Baggrund
Læsetid: 3 min.

Pvc-frie produkter er for dyre

Oppositionspartierne vil have skærpet afgifterne på pvc. Der findes alternativer til produkterne med pvc, men de er for dyre, og kunderne efterspørger dem ikke. Miljø-ministeren overvejer nye initiativer
Indland
13. februar 2009

Oppositionen efterspørger nye afgifter på det miljø- og sundhedsskadende pvc og bedre information til de private kunder. Miljøministeren vil diskutere initiativer med partierne bag næste års kemikaliehandlingsplan.

I dag må gør-det-selv-kvinder og -mænd lede længe efter pvc-frie produkter på byggemarkedernes hylder. Det viser en test fra Informationscenter for Miljø & Sundhed, som Information præsenterede i går.

Der findes produkter, som er fri for det miljø- og sundhedsskadende pvc. Men efterspørgslen fra byggemarkederne og de private kunder er for lav og prisen for høj.

Hos Byggemarked-kæden XL-byg koster et 50 meter langt kabel med pvc 209 kroner. Hvis XL-byg i stedet valgte at sælge et kabel uden pvc, ville prisen nærme sig 279 kroner. Det vurdererNiels Peter Krauffeldt, som er salgschef i Nexans. Virksomheden producerer blandt andet PVC-frie kabler og henvender sig til professionelle håndværkere og installatører. For efterspørgslen fra byggemarkederne og de private kunder er for lav.

"Når pvc-frie produkter skal fremstilles i små mængder, ender de typisk med at blive mellem 20 og 30 procent dyrere end produkterne med pvc. Den prisforskel er de private kunder ikke parate til at betale".

Derfor forventer salgschefen heller ikke, at byggemarkederne vil begynde at efterspørge Nexans pvc-frie produkter af sig selv.

"Prisforskellen er for stor, og afgifterne skal være langt højere, hvis det skal flytte noget," siger Niels Peter Krauffeldt.

Kræver handling

Hos XL-Byg henviser indkøber Tina Guldborg Jensen også til prisforskellen.

"Forbrugerne fokuserer meget på priserne. Efter min opfattelse findes der ikke et bredt udvalg af alternativer at vælge imellem hos vores leverandører og grossister."

Kemikalieordfører Pia Olsen Dyhr (SF) kræver handling fra politikerne i EU:

"Så længe politikerne tror, at de kan blive enige med byggebranchen, bliver der ikke taget nogen beslutninger. Vi har brug for, at politikerne indfører et forbud," lyder det fra ordføreren.

Indtil et forbud kan træde i kraft, vil hun have hævet afgiften på den bløde pvc oggenindført afgiften på den hårde.

"Industrien skal tvinges i gang med at udvikle alternativer, og afgifter kan gøre, at de pvc-frie produkter bliver konkurrencedygtige med de produkter, der indeholder pvc," siger SF's kemikalieordfører.

God grund til pvc

Direktør i PVC Informationsrådet Ole Grøndahl Hansen mener ikke, at indholdet af pvc bør give anledning til undren:

"Der er gode grunde til, at der fortsat findes pvc-holdige produkter i byggemarkederne. Pvc-byggeprodukterne er langtidsholdbare, vedligeholdelsesfri, prisbillige og lette at installere," siger direktøren.

Han er dog klar over de miljøbelastende konsekvenser.

"Det er rigtigt, at klorindholdet betyder, at der opstår nogle problematiske restprodukter. Men kloren giver de samme effekter som urin i børnebleer," siger Ole Grøndahl Hansen.

Han tror ikke, at politikerne eller Miljøstyrelsen vil lægge flere afgifter på pvc.

"Jeg har ikke hørt argumenterne for at gøre det," siger Ole Grøndahl Hansen.

Argumenterne kender miljøordfører Torben Hansen (S):

"Jeg forholder mig til de eksperter, der siger, at der er uønskede konsekvenser ved produktion og forbrænding af pvc. Jeg er rystet over, at materialet findes i så mange produkter. Forbrugerne har ikke en reel valgmulighed. Afgifterne skal kombineres med information til forbrugerne," siger han.

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har bedt Miljøstyrelsen se nærmere på testen af de pvc-holdige gør-det-selv-produkter fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

"Sammen med de andre forligspartier bag kemikaliehandlingsplanen vil jeg se nærmere på, om nye initiativer er nødvendige. Vi ved, at der i dag bliver samlet tre gange så meget pvc ind, som der gjorde i år 2000. Vi vil sætte fokus på, om vi kan blive bedre til at oplyse de private kunder," siger miljøministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her