Læsetid: 2 min.

Søvndal: Fogh er international klodsmajor nummer ét

SF-leder Villy Søvndal går i frontalangreb på Fogh, der gerne vil kritisere Hamas, men ikke Israels angreb på skoler, ambulancer og hospitaler i Gaza
Indland
14. januar 2009

SF's formand Villy Søvndal går nu skarpt til angreb på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), efter at Fogh på sit pressemøde i går veg uden om at kritisere Israels fremfærd under angrebet på Gaza.

"Anders Fogh er med til at bidrage til et billede af Danmark som et land, der ser stort på krænkelser af krigens love, som tager stilling for den stærke part i en konflikt - og som undlader at fordømme og kommentere det, der sker for de civile i Gaza, sådan som de andre skandinaviske lande ellers gør. Det er i sandhed en tragisk dag for Danmark," siger Søvndal.

På sit pressemøde opfordrede Fogh flere gange "begge parter i konflikten" til at indstille kampene - men konfronteret med udenrigsminister Per Stig Møllers (K) kritik af Israels fremfærd for at være ude af proportioner, sagde Fogh:

"Jeg synes bestemt, at det er ude af proportioner, når Hamas begynder at sende raketter ind over Israel - lige som det også er ude af proportioner, at Israel er nødt til i selvforsvar at indlede kamphandlinger mod Hamas," sagde Fogh.

Han understregede, at Israel skal overholde krigens love - og at "ét liv tabt er ét for meget".

"Jeg anker bare imod, hvis man siger, at den ene part er mere ude af proportioner end den anden," sagde han og beskyldte desuden Hamas for at "gemme sig bag civile".

Sådanne udtalelser er med til at isolere Danmark internationalt, mener Villy Søvndal.

Han frygter, at konflikten i Gaza vil medføre en styrkelse af de ekstremistiske kræfter både i de palæstinensiske områder og i Israel - og at terrorismen vil blusse op som følge af de mange civile palæstinensiske ofre.

"Det er uden fornemmelse for den dynamik, at vores statsminister optræder som klodsmajor. International klodsmajor nummer ét," siger Villy Søvndal.

Også Socialdemokraterne og de radikale retter skarp kritik mod statsministerens udtalelser, som de mener er med til at underminere den midtersøgende linje, som Per Stig Møller i sidste uge fik bred opbakning til i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

"Det, der foregår, er helt ude af proportioner fra israelsk side, og det er mærkeligt, at statsministeren ikke kan støtte sin udenrigsminister i den sag, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft.

De Radikales udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen, opfordrer ifølge Ritzau VK-regeringen til at "få orden i eget hus".

"EU-udenrigsministrene har udtrykt kritik af Israels overdrevne brug af våbenmagt. Det går statsministeren ikke ind i, og derved distancerer han sig faktisk fra den fælles EU-opfattelse. Det er meget uheldigt, at regeringen her ikke taler med én stemme, men med flere", siger Niels Helveg Petersen.

Udenrigsordfører Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er modsat meget glad for Foghs udtalelser, der er første gang, at statsministeren udtaler sig om Gaza-konflikten.

"Det er godt, at han så utvetydigt bakker op om Israel og skelner mellem en terrororganisation og en suveræn stat. Det er meget væsentligt - og det har virkelig været nødvendigt," siger Søren Espersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når det gælder værdipolitiske spørgsmål er det efterhånden blevet reglen at socialdemokraterne og SFerne springer op som løver og falder ned som lam.

I dag solidariserer Villy Søvndal sig med palæstinenserne, og i morgen når han har talt med sine spindoktorer og fokusgrupper, skifter han sandsynligvis holdning og vil så fremdeles mene, at palæstinenserne skal skride ad helvede til.

Som man siger i vores dages SF: I dansk politik skal man altid være Villy til at skifte holdning…

Mogens Michaelsen

Vrøvl og sludder!

Det Villy siger her, er 100 pct. i overensstemmelse med det, SF altid har ment om Israel-Palæstina konflikten.

Problemet er bare at SF ikke længere mener hvad SF "altid har ment", og at det i virkeligheden i høj grad blæser i vinden hvilke værdier og holdninger SF egentlig står for.

For at nævne en lille detalje, kan man eksempelvis anføre, at Socialitisk Folkeparti for nyligt er blevet ening med sig selv om, at man ikke længere er socialister...

