Læsetid: 3 min.

Energibesparelser: Århus gider ikke vente på Christiansborg

Århus Kommune, der vil være CO2-neutral, løber fem år foran regeringen med fremrykkede krav til lavenergi i nybyggeri. På Christiansborg venter politikere på klimaministerens udspil til skærpet energisparestrategi
28. februar 2009

Mens regeringen udsætter forhandlingsmøder og er bagud med nye strategier, rykker Århus Kommune. Et flertal i byrådet fremskynder nu den indfasning af skærpede energisparekrav til nybyggeri, som på nationalt plan først skal træde i kraft i 2015. For nybyggeri i Århus skal kravet gælde fra forslagets snarlige vedtagelse.

Den skærpede energispareindsats i byggeriet i Århus Kommune svarer til, hvad oppositionen i Folketinget forlanger, men på Christiansborg går det trægt med at få forhandlinger i gang om nye spareinitiativer.

Regeringen har udskudt to møder med partierne bag det gældende energiforlig, og man mangler også at levere et oplæg til strategi for øget spareindsats i bygningssektoren. Oplægget blev lovet i februar sidste år og skal ifølge det gældende energiforlig "forelægges til drøftelse med parterne inden 1. marts 2009".

Ifølge en politisk aftale fra 2005 skal Bygningsreglementet gradvist strammes, så nybyggeri fra 2015 lever op til den såkaldte Lavenergiklasse 1, det vil sige har et energiforbrug til opvarmning, der er halvdelen af dagens standard for nybyggeri.

En tænketank under Teknologirådet med bl.a. fagfolk fra bygningssektoren anbefalede sidste år, at det skærpede krav fremrykkes og bliver gældende allerede fra næste år. Det er nemlig fuldt muligt i dag at lave nybyggeri med et halveret energiforbrug, og det vil kunne spare klimaet for millioner af ton CO2 at indføre kravet.

CO2-neutral om 20 år

Det gør man derfor nu i Århus, hvor man forhånd har besluttet, at kommunen skal være CO2-neutral i 2030.

"Vi vil meget gerne være med til at vise vejen for det bæredygtige byggeri. Århus Kommune kan vokse med 75.000 indbyggere frem mod 2030. Det kræver masser af nybyggeri. Derfor er det vigtigt, at vi kommer i gang med at bygge mere bæredygtigt allerede nu," siger Kristian Würtz, miljøordfører for Socialdemokraterne, der sammen med medforslagsstilleren de radikale har flertal i byrådet.

Den radikale rådmand for Teknik og Miljø, Peter Thyssen, mener, at kravet om Lavenergiklasse 1 er forudsætningen for at leve op til kommunens klimamål.

"Hvis vi overhovedet skal gøre os håb om at nå CO2-neutralitet i 2030, er det af helt afgørende betydning, at vi allerede nu starter med at kræve, at nye bygninger bliver opført, så de belaster miljøet så lidt som muligt," siger Thyssen.

Det konkrete forslag siger, at der i løbet af foråret indføres krav om Lavenergiklasse 1 for nye byggemodningsområder, både på private og offentlige arealer. Allerede i dag har Boligforeningen Ringgården demonstreret realismen i det skærpede krav ved at opføre og udleje 33 rækkehuse i Lavenergiklasse 1 i Lystrup nord for Århus.

Flere kommuner følger

Århus Kommune er ikke den eneste, der har besluttet at løbe foran politikerne på Christiansborg: Egedal Kommune på Sjælland besluttede allerede sidste år, at al samlet byggeri fremover skal være Lavenergiklasse 1, ligesom Kolding Kommune har vedtaget, at der skal være Lavenergiklasse 1-byggeri i alle nye lokalplaner.

Folketingets partier minus Enhedslisten skulle den 17. februar have været til forhandling med klima- og energiminister Connie Hedegaard om en skærpet energisparestrategi som opfølgning på energiforliget fra sidste år.

Mødet blev imidlertid aflyst, og det blev også næste møde den 24. februar, med henvisning til sygdom blandt ordførerne.

"Vi har heller ikke fået noget oplæg fra regeringen," siger SF's forhandler Anne Grete Holmsgaard med henvisning til det udspil til ny strategi, som skulle være leveret inden den 1. marts.

Ifølge Informations oplysninger indkaldes der til første forhandlingsmøde i uge 11, hvor det lovede oplæg også vil foreligge.

S, SF og de radikale har på forhånd meldt, at de ønsker Bygningsreglementets skærpelser accelereret, så Lavenergiklasse 1 bliver krav allerede fra 2010.

Enhedslisten har stillet forslag om det samme, men fik torsdag forslaget afvist i folketingssalen af samtlige partier. SF stemte ifølge Anne Grete Holmsgaard imod, fordi man skal have regeringen med, og det kan man kun gøre sig håb om inden for forligskredsen bag den gældende energiaftale.

Venstre og Konservative har foreløbig ikke tilkendegivet, om de vil støtte en fremrykning på fem år af det kommende energisparekrav til nybyggeri.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu