Nyhed
Læsetid: 5 min.

Anklage: PET samarbejder med torturpoliti

Den 32-årige turkmener ’MH’ blev i 2007 fængslet og tortureret af det syriske politi, der ønskede oplysninger om mulige terrorister i Danmark. Under forhørene så han fotografier, som ifølge ’MH’ kun kan være fremskaffet af danske PET, heriblandt bekendtes danske pasfoto
MH blev i mere end to måneder tortureret i en underjordisk celle i et fængsel i Damaskus. To gange aflagde den daværende danske konsul Ann-Mari Petersen fra den danske ambassade i Damaskus visit i fængslet, det bekræftes af Udenrigsministeriet. Den ene gang var hun ledsaget af en medarbejder hos Udlændingeservice. Det er ikke lykkedes Information at få en kommentar fra Udlændingeservice. I Damaskus- gader ses Syriens præsident, Bashar al-Assad afbilledet overalt.

MH blev i mere end to måneder tortureret i en underjordisk celle i et fængsel i Damaskus. To gange aflagde den daværende danske konsul Ann-Mari Petersen fra den danske ambassade i Damaskus visit i fængslet, det bekræftes af Udenrigsministeriet. Den ene gang var hun ledsaget af en medarbejder hos Udlændingeservice. Det er ikke lykkedes Information at få en kommentar fra Udlændingeservice. I Damaskus- gader ses Syriens præsident, Bashar al-Assad afbilledet overalt.

Khaled al-Hariri

Indland
28. februar 2009

Danske PET udveksler oplysninger med det hemmelige politi i Syriens hovedstad, Damaskus. Det siger ’MH’ og Amer Saeed, som er turkmenere af irakisk oprindelse.

Både MH og Amer Saeed har været fængslet i månedsvis i Danmark, fordi PET anser dem for at være til fare for statens sikkerhed. Begge er også administrativt udvist af Danmark, men da de ikke kan tvangsudsendes, er de blevet pålagt tålt ophold i Center Sandholm.

Ifølge ’MH’, der ikke vil have sit fulde navn frem, blev han i sommeren 2007 anholdt, da han på sit danske fremmedpas fløj fra København til Syrien med mellemlanding i Wien. Anholdelsen fandt sted allerede i lufthavnen i Damaskus, og ’MH’ er overbevist om, at danske PET på forhånd havde varskoet deres syriske kolleger:

»Det syriske politi oplyste, at den danske efterretningstjeneste havde bedt dem om at tilbageholde mig,« siger ’MH’ og tilføjer, at det syriske politi på forhånd »vidste alt om mig.«

»De vidste, hvor jeg bor, hvornår jeg fik min danske opholdstilladelse, hvor min forretning ligger, hvem min kone er, og hvem jeg omgås.«

At ’MH’ vitterligt var fængslet i Syrien maj-august 2007, bekræftes af en mail fra Udenrigsministeriet til Information. To gange fik han besøg i fængslet af den daværende danske konsul i Damaskus, og ’MH’ fortalte hende, at han var blevet »dårligt behandlet i fængslet«, som Udenrigsministeriet formulerer det.

Det er derimod ikke lykkedes at få PET til at bekræfte påstanden om udveksling af oplysninger med de syriske myndigheder.

»Af principielle grunde kan PET hverken be- eller afkræfte oplysninger om efterretningstjenestens samarbejde med udenlandske myndigheder i konkrete sager,« skriver PET i en mail til Information.

’MH’ fortæller til Information, at han i mere end to måneder sad i en underjordisk mørke celle på to x tre meter i et fængsel i Damaskus.

Blev slået med kabler

Han kom kun ud, når han skulle til forhør. Han blev regelmæssigt tortureret med slag af tykke kabler, han blev hængt op i armene, fik elektriske stød, og én gang blev han brændt med opvarmede håndjern på håndledene. I mere end en måned blev han desuden nægtet mad, fordi han ikke fortalte syrerne, hvad de ønskede at høre. Ifølge ’MH’ var det syriske politi ikke selv interesseret i ham. De tilbageholdt og forhørte ham efter ønske fra PET, sagde de. Igen og igen blev MH udspurgt om sit kendskab til bestemte udlændinge i Danmark. Han fik fremvist foto af sig selv på vej ind i sin butik, på vej ind i sin opgang samt af familiemedlemmer og udlændinge. Alle foto var taget i Danmark, og ét af dem var det samme foto, som Amer Saeed bruger i sit danske fremmedpas og kørekort.

MH fastholder, at han ikke fortalte syrerne andet om Amer Saeed, end at han vidste, hvem han var.

