Læsetid: 3 min.

Kritik af forslag om bøvse- og prutteafgift på køer

Skattekommissionens forslag om en klimaafgift på methan-udslip fra køer og grise giver ikke landmændene incitament til at mindske methan-udslippet, mener ekspert. Det er på tide, at landbruget tager ansvar og gør noget for miljøet, svarer Skattekommissionen
18. februar 2009

Står det til Skattekommissionen, skal landmændene til at betale for den drivhusgas, som deres dyr udleder. Prisen i form af en methan-afgift lyder på 600 kroner pr. ko og fem kroner pr. svin.

"Landbruget er det mest støttede erhverv overhovedet. Det er på tide, at landmændene begynder at betale for den forurening, de er skyld i", siger Peder Andersen, der er institutleder på Københavns Universitet og medlem af Skattekommissionen.

Methan er en kraftig drivhusgas; 21 gange så stærk som CO2. Gassen udledes fra dyrene, når de har fordøjet deres mad og bagefter slår prutter eller bøvser. En bil udleder i gennemsnit 2,7 tons CO2 om året. Til sammenligning udleder en gennemsnits-ko methan svarende til fire tons CO2. Ifølge Skattekommissionen vil en methan-afgift på længere sigt betyde færre forurenende dyr og mindre methan-udslip. Til gengæld vil afgiften også betyde dårligere konkurrenceevne og mindre vækst, mener Dansk Landbrug.

"Forslaget vil ødelægge den danske fødevareeksport, og i sidste ende vil produktionsafgifter jo ikke øge skatteprovenuet, for produktionen forsvinder simpelthen", siger Peter Gæmelke, præsident i Dansk Landbrug.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu