Læsetid: 2 min.

SF vil have ny ØMU

Statsministeren skal levere et ændret ØMU-grundlag. Det krav stiller SF-formand Villy Søvndal nu. Men er det blot en indviklet måde at sige nej til euroen?
Søvndal mener, at statsministeren skal bruge sin store indflydelse i Europa til at levere et ændret ØMU-grundlag.

Søvndal mener, at statsministeren skal bruge sin store indflydelse i Europa til at levere et ændret ØMU-grundlag.

Linda Henriksen

Indland
22. januar 2009

SF's formand, Villy Søvndal, vil overveje at anbefale, at Danmark indfører euroen, hvis der bliver rettet op tre svagheder i ØMU-konstruktionen:

"For det første tager den ikke tilstrækkelige beskæftigelseshensyn, men prioriterer prisstabilitet over alt andet. For det andet ønsker vi, at der bliver oprettet en europæisk investeringskapital, som er nødvendig for praktisk at kunne prioritere beskæftigelsen. Her er det oplagt at gøre op med solnedgangstilskudene, først og fremmest landbrugsstøtten og flytte pengene til fremtidsorienteret miljøteknologi. For det tredje har ØMU'en vist sig ikke at kunne levere det nødvendige valutaværn i den krise, som er under opsejling."

- Stort set alle økonomer er da ellers enige om, at ØMU'en beskytter eurolandene mod valutakriser.

"Krisen har jo ramt ned i solar plexus af eurozonen. Det hænger sammen med, at der ikke er noget europæisk finanstilsyn. Der er ingen krav om at følge hvidvaskninger og flytninger af penge til skattefri områder. Der er ingen krav om en bund i medlemslandenes selskabsbeskatning - eller tilsvarende krav i forhold til den spekulative økonomi. Det vil vi have med, hvis vi skal genoverveje vores stilling til euroen. Her skal statsministeren levere."

- Hvordan skal han dog kunne levere det?

"Anders Fogh siger jo selv, at han har meget stor indflydelse i Europa. Hver gang han er kommet tilbage fra et europæisk topmøde, har han sagt, at Danmark fik alt det, vi gerne ville have."

- Det er jo rent drilleri. Fogh ikke kan ændre Stabilitetspagten og få indført et europæisk finanstilsyn.

"Alle europæiske lande står med det fælles problem, at arbejdsløsheden eksploderer. Derfor vil det være en fælles europæisk overvejelse, hvordan man fører konjunkturpolitik i nuværende situation."

- Det er klart, men vi ved jo, at statsministeren ikke kan levere de omtalte ændringer.

"Hvor ved vi det fra? Det er jo en fælles europæisk udfordring, at euroen fungerer som en spændetrøje, der blev formuleret på et tidspunkt, hvor man troede på den krisefri kapitalisme."

Ændret aftale

- Du vil altså have, at Anders Fogh skal komme hjem fra Bruxelles med en ændret ØMU-aftale, før SF siger: ok, så overvejer vi euroen.

"Statsministeren skal gribe den historiske chance, som krisen skaber, for at få sikret beskæftigelseshensynet og tilstrækkelig europæisk investeringskapital."

- Men der er kæmpeforskel på, at SF forlanger, at det skal stå i regeringsgrundlaget, og statsministeren skal love at arbejde seriøst for disse ændringer - og så på, at SF forlanger, at Fogh sørger for, at det bliver gennemført i EU.

"Der er jo ikke meget ved at have en formulering om, 'at man skal arbejde for'. Varen skal leveres."

- I så fald lyder det som en indviklet måde at sige nej til euroen.

"Nej, det afhænger helt af statsministerens evne til at levere. Men så er der jo nogle andre forhold, som for øjeblikket komplicerer sagen. Brede kredse i Venstre tror, at statsministeren er på vej ud af landet. Hvis det er tilfældet, så hedder hans afløser Lars Løkke. Jeg tror ikke et sekund på, at han tager sit første møde med vælgerne i en afstemning om euroen."

- Det har vel ikke betydning for SF's holdning til euroen?

"Næh, men vi har brug for klarhed om sagen, fordi det siger noget om sandsynligheden for, om der er et projekt eller ej. "

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det er jo EU i en nøddeskal - at hvis man vil have ændret en ordning eller forbedret den (det kan være i indvandrerspørgsmål, økonomi eller what ever), så nytter det åbenbart ikke, som man skulle tro, først at tilslutte sig ordningen og siden forsøge at ændre den, så at sige indefra. På den anden side er der ingen garanti for at det nytter at lægge pres på sine "lokale" politikere, i dette tilfælde statsministeren, fordi han selvfølgelig ikke har mere magt end sine kollegaer i EU.

Artiklen rejser spørgsmålet om hvordan man i det hele taget opnår indflydelse i EU?

Christian De Coninck Lucas

Lad mig side det på denne måde:

Hvis ikke det kommer frem på dagsordenen, hvorledes EU og ECB står i sammenhæng med den voksende internationale organiserede kriminlaitet, pengehvidsvask, terror finansiering, mystiske pengebevægelser fra diverse efterretningstjenester og de store mængder kokain der flyder rundt på kontinentet, har jeg ikke tiltro til projektet.

HVOR ER ALLE PENGENENE? Det må være mange banker i Europa, der er en del af pengehvidvask netværket, som det er blevet optrævlet af dybdeborende journalistik i USA.