Nyhed
Læsetid: 3 min.

Klimatopmøde kan blive en fiasko for Fogh

Fogh gør klogt i at sige ja til jobbet som generalsekretær for NATO - han nyder en betydelig position og international anseelse, men klimatopmødet er ikke nødvendigvis et trumfkort. Det vurderer diplomater og embedsfolk
Fogh gør klogt i at sige ja til jobbet som generalsekretær for NATO - han nyder en betydelig position og international anseelse, men klimatopmødet er ikke nødvendigvis et trumfkort. Det vurderer diplomater og embedsfolk
Indland
19. februar 2009

Den internationale finanskrise har ført til, at forhandlingerne om 'Københavner-dokumenter' er begyndt at gå trægt. Internationale aftaler færdigforhandles ikke på topmøderne. Disse bliver forhandlet på embedsmandsniveau før topmøderne. Men efter hvad Information erfarer, går det langsomt.

Diplomatiske kilder - bl.a. i Udenrigsministeriet - sår nu tvivl om, hvorvidt det lykkes at få en aftale på plads.

"Det er et stort spørgsmål, om topmødet kommer til et positivt resultat," siger en anonym kilde i Udenrigsministeriet, der har arbejdet tæt sammen med statsministeren.

Klimatopmødet var tænkt som en mulighed for at profilere statsministeren, men det er det ikke længere.

"Det har vist sig mere svært end antaget. Og det kan give Fogh ridser i lakken," siger kilden.

Også kilder i det britiske miljøministerium DEFRA - der heller ikke ønsker sit navn nævnt - indrømmer, at "klimaproblematikken kommer i anden række". (De citeredes navne er redaktionen bekendt).

"Det er længe blevet antaget, at der var udsigt til en aftale på miljøtopmødet. Men det er ikke længere givet," siger kilden og tilføjer, at "forhandlingerne ikke er lette".

Over for Information siger den diplomatiske kilde:

"Set i det perspektiv, kan det meget vel tænkes, at Fogh accepterer tilbuddet om en international stilling inden klimatopmødet. Hvis klimatopmødet bliver en fiasko - som noget tyder på nu - har Fogh ikke vundet noget ved at vente. Tværtimod."

Andre diplomatiske kilder oplyser, at den amerikanske præsident Barack Obama ikke agter at komme til topmødet. "Det siger meget om de amerikanske prioriteringer og om den dalende prestige," siger kilden.

Foghs nye job

Disse udsigter kan føre til, at Anders Fogh Rasmussen siger ja til jobbet som NATO's generalsekretær.

Det var længe opfattelsen, at Fogh ikke ønskede en international toppost før efter klimatopmødet i København. Muligheden for at underskrive en stor og gennemgribende klimaaftale sammen med alle verdens statsledere ville være en adgangsbillet til flere topstillinger. At kunne forhandle en international aftale på plads - som Fogh gjorde med EU's Øst-udvidelse i 2002 - ville give Fogh yderligere international respekt.

Men den respekt vil Fogh miste, hvis topmødet ikke bliver en succes.

Fogh har dog næppe brug for mere på sit generalieblad, vurderer den sikkerhedspolitiske ekspert Bastian Giegerich fra den anerkendte tænketank International Institute for Strategic Studies i London.

"Anders Fogh Rasmussen er en af de oplagte favoritter til posten som NATO's næste generalsekretær. Også Polens udenrigsminister Radosaw Sikorski er blevet nævnt, men det er min personlige opfattelse, at Fogh Rasmussen er favorit. Men da ingen officielt har meldt sig på banen, er det svært at spå om."

Af NATO's hidtidige 14 generalsekretærer har kun én, belgieren Paul-Henri Spaak (1957-1961), tidligere været regeringschef. Den nuværende generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, er tidligere hollandsk udenrigsminister.

Men Giegerich mener ikke, at det spiller en rolle.

"Der er ikke nogen regel, der siger, at en stats- eller premierminister ikke kan blive chef for NATO."

