Læsetid: 2 min.

Nederlag eller nederlag?

Retssagen mod Pirate Bay ligner en 'lose-lose-situation' for underholdningsbranchen. For hvis det svenske site taber, har fri kultur-sagen og pirat-downloaderne fået sine første martyrer
19. februar 2009

Sagen mod The Pirate Bay i Stockholm er overordnet set et sammenstød mellem en etableret økonomis rettighedshavere og en ny teknologis forkæmpere for fri kultur. Fri som i 'frit' og 'gratis tilgængelig'. På den ene side står en multinational underholdningsbranche, som gennem årtier har vænnet sig til at tjene penge på velkontrollerede og magtfulde præmisser. På den anden side et site som repræsentanter for alternative distributionsformer, illegale downloadere og den mere radikale del af den frie kultur.

Rick Falkvinge, formand for det svenske Piratpartiet (uden formel forbindelse til Pirate Bay) har sammenlignet internettets potentiale for demokratisk vidensdeling og fri kultur med bibliotekernes indførelse. Musik- og filmbranchen har sammenlignet ulovlig downloading med tyveri af fysiske objekter såsom dvd'er og cd'er, men også biler og fjernsyn.

Ingen har været så provokerende i deres ytringer og så effektive i deres teknologiske kispus som The Pirate Bay. Og med p.t. mere end 22 millioner brugere er de blevet überskurke i underholdningsbranchens kamp mod det blotte og bare tyveri, de mener foregår.

Ingen ulovlige filer

På anklagebænken: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde Kolmisoppi og deres i hvert fald tidligere internetudbyder Carl Lundström. De er under anklage fra kammeranklager Håkan Roswall ledsaget af civile søgsmål fra den multinationale musik- og filmindustri.

Roswalls sag mod Pirate Bay synes fra starten svag, ja, allerede efter halvanden dag droppede han en substantiel anklage. Sitet rummer ikke nogen ulovlige filer, men er en søgemaskine - en torrent tracker - der henviser til små filer, som sætter brugeren i stand til at kontakte andre folks computere.

Roswall har dog den danske landsrets støtte. De besluttede for nylig, at internetudbyderen Tele2 skulle blokere for adgang til Pirate Bay. Dermed er Danmark kommet i selskab med en eksklusiv skare af lande som Tyrkiet, Kuwait og Kina. Lande, som er værd at nævne i denne sammenhæng, fordi folkene fra Pirate Bay hævder, at retssagen også er et spørgsmål om demokratiske rettigheder. Der bliver nemlig også distribueret fuldt lovligt materiale via Pirate Bay, noget, som alternativ kultur og ytringsfrihed nyder rigtig godt af.

Spredt over hele verden

Så dette er ikke kun et spørgsmål om ny teknologi over for traditionel økonomi. Om illegal downloading - som selvfølgelig er et problem, så længe nye kompensationsmodeller savnes - over for lovlydig betaling. Det er også et spørgsmål om åbne muligheder for en vidt forgrenende kultur over for multinationale selskabers lukkede magtstrukturer - p.t. stærkt destabiliserede.

Pirate Bay-folkene tror på, at en demokratisk og fri kultur bliver på bekostning af en gammel økonomisk verdensorden og ophavsret. Underholdningsbranchen hævder, at ophavsretten bør bestå i sin nuværende form, at den bør være ukrænkelig, og at den overhovedet ikke kan komme på kollisionskurs med demokratiske rettigheder. Tværtimod. Men p.t. kan danske brugere ikke komme ind og følge Pirate Bays beskrivelse af retssagen på et søstersite ...

Det skadede Metallica og Lars Ulrich at gå pladebranchens ærinde i sagen mod Napster i 2000. De fremmedgjorde en stor del af deres dedikerede fanskare. Og spørgsmålet er, om ikke det vil skade industrien mere end gavne dem at vinde den verserende sag. For så kan Pirate Bay-drengene opnå et moderne martyrium, endda uden at det vil stoppe sitet. Dets servere er nemlig - som dets brugere og fans - spredt over den ganske verden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I forbindelse med den danske spærring af the pirate bay skal næsten knyttes, at det tager 30 sekunder at omgå den. Det er et studie ud i magtesløshed og stokkonservativ tænkning.

Mikkel Mortensen

"Det skadede Metallica og Lars Ulrich at gå pladebranchens ærinde i sagen mod Napster i 2000."

Ja, og kunstnerne havde i rigtigt noget valg, andet end at bakke op om pladebranchen eller holde deres kæft.

The Offspring prøvede allerede dengang i 2000 at lave "en Radiohead" (forære deres nye plade væk på nettet, red.), men blev truet med sagsanlæg af deres eget pladeselskab hvis ikke de straks droppede den djævelske tanke igen.

Læs mere om dette i mit blogindlæg: http://www.detfalskested.dk/blabla/log/2008/08/05/205405/

Tilbøjeligheden til at heltedyrke "Piratebay.org" virker noget hul.
Går man ind på deres hjemmeside finder man hurtigt ud af at de selv "scorer kassen" på andres ydelser og arbejde - Der er altså IKKE tale om "gratis download" som ofte citeret.
Det står enhver frit for at producere "gratis kunst & kultur til folket".
Men det gør "Piratebay" alså IKKE !

Jakob Nørgaard

Angående de 22 millioner brugere. Det var det højeste antal der var på samtidig i 2008. Det reele antal brugere er derfor langt højere.

Thor Kristiansen

Man kunne også bare gøre det lovligt, så kunne pladeindustrien jo prøve at lave noget bedre også tjene penge på det.

Thomas Petersen

"de selv scorer kassen"

Kunne man få en forklaring for hvordan piratebay scorer kassen?

