Læsetid: 3 min.

SF's rorgænger er gået fra borde

Den tidligere SF-formand Gert Petersen vil blive husket for at have reddet partiet og for sin enorme viden om udenrigs- og sikkerhedspolitik
Indland
2. januar 2009
Allerede inden han kom i Folketinget, var Gert Petersen en central skikkelse på venstrefløjen, og også efter han havde forladt politik, deltog han ivrigt med indlæg i den politiske debat.

Allerede inden han kom i Folketinget, var Gert Petersen en central skikkelse på venstrefløjen, og også efter han havde forladt politik, deltog han ivrigt med indlæg i den politiske debat.

BENT MIDSTRUP

Tidligere formand og mangeårigt folketingsmedlem for SF, Gert Petersen, døde tidligt i går morges. Den 81-årige politiker og skribent var medstifter af SF i 1958 og var i perioden 1966-1998 valgt til Folketinget. Han var formand for SF fra 1974 til 1991, hvor han blev afløst af Holger K. Nielsen.

Socialdemokraternes tidligere formand Svend Auken kalder over for Information Gert Petersen for sin "personlige ven, som jeg altid har set op til".

"Gert Petersen var en politiker med stor interesse for både det nære og samtidig med en forståelse for de lange linjer. Han var en mand, man kunne stole på i et og alt," fortsætter Svend Auken, der vurderer det gode samarbejde mellem Socialdemokraterne og SF som Gert Petersens væsentligste politiske fortjeneste.

"Gert Petersens død er et stort tab, som jeg er meget berørt af. Der har aldrig været et bittert ord mellem os, og vi har altid stået på samme side af barrikaden. Gert Petersen var en mand, der fik udrettet meget og gjort SF til et parti, man absolut må regne med," siger Svend Auken med henvisning til bl.a. SF's valgsejr i september 1987, hvor partiet opnåede 27 mandater.

Gert reddede SF

Også det tidligere folketingsmedlem Preben Wilhjelm fokuserer på Gert Petersens betydning som partiformand for SF:

"SF var ét stort internt rod, da Gert tog over. Men han fik samlet partiet og skabt respekt for en åben ledelsesstil. Jeg tror ærlig talt ikke, at SF havde overlevet, hvis ikke Gert var kommet til på det tidspunkt," siger Preben Wilhjelm, der selv var med til at stifte SF og fra dengang husker Gert Petersen som en af partiets mest efterspurgte talere.

"Og med god grund, for han var en blændende taler, som kunne være meget skarp."

Preben Wilhjelm betoner også Gert Petersens viden om udenrigspolitiske forhold:

"På det felt var han helt suveræn og uden sammenligning den mest vidende i Folketinget," siger han.

Trods sin skarpe intellektuelle facon havde Gert Petersen også et solidt kendskab til, hvad Preben Wilhjelm kalder for "samtlige lommer i hans lille eller halvstore parti. Gert var nemlig af den type, der kendte alle og kunne huske, hvad deres børn hedder", siger Preben Wilhjelm.

Gert var også morsom

Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen husker Gert Petersen som en politiker, der ind imellem også kunne være "utrolig morsom":

"Jeg havde ikke bare stor, stor respekt for ham, men satte virkelig pris på ham. Han var jo på mange måder en lidt spøjs skikkelse på Christiansborg, og han kunne være ustyrlig morsom," siger Uffe Ellemann-Jensen.

"Gert Petersen havde en vældig stor viden, og så var han fair på den måde, at man vidste, hvor man havde ham. Der var ikke de store finurligheder og taktikker fra hans side. Han var straight og kunne være benhård. Vi havde en række store politiske slagsmål i 1980'erne, men det er mit indtryk, at vi klarede det med gensidig respekt," siger Uffe Ellemann-Jensen.

SF's nuværende formand, Villy Søvndal, husker Gert Petersen som "et ekstremt vidende og nysgerrigt menneske og som en af de største politikere, jeg nogensinde har mødt".

"Gert Petersen var altid udogmatisk. For ham skulle et synspunkt altid efterprøves i en åben debat, og holdt argumenterne ikke, var han villig til at flytte sig," tilføjer Villy Søvndal.

Gert Petersen har ifølge den nuværende SF-formand "en stor del af æren" for, at SF i modsætning til mange andre venstrefløjspartier i Europa er blevet et samlingssted for både røde og grønne bevægelser:

"Det var i høj grad Gert Petersens fortjeneste, at SF i hans formandsperiode blev et samlingssted for både miljøbevægelser, kvindebevægelser, fredsbevægelser og solidaritetsbevægelser," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Æret være hans minde.