Giegerich mener, det er et udtryk for NATO's stigende betydning, at man nu overvejer at vælge en regeringsleder til posten.

"NATO's generalsekretær er igen blevet en betydningsfuld post. NATO har undergået en forvandling. Fra at være en vestlig forsvarsorganisation undfanget under Den Kolde Krig er den nu den væsentligste militære alliance i verden. Den er bindeleddet mellem USA og Europa og en 'spiller' på verdensplan. Derfor er der brug for en politiker, der har gode forbindelser med alle lande - men som også har den fornødne administrative erfaring til at holde styr på et ikke ubetydeligt bureaukrati. Fogh Rasmussen har disse kvalifikationer," siger Giegerich.

Det forventes, at den næste formand for NATO vil blive udpeget på alliancens topmøde i april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tjahhh, - det var så der, at hunden var begravet ... den dumsnu Anders er naturligvis nået til samme konklusion for længe siden (man har nok lige sonderet terrænet hos Obama, og fundet ud af at man var persona non grata qua den blinde støtte til Lille-Georg), så nu bliver klimaet ofret på de personlige ambitioners alter.

Heinrich R. Jørgensen

"generalieblad" ?

nærmere "straffeattest" !

Kære Angelica C,

fed kommentar!

(men matriarkatet er her nu allerede - in cognito - alle de dér macho-stressere prøver jo bare at vise mor hvilke dygtige sønner de har fået)

;-)

Udsigten til at komme af med Fogh - i hvert fald få ham fra dansk politik - er selvfølgelgi forjættende.
Men hvem glæder sig over at Lars Løkke bliver stats-minsiter?
Når han kan slippe afsted med et sådant makværk, som kommunalreformen er, hvad kan vi så ikke vente fra Lars Løkke?

Søren Kristensen

@ Angelica C.

"white-collar-psykopaters ødelæggende egotrip" -

*LOL"

Anders Fogh har gjort rigeligt for at ødelægge Danmarks internationale omdømme, så vi har afgjort ikke brug for, at han nu også skal kvaje sig i spidsen for NATO.

Desuden er det en skidt ide at vi tørrer vores problem af på udlandet, det bør vi som en pæn familie selv tage af os.

Hvis Anders Fogh fortsat insisterer på at blive ernæret fra de offentlige kasser, kan vi jo gøre ham til kommiteret for Hjemmeværnet.

Mogens Michaelsen

Uhyggeligt, hvis NATO får en generalsekretær (AFR) der ikke er i stand til at vurdere den globale sikkerhed bare nogenlunde korrekt, som Irak-krigen viser.

Eller for at konkretisere det lidt: Hvis AFR havde været generalsekretær dengang USA lagde kraftigt pres på de andre NATO-lande for at sende militære enheder til Tyrkiet, umiddelbart før angrebet på Irak, hvordan ville AFR så have forholdt sig til det?

Ingen tvivl om, at han ville have støttet USA 100 pct. - og dermed NATO's involvering i en ulovlig angrebskrig!

Nu er det selvfølgelig ikke generalsekretæren, der træffer sådanne beslutninger, men uden betydning er det ikke.

Den mand er farlig. Ikke fordi han er en "vildmand" men fordi han har et forvrænget billede af verdens tilstand - også sikkerhedspolitisk.

Finanskrise eller ej, topmødet bliver under alle omstændigheder en fiasko for planeten, for dyrene, og for alle de mennesker, der - ulig mange politikere, tilsyneladende - i deres mentale udvikling er kommet fordi den umodne og forkerte forestilling om, at kun magt giver et menneske status. For det kvotesystem, som den påtænkte protokol skal baseres på, kommer ikke til at redde noget som helst, jævnfør for eksempel http://www.information.dk/182676.

