Nyhed
Læsetid: 2 min.

Erhvervs-pakke udskyder problemerne

Regeringen vil lade danske virksomheder udskyde betalingen af skat og moms i seks måneder. Det er en okay metode, som vil udskyde de nuværende problemer - men det er ikke en langsigtet løsning, siger økonomer, som efterlyser en egentlig vækstpakke
Indland
21. februar 2009

Et okay tiltag. Sådan lyder vurderingen af den erhvervspakke, som regeringen i går præsenterede.

Med pakken kan danske virksomheder vente et halvt år med at betale de i alt 60 milliarder kroner, som de skylder staten i skat og moms.

Blandt de moderat positive er tidligere økonomisk vismand og professor på CBS, Jan Rose Skaksen:

"Det er en ordning, som vil hjælpe virksomheder ned likviditetsproblemer nu og her. Men det er ikke noget, der løser det grundlæggende problem," siger han.

Samme holdning har Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken:

"Det giver et pusterum, men man udskyder bare problemerne. Hvis ikke den økonomiske situation er bedre om seks måneder, vil problemet bare komme igen der."

Og det vil måske endda være forværret:

"Staten løber en risiko ved det her. Man giver også et pusterum til virksomheder, der ikke er sunde, og som måske ikke skulle have haft lov at fortsætte. De kan nu lave endnu større underskud over de næste seks måneder, og så mister staten flere penge," siger Jes Asmussen.

Forslaget koster i forvejen staten 1,4 milliarder kroner i mistede renteindtægter:

"På den måde er det også et tilskud til virksomhederne. Også de, der har råd til at betale til tiden," siger Jan Rose Skaksen.

Urimeligt

Det mener SF er urimeligt:

"Tanken bag forslaget er fin. Det giver en væsentlig likviditetsforbedring for virksomhederne. Men jeg synes, at staten bør tage sig betaling for at være kreditforening for virksomhederne," siger skatteordfører Jesper Petersen.

Både SF, Socialdemokraterne og de radikale mener desuden, at der er brug for yderligere tiltag:

"Det her er en ikke-løsning på den økonomiske krise. En gennemarbejdet vækstpakke ville have været et seriøst bud på en løsning," siger Margrethe Vestager.

Også de økonomiske eksperter mener, at der er behov for en egentlig vækstpakke:

"Jeg føler mig overbevist om, at historien ikke ender her. Vi skal have en anden og meget større vækstpakke i den kommende tid. Det har været rigtigt at være påpasselig med den helt store pakke, men nu er tiden ved at være moden til en pakke, som kan give et grundlæggende stemningsskift i den danske økonomi," siger Jan Rose Skaksen.

Regeringens forslag støttes af Dansk Folkeparti, og der er derfor flertal for forslaget i Folketinget. Både Dansk Industri og Dansk Erhverv roste desuden regeringens udspil i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian De Coninck Lucas

Paul Krugman om krisen og central banker.
http://www.alternet.org/workplace/128124/krugman%3A_who_will_stop_the_ec...

Førende trend analytiker Mitch Shedlock om Federal Reserve:
http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2009/02/fiat-world-mathematic...