To gange aflagde den daværende danske konsul Ann-Mari Petersen fra den danske ambassade i Damaskus visit i fængslet. Den ene gang var hun ledsaget af en medarbejder hos Udlændingeservice. Trods flere henvendelser er det ikke lykkedes Information at få en kommentar fra Udlændingeservice. Det er heller ikke lykkedes at få Ann-Mari Petersen i tale, men i en mail til Information skriver afdelingschef i Udenrigsministeriet Lars Thuesen: "Det lykkedes efter længere tids pres fra ambassaden at få konsulær adgang til den tilbageholdte, og den daværende danske konsul i Damaskus aflagde to besøg i fængslet. Den ene gang ledsaget af en embedsmand fra Udlændingeservice."

Ifølge MH fortalte manden fra Udlændingeservice, at MH var til fare for Danmarks sikkerhed, og at han ville blive udvist af Danmark.

Kontakten i København

Samtidig med at MH sad fængslet i Damaskus, tog PET kontakt til Amer Saeed i København. Amer Saeed tror, årsagen må være, at hans navn er kommet frem under torturforhørene af MH i Syrien. PET tilbød, som Information tidligere har beskrevet, flere gange Amer Saeed penge, hvis han ville være meddeler. Amer Saeed afviste imidlertid at arbejde for PET, og otte måneder senere blev hans dør sparket ind af civilt politi med automatvåben. Han blev fængslet i knap fire måneder, frataget sin opholdstilladelse i Danmark, administrativt udvist og derefter overført til Sandholm.

Amer Saeed klagede over udvisningen til Flygtningenævnet, som den 1. april 2008 sendte ham et afslag. I nævnets sagsfremstilling beskrives kontakten i foråret-sommeren 2007 mellem PET og Amer Saeed, og der knyttes også en tråd til MH.

"PET spurgte endvidere klageren (Amer Saeed, red.) om en person ved navn MH. Klageren kender MH samt hele dennes familie og, at denne har en forretning, der sælger mobiltelefoner, på Nørrebro. (...) Han har endvidere besøgt MH i dennes mobiltelefonforretning. PET spurgte klageren om, hvad han tænkte eller planlagde. MH fortalte ikke klageren om, hvad han tænkte eller planlagde ...," står der i dokumentet fra Flygtningenævnet. Amer Saeed er ikke i tvivl om, at PET har indgået en slags arbejdsdeling med bl.a. det syriske regime om at udføre 'det beskidte arbejde':

"PET er ligeglade med hvilket arabisk eller nordafrikansk regime, der anholder dem, de mistænker for at være terrorister. De vil bare have, at landene anholder dem, så de kan blive tortureret dernede," siger Amer Saeed. PET-agenter har desuden fortalt ham, at de også har fået oplysninger om ham fra myndighederne i Marokko.

Spørgsmål til PET

I september 2007 vakte det opmærksomhed, da PET's chef Jakob Scharf i en tale på Københavns Universitet indvarslede en periode, hvor den danske efterretningstjeneste ville være nødt til at samarbejde med styrer i Mellemøsten og Nordafrika. Selv om PET-chefen ikke nævnte ordet 'tortur', blev hans udtalelser af medierne i de følgende dage udlagt som en erkendelse af, at PET fremover skal håndtere torturoplysninger i kampen mod terrorisme. I februar 2008 udtalte daværende justitsminister Lene Espersen (K) desuden, at PET ikke vil "udelukke", at tjenesten "kan have modtaget oplysninger fra samarbejdspartnere, der eventuelt kan hidrøre fra et særligt fangeprogram eller lignende."

Information har bedt PET besvare en række spørgsmål: Har PET oplyst det syriske politi om, at MH rejste til Damaskus? Har PET leveret de fotos taget i Danmark, som det syriske politi viste MH? Hvordan kan det syriske politi have et foto, som er anvendt i et dansk pas? Har PET fået oplysninger fra det syriske politi? Har PET kendskab til, at MH blev udsat for tortur? Kan PET udelukke, at de har brugt oplysninger fra det syriske politi, som er fremkommer under brug af tortur?

PET har svaret med en kortfattet mail til Information: "Af principielle grunde kan PET hverken be- eller afkræfte oplysninger om efterretningstjenestens samarbejde med udenlandske myndigheder i konkrete sager. Det ligger imidlertid fast, at efterretningstjenesten ikke videregiver oplysninger til udenlandske myndigheder, hvis der er grund til at antage, at oplysningerne skal danne grundlag for anvendelse af tortur eller anden nedværdigende umenneskelig behandling eller straf."

