen i Folketinget i går vil jeg tilføje nogle lidt anderledes ordførerindlæg end normalt.
Lone Dybkjær fortalte at loven der er nu ønskes reviderer med et skal i stedet for et kan var statsminister Schlüters tidligere kone Lisbeths fortjeneste.
Johanne Schmidt-Nielsen (JS-N) var så glad for, at Fogh-regeringen efter ca. 8 år endelig kom med en ligestillingslov ændring fra Ligestillingsministeriet. Derfor havde hun et par røde sokker med på talerstolen, som hun senere gav Karen Jespersen, så hun kunne huske at hun havde været rød strømpe i sin ungdom. Det fik JS-N en påtale af formanden for, da sådan noget ikke må ske fra Folketingets talerstol.
Karen Jespersen kvitterede i sin svar tale med at hun ville give JS-N strømperne igen med det samme, da Enhedslisten har allieret sig med nogle af de mest reaktionære kræfter i vores samfund, når det gælder kvinder, nemlig de islamiske kræfter, som bl.a. Asmaa Abdol-Hamid.
Til den svar svarede JS-N ret klogt citat
- Jeg ved godt, at vores ligestillingsminister interesserer sig vældig meget mere for islam end for ligestilling. Jeg har også bemærket, at vores ligestillingsminister bruger enhver given lejlighed til at prædike ligestilling for vores danske muslimer. Men den prædiken klinger jo ærlig talt temmelig hult, når vi ved, at ministeren altså ikke i al den tid, ministeren har været øverst ansvarlig for ligestillingen i Danmark, har været i stand til at komme på en eneste idé til, hvordan man kan forbedre ligestillingssituationen i Danmark. Vi har at gøre med en minister, og det skal vi jo altså huske på. Hun er vores ligestillingsminister, og det betyder, at hun er den øverst ansvarlige for ligestillingen i Danmark. Alligevel har ministeren ikke formået at komme med et eneste forslag til, hvordan vi forbedrer situationen omkring ligestilling i Danmark. F.eks. sagde ministeren ikke et kvæk, i forbindelse med at de mange offentligt ansatte var ude at strejke for rent faktisk at få ligeløn i Danmark.
Jeg kunne godt tænke mig at høre ministerens svar på dette: Hvad er årsagen til, at ministeren ikke har været i stand til at fremsætte et eneste forslag i sin tid som ligestillingsminister - før i dag?-

Bar et lille udpluk fra debatten, hvor DF var det eneste parti der ikke ville støtte ændringen fra kan til skal.

Hvis det er sådan , at Danmark er "fodslæbende" og lejlighedsvist ikke tager de "europæiske regler alvorligt" , så det selvfølgelig ikke så godt, men på den anden side, så viser det vel, at regeringen ikke bare er EU's dikkende lammehale, der blindt overopfylder EU's forventninger.

Iøvrigt så er denne konkrete sag næppe en sag, der flytter stemmer ved et folketingsvalg eller laver avisoverskrifter på side 1 - den kan højst få folk til at løfte et øjenbryn over adfærden i Folketinget.

Martin Kristensen

Hvad skal vi bruge en "ligestillingsombudsmand (kvinde)" til?

En sådan person vil skulle retfærdiggøre sin egen eksistens ved at se ligestillingsspøgelser overalt og excellere i mere eller mindre diskriminerende forslag til lovgivning. Typisk om flere kvoteduller i råd, nævn og bestyrelser (i modsætning til de mange kompetente kvinder der sidder der på grund af deres kvalifikationer) eller yderligere statsregulering af privatlivet.

Med en ligestillingsminister der ind til nu ikke har fremsat et eneste lovforslag siden 2007, kan det kun gå en vej - baglæns.