Torben Petersen

Jeg mener bare, at Anders Fogh går for vidt, når han giver israelerne ret til at beskytte sig mod raketter ved at bombe palæstinensiske skoler og børnehaver for at forhindre palæstinensiske børn i at vokse op og selv blive i stand til at skyde med raketter.

Fogh burde kunne se det horrible i, at israelerne ikke kan vente med at dræbe palæstinensiske børn indtil de er blevet gamle nok til at udgøre en trussel.

Man behøver faktisk ikke være liberalist for at indse, at en sådan aggression kan Danmark ikke u andet end udtrykke ubetinget afstandtagen fra. hverken støtte eller udtrykker andet

Hvad mener Villy ?
Svaret er : 90
Han spiller det spil der skal spilles i dagens Danmark.
Problemet er sgu da ikke at politikerene ikke ved hvad de selv mener, problemet er at en stor del af vælgerne enten ikke ved hvad de mener eller alternativt ikke ved en disse om det de mener noget om. Hvis de gjorde havde nemlig stemt enderledes .

Desperationen lyser jo ud af jer! Kan det ikke gøres lidt bedre?

Kun de virkeligt desperate forsøger at begå et sådan ynkeligt karaktermord. Han er tydeligvis idag blevet en trussel, da de mange usaglige angreb der pludselig dukker op alene består af manipulation og kreativ argumentation.

For ikke så længe siden var han sjov og hyggelig, faktisk så hyggelig at Fogh selv turnerede med ham rundt i sommerlandet. men det var selvfølgelig også før han blev en reel trussel mod den etablerede magt.

Det er naturligvis helt i deres guddommelige forbillede Fjoghs ånd, så det er tilgivet jer, thi i ved ikke bedre...

DE RIGTIGT VKO - og de forkerte

Det er lykkes for DF og regeringen at fremstå som de rigtige på en måde så fx SF mødes med fordomme "er de nu troværdig" - er DF ?

hvad er forskelden på Venster og DF - INGEN - de deler jo samme værdier og menneske syn

Norge og Sverige har fordømt krigen i Gaza - Danmark ved ikke rigtigt - men hvad mener DF og Bush det mener vi så også

- ingen spørgsmål ved det mest højre drejet partier siden den anden verdens krig DF - de er blevet rigtige og stuerene i danskernes øjene

- Jeg har aldrig rigtig forstået hvad det var forkræfter der der gjorde at Danmark ikke kunnne finde sine ben i den 2 verdens krig - før 5 min i 12 - men det forstår jeg godt i dag - for det er de samme kræfter der driver DF i dag - men utroligt at venster kan holde til dette - men det gå jo åbenbart helt fint.

- vi er gået ind i 2 krige krigen - og Israel krig i Gaza den er også OK syntes danmark nu med 1000 død i Gaza - 13 død i Israel

et helt folk er blevet nægtet eget land siden 1948 - muret inde så de ikke kan flygte mens der skydes 60 bombetogter blev det til i går - for en Atommaget er truet

- men Isrealde stopper sikkert om få dage lige inden Obarma indtræder - og så syntes danmark sikker at krigen var forkert, men det vare lige et par dage endnu - lige som under den 2 verden krig

- Hvor er det humanistiske menneskesyn danmark før i tiden stod for

- kun sige jeg er flov over at være Dansker i dag en nation der går ind for krig - føj skam jer hvis i kan

Fogh er en international 'klodsmajor'?!

Man taber kæben i kaffen over Søvndals groteske eufemisme. Med den slags hurlumhej-briller må krigsforbryderen og massemorderen Bush vel så være noget af 'en værre krabat'?

Om ikke andet, så stemmer Søvndals valg af betegnelse da glimrende overens med billedet af Christiansborg som ét stort legeland, hvor tumlingerne fra rød og blå stue vrælende kalder hinanden grimme ting.

Thomas Petersen

Heller at de kalder hinanden grimme ting mens de tumler rundt på Christiansborg end at fordreje verdensbilledet og acceptere propaganda.

Måske skulle vi alle sammen ligge stridsøkserne fra os, og koncentrer os om sagens kerne!? Foghs udtalelser og om det virkelig kan passe at vores statministers eneste nyheds kilde er den Israelske ambassadør??

Mon ikke en del af kommentatorerne fokuserer på Søvndal og SF simpelthen af den grund, at det synes formålsløst at forsøge sig med saglig kritik af Foghs politiske linje, når denne linje er udstukket af Washington?

