Analyse
Læsetid: 5 min.

Alle ligger nedefter kampen om Kløvermarken

SF har efter flere holdningsskift nu halshugget planen om at bygge på Kløvermarken på Amager. Ritt Bjerregaards billige boliger ligger i ruiner, mens kommunalvalg og krise nærmer sig med stormskridt
SF har efter flere holdningsskift nu halshugget planen om at bygge på Kløvermarken på Amager. Ritt Bjerregaards billige boliger ligger i ruiner, mens kommunalvalg og krise nærmer sig med stormskridt
Indland
27. februar 2009

Ingen dag kunne have været bedre valgt til at fremlægge visioner om forbløffende københavnske byggerier end fredag den 28. april 2006. Mildt forårslys faldt ind gennem de store vinduer til arkitekt Bjarke Ingels' tegnestue på Nørrebro, og den nyslåede overborgmester, Ritt Bjerregaard, der skulle holde tale til de godt hundrede gæster i tegnestuen, strålede om kap med solen. Hun havde lovet at dreje København 180 grader på 180 dage, og alt forløb efter planen, som var kommet til at omfatte den pur-unge arkitekt, hvis firma i dag blev indviet.

På et enormt hvidt bord midt i lokalet var der dækket smukt op med talrige glitrende arkitektmodeller, hvoraf flere var overraskende formet som bakkedrag.

"Vi har brug for hittepåsomhed fra arkitekter, der får at vide, at deres projekter ikke kan lade sig gøre, men alligevel kaster sig ud i dem," sagde Ritt Bjerregaard, da hun fik ordet.

Sådan en arkitekt efter hendes hoved var Bjarke Ingels. Han havde allerede under kommunalvalgkampen året før fået ideen til en sammenhængende 'kinesisk mur' bestående af 2.000-3.000 boliger, der skulle opføres i randen af Kløvermarken, et grønt område mellem Christiania og benzinbeholder-øen Prøvestenen.

Kløvermarken husede engang Københavns Lufthavn og i slutningen af 1940'erne en sværm af barakker til polske flygtninge. Nu var - og er - der boldbaner, og Ingels mente, at der ville være plads til både bold og bolig i hans plan.

Marxistisk monument

"Da Ritt Bjerregaard blev valgt, sendte vi hende en pjece om projektet sammen med en stor buket socialdemokratisk røde roser," fortæller Bjarke Ingels i dag.

Bejleriet virkede, for et par uger senere troppede hun op på hans kontor for at høre nærmere.

"Med 2.000 lejligheder ville næsten halvdelen af hendes vision (om at bygge 5.000 billige boliger, red.) være indfriet i et eneste træk af nærmest marxistisk monumentalitet," siger Ingels og lægger således ikke skjul på hverken skala eller stil.

"Hun var vild med det. Og bad os tale med fodboldspillerne," husker arkitekten, der med ét blev inddraget i det lokalpolitiske spil.

Han grundlagde sit eget arkitektfirma, BIG, der som beskrevet blev velsignet af overborgmesteren den 28. april 2006. Men fra dette højdepunkt gik det brat ned ad bakke.

Den første advarsel kom fra en kommunal topembedsmand, som i et internt notat advarede om, at projektet kunne komme til at koste halvdelen af boldbanerne livet. Vedkommende valgte kort efter at forlade sin stilling.

Og mens Ritt Bjerregaard var på sommerferie i 2006, faldt en partikammerat, medlem af Borgerrepræsentationen Jette Bergenholz Bautrup, overborgmesteren i ryggen. Bautrup fra Amager syntes slet ikke om Kløverkarreen, som Bjarke Ingels' byggeri skulle hedde.

"Ritt har været landspolitiker. Jeg tør ikke sige, hvor meget hun kender til Kløvermarken," sagde Bautrup til en landsavis - og uddyber i dag:

"Jeg var og er imod byggeri ved Kløvermarken, fordi for få af lejlighederne bliver til at leje for almindelige mennesker. Og så synes jeg ikke, man skal bygge, hvor der er modstand." Ritt Bjerregaard kalder hun "et magtmenneske, som er ligeglad med demokratiet."

Forleden indkasserede Jette Bautrup en - forsinket, vil nogle mene - fyring fra den socialdemokratiske gruppe for sin holdning.

Bondams kolde fødder

Efter sommerferien i 2006 tårnede ulykkerne sig op for Bjerregaards plan. SF, der sammen med de radikale sikrede overborgmesteren det politiske flertal, meddelte, at partiet ikke længere støttede byggeri på Kløvermarken, som 20.000 borgere underskrev protester mod - og som arkitektfirmaet ganske usædvanligt foranstaltede sin egen underskriftindsamling til fordel for.

Bjarke Ingels ændrede tegningerne og sænkede den kritiserede højde. Det betød, at antallet af lejligheder faldt fra 3.000 til 2.000. Indtægterne fra dyre lejligheder i byggeriet, der skulle finansiere 10 procent billige boliger, begyndte at blive anstrengt. Men nedskæringen af højden fik SF og endda Venstre til at bakke op om Kløverkarreen ved budgetforliget i september 2006.

Protesterne fortsatte dog. Forvaltningsjurister kaldte de billige boliger for ulovlige, og i sommeren 2007 fordømte statens rådgiver angående arkitektur, Akademiraadet, alt nybyggeri på Kløvermarken. At fortære byens grønne friarealer var en "usympatisk politik", lød det fra rådet, der ikke viste forståelse for tankegangen, at netop Kløvermarken er så attraktiv at bygge på, fordi grunden er gratis.

Ritt Bjerregaards nærmeste samarbejdspartner, teknikborgmester Klaus Bondam (R), var efterhånden mør og gik den 20. august 2007 til bekendelse i Politiken.

"Jeg ikke vil være den politikertype, som aldrig vil kunne sige: Vi tog fejl," sagde Bondam og kritiserede sig selv og Ritt Bjerregaard for i deres iver at have tilsidesat demokratiet.

Bjarke Ingels' ringmur var faldet.

Jens Kvorning, der er byplanprofessor og arkitekt, vurderer den første del af forløbet således:

"Det var snedigt af Ritt Bjerregaard at forny det socialdemokratiske projekt, der har været i krise siden industriperiodens ophør. Det nye projekt var og er byen, og med kreativitet på byens vegne kan hun køre på tværs af den traditionelle opdeling i politiske sektorer. Problemet er, at hun har været så entusiastisk i forfølgelsen af sit mål, at hun har glemt at sikre alliancerne og lytte til erfarne folk," siger Jens Kvorning og tilføjer:

"Det er utroligt, at hun hoppede på Bjarke Ingels' tur med mayonnaisetuben rundt i kanten af Kløvermarken. For den plan modsiger mantraet om den mangfoldige by. Ingels' kolos af en bygning ville ensrette kvarteret til en enkelt befolkningsgruppe. På den måde har hverken Ingels eller Bjerregaard lært af historiens fejltagelser."

Benzin på bålet

Klaus Bondam forsøgte at holde liv i byggevisionerne - og sin politiske alliance med Ritt Bjerregaard - med en arkitektkonkurrence.

Vinderen af konkurrencen blev kåret i juni 2008 af blandt andre professor Jens Kvorning, der var en af dommerne. I den nye plan, udformet af tegnestuen Vandkunsten med partnere, skulle 20 procent af byggeriet ligge på Kløvermarken, mens resten ville flyde ud på kunstige halvøer i retning af Prøvestenen.

Men SF var - er talrige kommentatorer enige om - bekymret for at få sin overborgmesterkandidat, Bo Asmus Kjeldgaard, fedtet yderligere ind i Ritt Bjerregaards nødlidende boligløfte.

Derfor lagde SF luft til de socialdemokratiske visioner ved at spørge, om det ikke ville være farligt, at de påtænkte boliger lå så tæt på benzin-øen Prøvestenen?

Ritt Bjerregaard blev rasende og valgte i september 2008 at sprænge den gamle trekløver på centrum-venstrefløjen og gå i budgetforlig med de borgerlige, selv om de ikke støtter byggeriet på Kløvermarken.

For to dage siden gjorde SF så regnebrættet op. Selv om en ingeniørrapport i mellemtiden havde sagt god for sikkerheden ved Prøvestenen, mente SF, at "summen af usikkerheder om projektet er konstant".

Hermed synes flertallet for enhver bebyggelse af Kløvermarken endeligt fordampet.

På Amagers slagmark ligger nu adskillige partier, som afventer vælgernes dom til november. Både SF, de radikale og Venstre har til ugunst for deres troværdighed ændret holdning til Kløvermarken, endda flere gange siden Socialdemokraterne i 2006 lovede at dreje København 180 grader.

Tilbage står Ritt Bjerre-gaard i nærmest ensom majestæt. At hun står styrket, er det vanskeligt at få mange til at mene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et lille digt i anledningen:

Kløvermarken sku fyldes med Ritt's monument
men gik hen og blev Ritt's mausoleum
og som følge af krisen i Danmark
er der nu billige boliger i Nærum