Læsetid: 3 min.

Mørklægning

Vi har lært at slukke for nogle ting - og glemt andre - i det lysegrønne bladhus
Indland
2. februar 2009

Servicechef Leif Gram er udstyret med pandelampe,stopur, papir og blyant. Klokken har passeret midnat. Informations lokaler i fem etager ligger øde og mørke hen. Sådan da.

Nattevandringen er led i Informations vandring mod et grønnere mediehus. I 2011 skal vi have nedbragt virksomhedens elforbrug med 10 procent. Det har vi indgået en såkaldt 'kurveknækkeraftale' med Elsparefonden om. I nat skal vi skal tjekke, hvor gode vi er til at slukke for alt det, der i dagtimerne bruger strøm. Med alt unødigt slukket kan vi i pandelampens skær på elmålerne aflæse husets uundgåelige basisforbrug og bedømme, om det er rimeligt eller kalder på investeringer i mere effektiv teknologi.

Rundturen starter med bange anelser. I dagslys kan det ikke skjules, at noget af det engagement, der greb huset ved den grønne kampagnes start i september sidste år, er sivet en smule. Der er lidt flere tændte lamper i tomme lokaler og flere kaffemaskiner med langtidsvarmet kaffe, end i den allerførste fase.

Derfor viser nattevandringen sig at blive en opløftende oplevelse. Der er faktisk lys i mørket - også selv om der vitterlig er lys i mørket rundt omkring på etagerne.

Den gode oplevelse er computerne.

"Slukket, slukket, slukket," siger Gram, mens han pendler rundt mellem skrivebordene og registrerer, om kollegerne har lukket deres maskiner ned. Faktisk finder vi kun fem ud af husets næsten 100 computere tændt - og det endda på vågeblus.

Hvad vi ikke helt har lært er, at også selve skærmene kan slukkes. Godt 50 skærme står med den gulgrønne standby-lampe lysende. Sådan én sluger ikke megen strøm, men mange bække små fra mange kontorer i mange byer i alverdens lande ender vel som en større flod af el, CO2 og smeltevand fra Grønlands indlandsis.

Lys over land

I kopirummet på første sal, på gangen på anden, i køkkenet på tredje og på toilet og gang på fjerde har servicechefen ikke brug for pandelampen. Her stråler lyset ud over de tomme lokaler. I alt tæller vi 37 tændte pærer og lysstofrør. Mange steder er det djævelske jo, at hvis man glemmer at slukke på én kontakt, er det den samlede belysning i et rum - tre, seks, otte lyskilder - der bliver ved at trække strøm.

Leif Gram slukker for det hele, og nu er Information for alvor under mørklægning. Bortset fra, at man nu kan registrere de røde, gule og grønne stjerner i mørket, hvor headset-opladere, dankortterminaler, tv-apparater, printere og andre elektroniske maskiner har en standby-funktion i gang. Man forstår pludselig oplysningen om, at standby-funktionerne i en almindelig husstand kan stjæle 10 pct. af elforbruget.

Information har en håndfuld elmålere rundt om i ejendommen.

"Nu kører den virkelig langsomt," siger Gram ved aflæsningen af én i det mørklagte hus.

Efter samlet aflæsning og lidt lommeregning står det klart, at det natlige basisforbrug kan blive godt 15 pct. mindre end i denne nat. Nemlig hvis der ved fyraften var blevet slukket for alt det, vi nu har gået og neutraliseret.

Der er lang vej igen til bæredygtigheden. Informations elforbrug uge for uge har bevæget sig op og ned, siden kampagnens start - tilsyneladende med faldende tendens de seneste uger. Men vi har lært, at det tager tid at ændre vaner. Man tager gerne ansvar for det helt nære - computeren - men når ansvaret bliver lidt mere diffust og fælles - lamperne, kaffemaskinerne - er det tydeligvis vanskeligere.

Hvordan er det lige, man får det her ind under huden?

Jørgen Steen Nielsen orienterer med mellemrum om Informations vandring mod bæredygtighed. Vi modtager gerne gode råd, ris og ros fra læserne på adressen:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her