Læsetid: 1 min.

Sig det med støvsugere

5. januar 2009

Sender en mand roser til en kvinde, har han varme følelser for hende. Ligger blomsterne i en vejkant, ved vi derimod intuitivt, at det handler om trafikdrab. Men hvad med støvsugere på række eller stole på en væg, hvad fortæller de os? Det har Kristian Tylén fra Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet undersøgt i sin ph.d.-afhandling om, hvordan vi bruger materielle objekter til at kommunikere med hinanden. En stor gruppe testpersoner har studeret en række forskellige motiver for at se, hvad de fik ud af dem. Og folk oplevede i høj grad de samme budskaber, uanset om det var kendte eller ukendte symboler: Stole hængt op på en væg blev opfattet som kunstværk. Et større antal støvsugere sat op på rækker blev af de fleste set som et symbol på soldater, der marcherede. Tyléns undersøgelse viser også , at hjernen opfatter sprog som meget mere end lyde og bogstaver, skriver magasinet Ny Viden. De nye resultater inden for sprogforskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Brain & Language.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu