Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mangel på praktikpladser truer erhvervsuddannelser

Stadig flere elever på tekniske skoler mangler en praktikplads, og det bliver et samfundsproblem på sigt, vurderer AE Rådet. SF foreslår akut krisepakke. Det kalder DF for ren populisme
Indland
14. februar 2009

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af indgåede aftaler om praktikpladser på erhvervsuddannelserne er faldet markant i 2008. Især på de typiske håndværkerfag som elektriker, murer og tømrer, er der store fald i antallet af praktikpladser.

Resultatet er, at flere elever på de tekniske skoler må opgive deres uddannelse, konkluderer en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE Rådet).

For at vende udviklingen foreslår SF derfor, at alle virksomheder, der løser udbudsopgaver for det offentlige, skal forpligtes til at tage praktikanter.

Partiet har netop lanceret den såkaldte 'Ungdomskrisepakke', der lægger op til, at mindst 15 pct. af virksomhedernes ansatte skal være praktikanter. Et firma med 100 medarbejdere, skal altså tage 15 praktikanter. Guleroden for virksomhederne skal være 20.000 per elev, der gennemfører praktikken.

Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen har rost forslaget, men mener alligevel, det vil være for vidtgående at bruge tvang overfor virksomhederne.

Samme anke har erhvervs- og arbejdsgiverforeningen, Dansk Byggeri, der er ikke meget for, at firmaerne skal underlægges tvang, fordi de i forvejen frygter, at få for meget arbejdskraft i den kommende tid.

Ren populisme

SF fastholder dog, at tvang er den eneste måde at løse problemet på:

"Man kan kalde det tvang, man kan også kalde det positivt samarbejde. Under alle omstændigheder er det ganske enkelt naivt at tro, at virksomhederne løser problemet af sig selv," siger SF's erhvervsuddannelsesordfører, Karsten Hønge, og henviser til, at mange virksomheder i forvejen lever op til kravet om de 15 %, så det alene drejer sig om at få de sidste med. Men selv om faldet i antallet af praktikaftaler er markant, så tegner der sig ikke umiddelbart noget flertal for SF's udspil. Uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, vil gerne være med til at se på, hvilke nye initiativer der kan tages på området, men tager afstand fra SF's forslag:

"Vi kan bare ikke love de unge, at alle kan blive tømrere, hvis der ikke er behov for tømrere. Det er konjunkturbestemt, og det kan vi ikke gøre op med," siger han og kalder forslaget "ren og sker populisme".

Men det er nu ikke kun et spørgsmål om konjunkturer, vurderer Lars Andersen, direktør i AE Rådet:

"Der er gudskelov en tid efter den økonomiske krise, og til den tid kommer vi altså til at mangle arbejdskraft," siger han.

Også SF´s Karsten Hønge fastholder, at der er alvorligt behov for en løsning og kritiserer Dansk Folkepartis udmeldinger:

"Deres tilgang er naiv og arrogant. Dansk Folkeparti sælger simpelthen de unge," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Skal vi igen til at indfører skolepraktikpladser eller skal vi med pisk eller gulerod få håndværksmestrene til at tage et nødvendigt antal lærling ind.
I 1990érne med mange ledige håndværkere ønske håndværksmestrene ikke at tage det nødvendige antal lærlinge og resultatet blev import af især mange polske håndværkere. Kan vi bare lade stå til og håbe på at andre lande har uddannet flere håndværkere end de selv kan bruge eller giver dem for dårlige løn og arbejdsforhold så håndværkerne ønsker at udføre vores arbejde.
Derudover har vi i dag MANGE renoveringsopgaver i det offentlige så det virker helt håbløse, når Fogh Rasmussen ikke ønsker en renovering fx.af de uhumske skole toiletter som han ellers lovede i valgkampen i 2007..

Problemet er at, på et tidspunkt stå alle mester og råber på, svende og hvorfor var der ingen der tog lærlinge ?? - men så længe, mangle vil have og få vil vil hjælpe med at, udd. svende, også kommer udskylninger - vi har ikke tid"formange ordrer <-> vi har få ordrer" - vi er ikke nok til at have en lærling - vi har ikke forskelligt arbejdet nok.... osv osv osv. fagforeninger skal via overenskomsterforhandlinger aftale en minimum antal pladser pr år. med arbejdsgiverne -