Læs også interviewet med MH her http://www.information.dk/183995

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anni Løndal de Lichtenberg

Hvis det er rigtigt, at PET har bedt Syrien "på Syriens måde" om at afhøre MH, og hvis det er rigtigt, at PET smed Amer i fængsel, da han ikke ville være meddeler og samtidig fratog ham hans opholdstilladelse og udviste ham adminisstrativt, fordi Amer ikke ville arbejde for PET, så skal det stoppes nu! Lige nu, hr. justitsminister.

Det her er jo at sammenligne med de amerikansk torturfangeflyvninger og Guantanamometoder.

To ting kræver jeg som borger i Danmark:

1. At alle til hver en tid arbejder hårdt for at afskaffe tortur i verdenen og at ingen i Danmark ser igennem fingre med tortur og selvfølgelig må oplysninger, som er fremskaffet igennem tortur i ind- eller udland ikke bruges. Jeg tror, at vi er nødt til at have indlandet med ...

2. At alle der opholder sig I danmark og som formodes at have gjort noget ulovligt eller formodes at ville gøre noget ulovligt, får deres sag for en domstol og at de bliver behandlet som uskyldige indtil det modsatte er bevist og altså ikke bliver udsat for straf, som ikke domstolen har udmålt.

Muligheden for "Administrativ udvisning" skal fjernes.

Muligheden for at bruge oplysninger fremskaffet igennem tortur skal fjernes.

PET´s og ministrenes beføjelser i retning af at være dømmende magt skal fjernes.

Karin Bennedsen

Oplysninger, der er fremkommet under tortur, kan ikke bruges i danske retssale.

Så måske er det derfor, at PET ikke vil fremlægge beviser, når de udviser administrativt?

Inger Sundsvald

Hvis det har noget på sig, så er det altså uhyggeligt.

Niels B. Larsen

For at modvirke terror ville jeg samarbejde med Fanden selv.

Så jeg har stor forståelse for det, hvis PET omgås mere dubiøse efterretningstjenester.

Ivar jørgensen

Alle der har læst denne artikel og er blevet forstyrret over disse politistatslige metoder, går jeg ud fra har taget sig tiden til, at skrive til justitsministeren samt til de retspolitiske ordførere i opposition, for at få dette stoppet. NU!!

Selvom terror er skabt af fanden selv, har man absolut et seriøst problem hvis man vil sammenarbejde med ham.

Bortset fra det er dialog nødvendig med terrororganisationer, uden at det behøver at udvikle sig til sammenarbejde

Martin Ammentorp

@ Niels B. Larsen

Oplysninger fremtvunget via tortur er beviseligt usande.

Samarbejder man med Fanden, er man selv en djævel.

Og hvad så ??

Vor regering er totalt i lommen på en tortur-diktator.
Som om "PET" og den til enhver tid sidende regering
ikke er det samme ...

Alfred Holgersen

Information af nævnte slags, bør man kun bringe, såfremt man kan få dem bekræftet fra uvildig side.
Information skriver beredvilligt en stor artikkel om hvad ’MH’ og Amer Saeed siger og tror, i fornærmethed over, at PET ikke vil udtale sig om sagen.

Information, det er for dårligt. Desværre er den slags journalisteri ikke ualmindeligt. Skal man være seriøs eller skal man være et sladreblad. Det er sagen

Alfred Holgersen

Og så går jeres ur forkert klokken er 23:50 og datoen er stadigvæk den 28/2.

Seriøst.

Niels-Holger Nielsen

@ Alfred Holgersen

Din reaktion på, at vi kunne tænkes, at have samme praksis som vores nærmeste allierede, hvis praksis vi i øvrigt har deltaget i på forskellig vis, er meget bedrøvelig. Konsekvenserne af dit synspunkt er, at justitsministeren og PET kan gøre som de finder for godt. Historien er fuld af rædselsberetninger om hvor grueligt galt det kan gå med et sådant carte blanc.

Nu er store dele af AMs beretning jo bekræftet af systemet selv, så du skulle måske være lidt mere nuanceret i din kritik af artiklen. Prøv evt. at læse den igen uden dine fordommes briller.

venlig hilsen

PET-chef Jakob Scharf (Inf. 09-02-09): "Det er ikke alt, vi kan fremlægge i en retssag. Ordningen må tage hensyn til vores særlige arbejdsmetoder, og den må gøre det muligt for os at beskytte vores kilder og vores udenlandske samarbejdspartnere."

Det er ofte, og især på kritiske øjeblikke i kontroversielle efterretningssager af national og international betydning, af div. sikkerhedstjenester blevet påstået at fremlæggelse af bevismaterialer ville være ødelæggende for ovennævnte samarbejde og kildebeskyttelse.

Argumentet og hensynet tillægges en vægt der endog overskyggede betydningen af at forsøge at få FN til at invadere Irak, da Colin Powell fremlagde sagen om Iraks masseødelæggelsesvåben i sikkerhedsrådet.

