Nyhed
Læsetid: 4 min.

Produkter med pvc fylder stadig hylderne

Danske byggemarkeder bugner af pvc og ftalater, som kan skade miljø og sundhed. Det viser en ny test fra Informationscenter for Miljø & Sundhed. En aftale mellem Miljøstyrelsen og industrien om reduktion af pvc er ikke blevet fornyet
Når gørdetselv-folket går på indkøb i byggemarkedet, kan det være svært at finde produkter, som ikke indeholder pvc. Selv om der i 1991 blev indgået en aftale, der skulle reducere brugen af pvc i blandt andet byggematerialer, bugner de danske byggemarkeder fortsat af produkter med pvc.

Når gørdetselv-folket går på indkøb i byggemarkedet, kan det være svært at finde produkter, som ikke indeholder pvc. Selv om der i 1991 blev indgået en aftale, der skulle reducere brugen af pvc i blandt andet byggematerialer, bugner de danske byggemarkeder fortsat af produkter med pvc.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Indland
12. februar 2009

Ledninger, kabler, afløbsrør og vinylgulve indeholder fortsat plastmaterialet pvc. Det viser en ny test, som Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) har foretaget. IMS har undersøgt 59 ledninger og kabler, syv kabelbakker, fire afløbsrør og 19 vinylgulve. Bortset fra tre afløbsrør blev der fundet pvc i det hele. Et flertal af gørdetselv-kvinder og -mænd ender derfor med at købe miljøskadelig produkter med hjem, når de handler i Silvan, Jem & fix, Bauhaus, Stark eller XL-Byg.

Pvc-produkterne er problematiske, fordi de kan belaste miljøet og helbredet.

Miljøingeniør i IMS Jacob Sørensen er overrasket over resultatet.

"Vi ved, at de pvc-frie produkter er slået igennem på det professionelle marked, og flere bygninger er nu helt uden pvc-holdige produkter. Derfor kom det bag på os, at de pvc-frie alternativer er så svære at få fat i for private," lyder det fra miljøingeniøren.

Ifølge Jacob Sørensen er der begrænset fokus på pvc, og der bliver ikke lavet statistik over, hvor meget materiale, der ender på forbrændingsanlæg, eller hvor meget der bliver sorteret fra.

Det gør det svært at overskue, hvor store mængder pvc, der ender sine dage i affaldsforbrændingen, bliver genbrugt eller havner på en genbrugsstation.

Ftalater fosterskadende

Hos Det Økologiske Råd er formand Christian Ege ikke i tvivl om, at både pvc'en og de stoffer, der tilsættes, er til skade for miljøet og sundheden.

"Ren pvc volder skade, når det bliver produceret, og når det skal skaffes af vejen. Vi producerer ikke pvc i Danmark, men når pvc'en bliver brændt, opstår der et restprodukt, som skal deponeres som farligt affald. På længere sigt kan restproduktet ende i jorden eller i grundvandet", siger formand Christian Ege.

Mens den bløde form for pvc bliver deponeret, kan dele af det hårde pvc genbruges.

Forskellen på den bløde og hårde pvc er mængden af blødgørende hjælpestoffer, der er tilsat. Hjælpestofferne tilsættes for at gøre pvc-materialet lettere at arbejde med. Det mest almindelige hjælpestof i blød pvc er ftalat. Ifølge Det Økologiske Råds formand er det blødgørere som netop ftalater, der volder størst skade på menneskers sundhed.

"Ftalater er fosterskadende og hormonforstyrrende. Det er dem, vi skal undgå," lyder Christian Eges vurdering.

Afgifter vejen frem

Af samme grund indgik den daværende miljøminister og industrien (Dansk Arbejdsgiverforening, Industrirådet, Plastindustrien i Danmark og Detailhandelen) tilbage i 1991 en aftale om reduktion i anvendelsen af pvc.

Den aftale blev i 1999 fulgt op en strategi, som skulle skærpe indsatsen. Dengang skrev Energi- og miljøministeriet, at den nye strategi for pvc-området skulle 'ses i lyset af resultaterne af den hidtidige indsats, hvor en frivillig aftale med industrien ikke har været tilstrækkelig til at forhindre pvc i affaldsforbrændingen'. 1999-strategien slog samtidig fast, at det var vigtigt 'at få reduceret forbruget og den diffuse spredning af ftalater'.

Aftalen om reduktion af pvc-anvendelsen eller brugen af ftalater er siden udløbet. Det bekræfter Miljøstyrelsen.

"Som en opfølgning på pvc-strategien fra 1999 blev bekendtgørelsen om affald ændret, så kommunerne nu skal etablere en indsamlingsordning for pvc-affald," siger Lene Gravesen, som sidder i afdelingen for jord og affald i Miljøstyrelsen.

Det initiativ imponerer ikke formanden for Det Økologiske Råd Christian Ege.

"Siden regeringsskiftet er der sket en general nedprioritering på kemikalieområdet. VK-regeringen har afskaffet afgiften på hård pvc. Heldigvis er afgiften på blød pvc fortsat gældende," siger Christian Ege.

Ifølge formanden er det afgifter, der er vejen frem, hvis brugen af pvc skal reduceres.

"Afgifter kan hjælpe de mindre farlige stoffer, så de bliver konkurrencedygtige med pvc-produkterne. Det er først, når alternativerne har vundet indpas, at et decideret forbud kan få en effekt. Der skal være reelle alternativer til stede, før industrien bider på," siger Christian Ege.

Manglende mærkning

Testen fra IMS kan tyde på, at der vil gå lang tid, før de pvc-frie produkter slår igennem hos byggemarkederne.

Ifølge Jacob Sørensen fra IMS ligger forklaringen muligvis i manglende oplysning.

"Inden vi gik i gang med testen, havde vi indtryk af, at der er mange mennesker, der ikke er klar over, hvor problematisk pvc kan være, eller at pvc-materialerne skal afleveres på genbrugsstationen. Vi havde også en forestilling om, at det ville være nemmere at undgå pvc-produkterne i byggemarkederne," siger miljøingeniøren.

Formanden for Det Økologiske Råd er enig.

"Der er for lidt oplysning og mærkningsordningerne er utilstrækkelige. Nogle gange er det bare et nummer på produktet, som skal vejlede køberen. Miljøfaren ved den hårde pvc er der uenighed om. Men der er ingen undskyldning for ikke at mærke den bløde," siger formanden.

Ifølge Christian Ege er de pvc-fri produkter tit dyrere at producere, og derfor kræver det en efterspørgsel, hvis produkterne skal nå frem til kunderne.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Troels Lund Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her