Fogh som generaldirektør for NATO ville være katastrofalt og ville simpelt hen direkte udgøre en fare for verdens fysiske overlevelse - en komrpomisløs verdensfjern idealist med en slags indirekte tilgang til Knappen i Det Hvide Hus - så må den danske befolkning heroisk påtage sig det forfærdelige åg at høre på hans forvrøvlede pædagogik, trusler og beskyldninger mod alt og alle for dovenskab, eftergivenhed, slendrian, mangelfuld markedsøkonomisk orientering, Islam-apologetisme, falden-på-halen for muslimerne og fåre-mentalitet (en klar understregning af, at Kristedommen er alt for blødsøden og igen en uhyggelig reminder om hans evt. hensigter). Vi må gøre vores pligt og skåne verden for Fogh. Desværre!

Vi har da en del politikere, som er statsminister-egnede - AFR er en af dem, og HTS og Søvndal og Espersen og Løkke ville være lige så gode - alle ud fra ud fra hver deres politiske ståsteder.

Hvis AFR eller en anden dansker får en international toppost, så er det vel fint for Danmark ?

Der er mange gode alternativer til statsministerposten i Folketinget.

Om klimatopmødet bliver en stor eller lille succes eller spildetid er ret beset ligegyldigt - Danmark har brugt kræfter på at nå noget for klimaet, og hvis andre aktører p g a finanskrise eller andet ikke vil spille med - så er det bare sådan.

Niels østergård

Fogh har vist sig som en langt bedre forvalter af krig end klima og derfor er det vel naturligt at han på den konto bliver formand for det store korstog. Det gælder om at udnytte hans spidskompetencer.

@Angelica C: Hvilken underholdende sproglig ekvilibrisme.

Men matriarkat - come on, please. Kvinderne ville ikke kunne gøre det en disse bedre. For er det ikke sådan, at det netop er kvinderne, der altovervejende vælger magtfulde mænd, fremfor beskedne og ydmyge mænd?

Verden er, som den er, fordi vi selekterer mage, som vi gør. Og, vi selekterer mage, som vi gør, fordi verden er, som den er. Løs den gordiske knude og vejen mod Paradis på denne side af døden (jeg er ikke religiøs) bliver potentiel mulig.

Inger Sundsvald

Jeg er ked af at sige det, men ’abe-mentaliteten’ ser jeg ikke tydeligt hos kvinder. Mænds fascination af den stærke og magtfulde ’han’ er tydelig.

Se på Foghs beundring af Bush, finansverdenens beundring af Stein Bagger, indtil det gik galt. Så måtte han gøres enten gal eller genial, for at de ikke selv skulle fremstå som totalt idioter.

Jeg vil påstå, at kvinder også ønsker magt, men de har ikke den dér beundringstrang for andre kvinder, og de udvælger, som jeg ser det, faderen til deres børn ud fra andre kriterier, hvilket bevises af, at også ’svage’ mænd som ikke ser voldsomt godt ud får kone og børn og omvendt med kvinder som ikke er nogen Marilyn Monroe.

At kvinder så også kan have en momentan beundring for den ’stærke han’, kan vel sammenlignes med de unge mænds drømme og beundring for berømte sexsymboler. Det er en beundring, som det er klogt at lægge på hylden senere i livet for begge køn, eller i det mindste skjule lidt.

Hvad har folk imod AFR som generalsekretær for NATO?
Han må da - om nogen - kunne være i stand til at nedstirre fjenden, og dermed kan vi jo spare en hele masse militære udgifter.... ;-)

Angelica Correa

Et af de vigtigste spørgsmål i hele denne problemstilling er så vidt jeg kan se, hvad Fogh har i vente af privilegier hvis han bliver generalsekretær for NATO. Jeg tænker særligt på om han vil opnå juridisk immunitet, således at han ikke længere kan straffes for de forbrydelser han allerede har begået jævnfør folkeretten. Er der nogen der ligger inde med en viden om dette?

Ralph Sylvestersen

@ Angelica

Se dagens indlæg på common dreams her; http://www.commondreams.org/view/2009/02/20-1
Obama citeres for at have sagt at ingen er hævet over loven - vi får se.