At dette dogme betragtes som et endeligt argument mod videre fremlæggelse af beviser, kan ikke alene skjule efterretningstjenestens egne mangler og motiver, men også tilsløre at man uden videre acceptere andre landes efterretninger eller forvansker dem til eget formål uden mulighed for efterprøvelse eller juridisk kontrol.

En aktuel sag fra Storbritannien vedrørende brug af tortur mod en engelsk statsborger i Guantanamo, er således blevet et eksempel på juridisk indavl som følge af den politiserede 'krig mod terror'.

David Millband er blevet beskyldt for at hans udenrigsministerium selv har udbedt sig et afslag på egen anmodning om aktinsigt i USA, med henvisning til beskyttelse af samarbejdet mellem efterretningsvæsner, desværre kom det i en form der lignede en trussel mod det engelske retsvæsen og det bragte da også dommerstanden i oprør.

http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/15/foreign-office-guantanamo-to...

Terrorlove og direktiver der sætter magtens tredeling ud af kraft for efterretningstjenesten er problematiske og kompliceret nationalt, men når praksis medføre at vi også skal acceptere andre landes juridiske gråzoner, er autonomien og inertien i efterretningsvæsnerne en langt større trussel mod demokratiet end tidens terrorisme.

'Symbiose' er en god beskrivelse af det interessesammenfald der er mellem politikere, efterretningstjenester og dommerstanden. Læs kronikken af tidligere chef for PET og direktør for Folketinget, Ole Stig Andersen i politiken : "Hvor bliver kontrollen med PET af?"

http://politiken.dk/debat/kroniker/article649346.ece

(tak til Inger Sundsvald for linket !)

Måske er der en chance for at FN undersøger PET's medvirken til MH's arrestation og tortur i Syrien.

FN's særlige observatør for tortur, Manfred Nowak er nu gået ind i sagen i England om den hjemvendte Guantanamofange Binyam Mohamed og MI6's rolle.

Specielt påpeger han at vi må bort fra at henvisning til 'hemmeligholdelse af hensyn til statens sikkerhed' kan forhindre retssager eller torturofre's vidnesbyrd i sådanne.

"UN attacks Britain over torture claims":
http://www.guardian.co.uk/world/2009/mar/01/united-nations-britain-tortu...

Niels Christensen

Bortset fra, at det ikke ser så godt ud for PET, så kan man da godt undfre sig over at Information, ikke engang gider spekulere over, hvad de to har haft gang i, og at de to berørte ikke engang selv gider spekulere over, hvad PET måske har tænkt. Men sådan var det jo også sidste gang I tog den her sag op.
Men måske har de det lidt som Binyam Mohamed, der 'bare' lige tog til Pakistan, 'bare' lige tog til Afganistan for at se rigtige muslimske lande, og som bare lige var i en træningslejr.

Martin Kaarup

I et velfungerende demokrati har magtstrukturer ingen rettigheder, de har alene ansvar - af artiklens indhold følger derfor at Danmark ikke er et velfungerende demokrati.

Der var en tid - for ikke så længe siden - hvor vi ikke behøvede at være bange for at blive kvalt til døde, kørt over, skudt på, verbalt forulempet, politisk provokeret eller knippelbanket af vores politibetjente.

Vi behøvede heller ikke frygte at vores politiske partier skylle telefonaflyttes af efterreningstjenesten, at vores regering var uvederhæftig i sagen om efterretninger, at vores luftrum skulle overflyves af flyvende torturfængsler, at Danmark skulle angribe fjernt fremmede lande for pengene skyld (og uden de Forenede Nationers samtykke), at at vores folketingsmedlemmer skulle ønske at sende mennesker til ulovlige fangelejre, hvor mennesker sidder i årevis uden rettergang og under umenneskelige forhold.

Jeg håber vi kan vende denne bølge af neo-fascisme som vi har valgt og jeg opgiver aldrig på håbet om en moralsk forsvarlig regering.

Vi har i dag en statsminister i Danmark som beviseligt har løjet og bedraget befolkningen utallige gange og er stolt af sit venskab med den forrige præsident for de forenede stater, George W. Bush. Han er beviseligt hyklerisk og krigsliderlig - og danskerne vælger ham fordi han formår at overbevise dem om at hans hæderlighed og styrke ikke findes hos oppositionen.

Disse fakta har der været skrevet om i alverderns aviser og tidsskrifter, og kan let verificeres.

Tilbage er der kun at fortælle, at i et velfungerende demokrati er det de stemmeberettiget borgere som vælger hvilket Danmark de ønsker...