Hvis man orker at kæmpe for, at AFR justerer sin linje i Israel-Palæstina-konflikten, skal man ikke skrive indlæg i danske, men i amerikanske nyheds- og debatfora.

Dorte Sørensen

Udstiller Fogh Rasmussens udtalelser ikke tydeligt den splid der er i regeringen, hvor Venstre åbenbart har de samme værdier som DF – ifølge Hjort Frederiksens tidligere udtalelser.

Lennard Grahn

Så skal vi til det igen:

Irgun

Stern gruppen (Lehi)

Google dem selv og så snakker vi terrorisme som politisk og militært værktøj bagefter.

man kan selvfølgeligt også droppe alt det bavl og bare holde med den stærkeste.

Søren Kristensen

Alt andet lige, er det forfriskende at statsministeren siger sin mening. Alt andet lige. Alt. Når det er sagt, så er det ærgerligt at Israel er lige som formørket af religion som palestinenserne. De skulle for længst have indstillet bosættelserne på Vesttbredden og forsøgt, med fredelige midler, at tilbyde palestinenserne bedre vilkår. Men den magtposition de har og den goodwill de i hvert fald har haft i den vestlige verden, burde de optræde som den voksne overfor palestinenserne. Desværre er de bare lige så umulige. Hvis Mellemøsten var en skoleklasse og jeg var lærervikar, ville jeg lukke døren, udefra. Det synes også at være den generelle holdning og man forstår sådan set godt Fogh holder med "skoleinspektøren". Lad os håbe den nye inspektør Obama kan noget pædagogik tidligere inspektører ikke kunne.

Jeg tror ikke på, at denne konflikt ophører - hvadenten der en gang i fremtiden foreligger velvilje fra begge parter.

De ydre magter mener nemlig hverken israelerne eller palæstinenserne det godt.
- Den dag det passer resten af verden, vil hadet få en ende.

Jeg tror ikke på, at denne konflikt ophører - hvadenten der en gang i fremtiden foreligger velvilje fra begge parter.

De ydre magter mener nemlig hverken israelerne eller palæstinenserne det godt.
- Den dag det passer resten af verden, vil hadet få en ende.

Og hvad nu hvis DK havde bombet Skåne til skærver flere gange inden for de sidste tredive år, samt bygget en mur rundt om Malmö og opland, og ydmyget svenskerne groft når de skulle passere øresundsbroen?

Kan vi ikke blive fri for den tåbelige "hvad nu hvis det var Danmark" analogi. Den kan ikke bruges til en skid.

"Så du er enig i at hvis nogen bomber Danmark, så skal vi ikke have Villy "lokalt skvatfjols nummer ét " Søvndal ved roret?"

Jeg kan ikke se hvem der skulle bombe DK, men hvis nogen endellig gjorde, ville de givetvis være stærkere end os, og så ville jeg nok foretrække en leder der kunne nedtrappe en konflikt, fremfor en angstplaget kontrolfreak, som har alt for store ambitioner på danmarks militære formåen.

"Kan vi ikke blive enige om, at hvis terrorister angriber Danmark med missiler, så vil vi også forsvare os og nedkæmpe dem f.eks. med NATO's hjælp?"

Kan vi ikke blive enige om, at DK IKKE, ulovligt og i strid med FN's resolutioner, har annexeret store områder af f.eks. Tyskland eller Sverige, samt muret dele af deres befolkning inde og udsat dem for ydmygende og livsfarlige overgreb.
Og kan vi ikke blive enige om at hvis en svensker f.eks. blæste en bombe af på Nørreport, ville reaktionen fra dansk side nok ikke være at bombe Skåne tilbage til stenalderen.

"Eller skal hele nationen hives ned i ungdomhus/Christianit selvhads-sølet, helt dernede, hvor tabere på bistand kloger sig på international politik og rigets ve og vel?"

Jeg hader ikke mig selv, og det er åbenbart en udpræget misforstelse på højrefløjen at kritik er ligmed had.
Og med hensyn til tabere på bistand, så har de vel lige så meget ret til at ytre sig om politik som vindere med et arbejde. Eller er det kun de stærke der har ret til at ytre sig i din forskruede verdensopfattelse?

"Sikke en "Thor" du er. Kujon og kryster."

Men i det mindste er jeg ikke abenlyst racist med rejsningsproblemer som giver sig udslag i store frustrationer og ubegavede fejlslutninger.