Læsetid: 1 min.

Ros og ris til Fogh

George W. Bush brugte blandt andet sin sidste arbejdsdag til at ringe til Anders Fogh Rasmussen
George W. Bush brugte blandt andet sin sidste arbejdsdag til at ringe til Anders Fogh Rasmussen
20. januar 2009

Dagen i går bød på amerikansk ros og dansk ris til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). På sin sidste dag som USA's præsident ringede George W. Bush til Anders Fogh Rasmussen og takkede for et godt samarbejde. Ifølge en erklæring fra Det Hvide Hus udtrykte Bush sin taknemmelighed for den gæstfrihed, han og hans hustru Laura er blevet mødt med. Men på hjemmefronten lægger oppositionen pres på Fogh. Fra Enhedslisten til de radikale kræver man svar på, om Fogh deler den britiske udenrigsministers David Milibands afstandstagen til begrebet 'Krigen mod terror'.

Fogh forsøgte mandag at få partierne til at omdirigere deres spørgsmål til udenrigsministeren, men en samlet opposition fastholder, at det er statsministeren, som i morgen må møde op i Folketingets spørgetid.

Her vil to tidligere udenrigsministre, Mogens Lykketoft (S) og Niels Helveg Petersen (R) tage Fogh i lære om terror.

mek/ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan ikke ofte nok stille spørgsmålet om, hvor længe vi skal vente på at oppositionen, medierne og den danske offentlighed stiller den danske statsminister til ansvar for sine ugerninger i forbindelse med det militære overfald på Irak, subsidiært at statsministeren bliver udleveret til retsforfølgelse i udlandet?

Den Internationale domstol i Haag har i de senere år haft travlt med at dømme krigsforbrydere fra det tidligere Jugoslavien og Afrika. Det ser dog ud til at domstolen har et blindt øje, når det gælder ledere fra de rige lande i Vesten.

Bush, Blair og Fogh har startet en ulovlig angrebskrig mod Irak og besættelsesmagten har i den sammenhæng systematisk anvendt tortur, begået massakrer mod civilbefolkningen og anvendt ulovlige kemiske våben. Fogh & Co. har startet en blodig og beskidt borgerkrig i Irak, som ingen i øjeblikket kan se en ende på. Flere undersøgelser viser, at der siden krigens ophør er blevet dræbt mere end en halv million irakere.

Bevismaterialet mod statsministeren og hans kammerater er ganske overvældende, og det burde være en formssag at få dem dømt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Lad os håbe at retfærdigheden snart sker fyldest!

Heinrich R. Jørgensen

Per Thomsen:
"Lad os håbe at retfærdigheden snart sker fyldest!"

Det er vist ikke så sandsynligt at det kommer til at ske. I hvert ikke ved domstole, men foråbentligt i historiebøgerne og folks bevidsthed...

Der er næppe politisk vilje blandt politiske ledere til, at de kan drages til ansvar ved internationale domstole. De der pt. indkaldes til at stå skoleret ved de internationale tribunaler, er (eller var) modstandere af den herskende politiske elite. Der er næppe udsigt til, at det mønster vil ændre sig.

Jens Thorning

Anders Fogh Rasmussen fører paradoksalt nok en totalt defensiv og i virkeligheden in-aktivistisk udenrigspolitik (der eksisterer vist også en udenrigsminister med et åbenbart uudryddeligt ry for hæderlighed og indsigt) helt på linje med Polen, Rumænien og Albanien. En erkendelse af, at vi intet er i os selv, alt i kraft af USA. En nation, der blev mere rystet af 11.9 end USA selv. En desperat tryglen om tryghed og beskyttelse i en ond verden. Da han prøvede at blive endnu mere populær på Mohammed-tegningerne, gik det imidlertid galt: Fogh var åbenbart ikke klar over, at den politiske korrekthed hersker derovre, og at religionskritik er utænkelig (i øvrigt med rette).

Hvis ikke jeg husker meget galt, så bakkede Lykketoft pænt op bag beslutningen om invasionen af Irak, så hvad har han tænkt sig at kritisere Fogh for?

Jens Thorning

Niels Helveg og Poul Nyrup gik ivrigt med i Kosovo-krigen, men det er snart 10 år siden. Når det af og til - eller ganske tit - hævdes, at Lykketoft og lande som Norge, ja selv Tyskland m.fl. bakkede op om Irak-krigen, skyldtes det, at de heroisk og mod alle odds senere prøvede at redde, hvad der var muligt efter Katastrofen. Solidariteten og ansvarsfølelsen har desværre kun medført hån og ydmygelser fra de bindegale neo-konservative. Nej, Lykketoft, Norge og Tyskland deltog ikke i invasionen, men i oprydning efter Bush og Foghs vanvids-beslutning.

Oprydning?

Så vidt jeg husker, var det en besættelse.

Men det er rigtigt, at S ikke var med til at sende Danmarks store krigsbidrag, Ubåden Sælen, ned til
Golfen.

Søren Kristensen

Se på billedet - et par glade bondrøve (med alt respekt for bonderøve), som med folkenes gunst blev ledere af deres respektive lande? Fred være med det. I demokratiske samfund har vi, som bekendt, de ledere vi fortjener og så nytter det ikke ret meget at brokke sig bagefter.

Kære Mogens Michaelsen,

at S stemte imod beslutningsforslaget, var ikke en afvisning af krigen, - bare at man mente at retsgrundlaget manglede, at alliancen var for lille, og at der burde være nogle flere af vores nabolande med.

Man ville ikke engang støtte EHL i deres forslag om fornyet udvalgsbehandling, - en sådan havde nok ikke ændret noget, men var man virkelig modstander, så havde det været en af måderne at vise sin absolutte uenighed.

Christian de Coninck Lucas

Jeg vil godt minde statsministeren om, at selvom vores nye præsident nævnte et internationalt voldeligt netværk, nævnte han ikke Al-Qaeda en eneste gang.

Hvorfor ikke hr spinminister?

Kunne det være fordi Barack Obama har indset, at "Al Qaeda" er en lille patsy-del af en mere farlig mafia, der tjener penge på narko, krig, terrorisme, pengevask, teknologi tyveri og blackmail?
Kunne det være at han mener følgende netværk i stedet:

http://www.metacafe.com/watch/yt-FnkdfFAqsHA/jfk_blows_the_whistle_on_se...

Eller prøv Carrol Quigley's "Tragedy & Hope".