Nyhed
Læsetid: 2 min.

Heroin-behandling bliver kun i kanyler

Sundhedsstyrelsen fastholder, at lægeordineret heroin skal indtages via en kanyle. Det er hul i både hovedet og armen, lyder kritikken fra stofbrugere, der peger på rygning og snifning som mindre skadelige måder at indtage heroinen
Indland
17. februar 2009

Sundhedsstyrelsen fastholder, at det skal være med nålen i armen, når 3-400 stofbrugere om få måneder får udleveret heroin som led i en behandling.

Derved afskærer styrelsen de stofbrugere, der ryger eller sniffer heroin, f.eks. fordi de ikke har flere kanyle-egnede årer tilbage at injicere i. Denne gruppe henvises derfor til fortsat at skaffe stoffet illegalt til en gadepris af 2-400 kr. for en 'pakke'.

Da Folketinget i foråret i stor enighed vedtog heroin-behandlingen med det udtrykkelige formål at forbedre vilkårene for stofmisbrugere, der ikke kan nøjes med metadon, blev spørgsmålet rejst af Sophie Hæstorp Andersen (A). Dengang fastslog sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), at "der intet er i det eksisterende lovforslag, der forhindrer, at man modtager heroinen på anden vis."

Afdelingslæge Helle Petersen fra Sundhedsstyrelsen har stået for den vejledning, som skal omsætte Folketingets beslutning til praktisk hverdag. Og hun mener, at udlevering af heroin kun skal ske til stofbrugere, der i forvejen injicerer stoffet. I hvert fald i første omgang.

Begrænsede erfaringer

"Erfaringerne med at behandle med rygeheroin er forholdsvis begrænsede. Derfor har Sundhedsstyrelsen bestemt, at målgruppen skal være de brugere, der i forvejen har et voldsomt injektionsrelateret problem," siger hun.

- Hvorfor skal de andre stofbrugere holdes ude?

"Den eneste tilstrækkeluge dokumentation fra udlandet med heroinbehandling drejer sig om behandling med injicerbar heroin. Sundhedsstyrelsen har ikke fundet anledning til at ændre i målgruppen. Efter et par år skal Sundhedsstyrelsen vurdere ordningen, og til den tid vil styrelsen tage stilling til, om der er behov for noget andet," siger Helle Petersen.

Beslutningen om kun at udlevere heroin i injicerbar form er taget i Sundhedsstyrelsen, bekræfter Helle Petersen.

"For stofmisbrugere, der ryger eller sniffer heroin, er førstevalgs-behandlingen stadig metadon eller buprenorphin."

'Designet til fiasko'

Både BrugerForeningen og organisationen Gadejuristen har kritiseret det udkast til vejledning, som Sundhedsstyrelsen udsendte i november: Dansk heroinbehandling ser ikke "ud til at være designet til succes, men derimod til noget, der desværre mere minder om fiasko," skriver Nanna W. Gotfredsen fra Gadejuristen i sit høringssvar.

BrugerForeningens formand Jørgen Kjær udtrykker "vores alvorligste kritik", fordi "en vis del af målgruppen for heroinbehandling har så store problemer med at finde egnede vener at injicere i, at det anses for problematisk at fastholde dem i denne praksis."

Sundhedsstyrelsens argumentation om, at langt de fleste anvender kanyle, er korrekt, medgiver Jørgen Kjær. Men som BrugerForeningen også gør opmærksom på: "Når man alene er henvist til at skaffe heroin på det illegale marked, er det almindeligvis for dyrt at sniffe/ryge. Kostbare varer går tabt i næsehår, snot eller uanvendt røg," anfører Jørgen Kjær.

Derfor er stofbrugerne "alene af økonomiske årsager ikke så villige til at prøve andre administrationsruter, mens det kan beholde sig ganske anderledes i en behandlingsmæssig sammenhæng" med legal heroin, fortsætter BrugerForeningen, der ikke har været inddraget i udarbejdelsen af udkastet.

Da Sundhedsstyrelsen i oktober 207 udgav en rapport om injicerbar heroin til stofmisbrugere, gjorde styrelsen selv opmærksom på, at stofbrugere i Holland også får tilbudt muligheden af at ryge heroinen: "Stofindtagelsesmåden varierer markant i Holland sammenlignet med de øvrige lande, idet majoriteten indtager heroin ved rygning eller snifning. Men de hollandske undersøgelser viste samtidig, at heroinrygerne havde samme udbytte af heroinbehandlingen som den mindre gruppe, der indtog heroin intravenøst," skrev styrelsen i rapporten.

Serie

Narkopolitik på pumperne

Seneste artikler

 • FN's kamp mod narko er slået fejl

  13. marts 2009
  10 års FN-indsats for at komme narkotikaproduktion og -handel til livs er slået fejl. Nu mødes FN's medlemslande for at lægge en strategi for de næste 10 år. Men hvis de ikke erkender, at de sidste 10 års indsats har været en fiasko, nytter det intet, lyder kritikken
 • Minister afviser fixerum

  9. marts 2009
  Der bliver ikke rokket en tøddel ved regeringens klare nej til fixerum, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) forud for FN-topmødet om narko
 • Vesterbro vader i kanyler

  5. marts 2009
  Hver dag renser frivillige fra SprøjtePatruljen det københavnske Vesterbro for kanyler og andet sprøjteaffald. Men det er svært at følge med, når stofbrugerne kun har gaderne at fixe på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er sgu da langt ude i valmue-marken .
Den mindst skadelige måde at tage heroin på er
som "stik-pile" . Det smadrer ikke årerne og narkomanen får stadig det "sus" de ikke får med det ekstremt giftige metadon (ja, metadon er ultra-GIFTIGT, selv ved korrekt dosering .)
Men politikken i Danmark er tilsyneladende at narkomaner bare skal dø med kanylen i armen i en eller anden baggård. Det er ufattelig at vore politikere ikke er blevet klogere efter 40 års fejlslagen narko-politik . Man kunne få den tanke er der er visse grupperinger der helst ser at antallet af narkomaner (og den mængde penge der kan tjenes på dem) forbliver konstant .

Lars Peter Simonsen

Sundhedsstyrelsen brillerer igen med magtfuldkommenhed, uvidenhed som giversig til kende i dens "Vi alene vide"-holdning. Men det er jo selvfølgelig en måde at gøre misbrugere til junkier, hvis det er det man vil?
Og som sædvanlig lytter man ikke til de mennesker som kender problemet indefra og som skal leve med det i hverdagen...