Ja de har annoncer på deres side, men det er vel ikke nyt at enhver side med den trafik som piratebay har kræver udgifter? Og jeg ser ikke at nogen på nogen måde kunne score kassen ved at implementere 2 reklamer. Dette er ikke google der integrer folks søgninger og reklamer.

Her på informationen finder vi langt flere reklame annoncer end på piratebay mon informationen også score kassen??

Michael Skaarup

Jeg er en glad mand i dag. Det skyldes at information, bringer hele 3 artikler, omkring en af de vigtigste retssager i det moderne samfund.

Der kan ikke være tvivl om, hvor min sympati ligger i den konkrete sag. Det har været en lang kamp for anerkendelsen af retten til dele viden, musik, billeder og film. Ja alt hvad man kan digitalisere og ønsker at kunne dele, med andre, end dem der er omfattet af ens egen husstand.

Og det handler ikke om at støtte retten til tyveri. Som nogen forsøger at forsimple retssagen til. hvorfor anklagerne også har måtte droppe ½ af deres anklage efter 1. dag i retten.

Jeg vil faktisk gå så langt sige at retssagen imod thepiratebay, ikke handler om retten til dele, men handler om hvorvidt fantasterne i IFPI, kan presse deres forskruet verdensbillede ned over alle os andre.

Det handler om at medieindustrien manipulation og forretningsmodel, ikke er tidssvarende.
Det handler om at Medieindustrien, skal se sig sat til dørs af fritænkende mennesker, der ikke deler medieindustriens begejstring for monopol, og ja, absolut julekiks 33.

Når thepiratebay vinder retssagen, vil medieindustrien stadig ikke fatte hvad der foregår, og hvorfor de tabte. Anklagen er simpelhen for teknisk til at medieindustriens advokater, kan forstå det, hvorfor deres søgsmål er fejlbehæftet fra ende til anden. jf. frafaldet af ½ af anklagen.

Når retssagen er over, vil TDC, Tele2, og andre ISP'er der har samt Danmark i kategori med Kina, Nordkorea, Iran m.fl. som lader internettet censurere. åbne for adgangen igen. Ihvertfald vil dommen sverige få afgørende betydning for den fribevægelighed på nettet, samt for borgernes ytringfrihed. Dvs. retten til dele hvad med hvem man vil.. ligesom vi kan på fjæsbogen og youtube...

Jeg har selv til tider været en flittig bruger af torrentsites, inkl TPB, men jeg må da sige at jeg godt kan forstå at branchen ikke syntes det er OK, at vi downloader noget gratis, som de har brugt en hel del penge på at lave.

Jeg kan ikke se hvordan man kan mene at man har krav på gratis download af det. Selvfølgelig må der være et tab fra deres side, men tabet er så, som jeg ser det, langt lavere end de selv gætter på.

Jeg ville have accepteret at være en klaphat hvis jeg var blevet taget dengang jeg downloadede. Så må man betale ved kasse 1.

Jeg vil dog medgive at deres tankegang er gammeldags. Jeg har forgæves forsøgt at få Rhapsody musiktjenesten hvor man kan betale en sum penge om måneden og have adgang til nogle milioner numre til download og afspilning. En lignende tjeneste til film ville jeg gerne betale.

150 for en film gider jeg ikke give. Jeg venter til de kommer til en 50'er. Lidt tålmodighed har jeg da :-)

Filmindustrien, spil-industrien og til dels musik-industrien er altså selv skyld i dette; for sent opdagede de at folk havde flyttet sig; markedet havde flyttet sig fra fysiske produkter (cd mv) til digitale produkter på nettet (download mv).

Som en russer vist engang sagde: den der kommer for sent straffes af livet.

Musik mv. industrien mener at de kun tjener musikerens sag; sandheden er snarere den at de kun tjener deres interesser al den stund, at musikerne kun får ca. 10%-15% af udsalgsprisen uden moms minus udgifter til markedsføring og pr.

Som IT administrator er det en helt almindelig oplevelse, at erfare at logikken i teknologiske spørgsmål, åbenbart forkommer svært tilgængelig for ikke teknisk funderede mennesker, også selv om det er emner som folk ellers godt forstår.

Det lader til at bare fordi tingene sker ved hjælp af en computer, så går klappen ned, og selv de mest indlysende aspekter bliver lige pludselig uforståelige.

Hvad svært er der fx ved at forstå den gratis reklame man kan gøre for sig selv bl. a. ved hjælp af torrets. At beslutningstagerne bag pladeselskaberne heller ikke har forstået værdien, kan derfor ikke komme bag på mere oplyste mennesker.

At det kan forekomme at nogle mennesker at synes logikken er "hul", fortæller jo bare at de stadig har noget at lære, hvilket måske ikke er så mærkeligt endda. Når de så får at vide at flere musikere har måttet sande virkeligheden, efter at have begrænset sig selv, ved at udelukke sig fra torrent verdenen, får det så tilsyneladende heller ikke tankerne igang.

Det er også lidt underligt at folk der stort set ikke forstår IT, ikke mener at det er nødvendigt, at i det mindste at spørge sig ind til en forståelse, men spiller kloge og konkluderer på baggrund af deres mangelfulde viden, bliver nemt komisk, eksempelvis når man erklærer at torrents ikke er gratis ;-)

Reklamer? Har vi ikke vænnet od til dem endnu? Jeg ser dem stort set aldrig, ignorer dem fuldkommen.

Hvad angår gratis ydelser. Microsoft, Google alle de største hælder gratis ydelser ud over folk, og hvorfor mon? Så meget kræver det heller ikke for at forstå, men det er da rigtigt: Kan man lide et program, musik, whatever, så køb det