Nyhed
Læsetid: 2 min.

Britisk ombudsmand kritiserer specialdomstole

I en ny rapport opfordres den britiske regering til at bruge det almindelige retssystem til at rets-forfølge terrormistænkte
Indland
5. februar 2009

LONDON - "Hvorfor har I arresteret mig", spurgte han.

"Det er noget, vi ikke må fortælle dig", lød svaret. Sådan begynder Franz Kafkas roman Processen.

I Storbritannien har fem af de syv højesteretsdommere sammenlignet de britiske special courts med Kafkas roman.

Man skal ikke have juridisk embedseksamen for at se hvorfor: Når mistænkte bliver stillet for de britiske særdomstole, har de ikke lov til at se bevismaterialet, som efterretningstjenesterne fremlægger imod dem. De må end ikke få at vide, hvad de er anklaget for.

De anklagede bliver repræsenteret af særligt udvalgte advokater, som de dog ikke må kommunikere med. De cirka 40 jurister er håndplukket af efterretningstjenesten MI-5.

Hvis specialdomstolen finder det nødvendigt, kan den pålægge den anklagede en såkaldt control order. Det betyder konkret, at han - det har hidtil kun været mænd - bliver underlagt en række restriktioner. Typisk må han ikke bruge telefoner eller internet, og han kan blive pålagt udgangsforbud i op til 16 timer.

'Brug nævninge'

I en rapport offentliggjort i går sagde regeringens uafhængige ombudsmand, Lord Carlile, at der var problemer med loven.

"Retsforfølgelse og domfældelse med nævninge - som i kriminalsager - er langt mere acceptabelt og tilfredsstillende i sager mod formodede terrorister," siger Lord Carlile.

Det afvises af indenrigsminister Jacqui Smith:

"Det er vigtigt, at vi finder en balance mellem menneskerettighederne og regeringens pligt til at beskytte sine borgere. Det er min opfattelse, at control orders gør dette, og jeg håber derfor, at parlamentet vil stemme for en forlængelse af disse foranstaltninger," siger Jacqui Smith - via en talsmand - til Information.

Ifølge Prevention of Terrorism Act 2001 skal reglerne om control orders revideres hvert år for at sikre demokratisk kontrol med reglerne.

Det ser ministeren som en kontrolmekanisme, der sikrer, at der er demokratisk kontrol med reglerne. Men parlamentet har ikke mulighed for at diskutere sagen offentligt, og menige parlamentsmedlemmer er under stærkt pres.

"Parlamentsmedlemmer, der stemmer imod, kan vinke farvel til en ministerkarriere - og kan imødese eksklusion af gruppen. Det er ikke demokratisk kontrol," siger professor Phil Cowley fra University of Nottingham.

Et dyrt system

Advokaten Eric Metcalfe er chef for menneskerettighedsafdelingen i organisationen Justice. Han har foretaget en undersøgelse af specialdomstolene.

"Jeg vil mane til forsigtighed, før Danmark tager et sådant skridt, altså indfører tilsvarende regler. Der er ingen garanti for, at det virker. Det er et meget dyrt system, og en del af dem, der har været underlagt control orders, er nu gået under jorden," siger han.

"Der er alternativer! I Australien har en domstol i Melbourne netop dømt nogle mænd, der var anklaget for at planlægge et terroranslag. Der var selvsagt dele af sagen, der foregik for lukkede døre. Men mændene blev dømt af et nævningeting," siger Metcalfe.

Han fremhæver, at Storbritannien er det eneste land, der har det omstridte system.

"Den tidligere australske regering overvejede at indføre systemet. Men da de konservative tabte valget i 2007, droppede den nye regering forslaget. Dommen i Melbourne viser, at det ikke er nødvendigt med særlige foranstaltninger," siger han.

Samtidig har det eksisterende retssystem en høj succesrate i terrorsager. Ifølge den tidligere britiske statsanklager Sir Ken McDonnell vinder anklagemyndigheden over 90 procent af terrorsagerne. I almindelige kriminalsager er anklagemyndighedens succesrate kun mellem 50 og 60 procent.

Der har været 30 terror-sager siden 2005.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her