Nyhed
Læsetid: 4 min.

S-bagland rejser ny debat om udlændingepolitik

Flere i det socialdemokratiske bagland håber, at Pernille Rosenkrantz-Theil kan skubbe på for at ændre partiets udlændingepolitik. Men det afvises i S-toppen, som heller ikke vil forholde sig til snak om interne fløje
Pernille Rosenkrantz-Theil har åbent erklæret, at hun er modstander af både 24-års-regel og tilknytningskrav - og den modstand deles flere steder i det socialdemokratiske bagland.

Pernille Rosenkrantz-Theil har åbent erklæret, at hun er modstander af både 24-års-regel og tilknytningskrav - og den modstand deles flere steder i det socialdemokratiske bagland.

Indland
17. februar 2009

Forlydender om, at Pernille Rosenkrantz-Theil får den sikre socialdemokratiske Odense-kreds, mødes med begejstring flere steder i baglandet. Ikke mindst håbet om at ændre partiets kurs på udlændingepolitikken har fået nyt liv. Pernille Rosenkrantz-Theil har erklæret, at hun er modstander af både 24-årsregel og tilknytningskrav - og den modstand deles flere steder i partiets bagland.

"Det bliver godt at få en debat. Samfundet står ikke stille, og der skal hele tiden findes nye løsninger," siger formand for S i København, Jan Salling Kristensen, som er begejstret for udsigten til at få Rosenkrantz-Theil opstillet

"Det er suverænt, at Pernille stiller op. Vi trænger til flere stærke kræfter og hun har gode holdninger på mange områder," siger han.

Pernille Rosenkrantz har åbent erklæret, at hun arbejder for at trække partiet til venstre. Det er man ifølge Jan Salling, der var medstifter af Den Røde Skole, godt på vej til med alliancen med SF, som han kalder 'genial':

"S skal være for folk, der har rødt blod i årene, og Pernille kommer med et godt udgangspunkt," siger han.

Umenneskelige regler

Medlem af den socialdemokratiske partistyrelse for Region Nordjylland, Inge Kjær Andersen, byder såvel Pernille Rosenkrantz-Theil som en venstredrejning på udlændingepolitikken velkommen:

"Udlændingepolitikken er med 24-årsregel og tilknytningskrav blevet for stram og restriktiv. Reglerne bremser for en nødvendig indvandring, og de ser ikke ud til at virke på tvangsægteskaber," siger hun.

Ifølge Inge Kjær Andersen bør man tænke mere kreativt i forhold til at sikre en god integration. Man skal skelne mellem flygtninge- og indvandringspolitik, og 24-årsregel og tilknytningskrav skal væk:

"Reglerne er umenneskelige og en leflen for Dansk Folkeparti," siger hun og betoner, at et stort flertal af deltagerne på sidste års Røde Skole-møder i Nordjylland var på hendes linje.

Også Kirsten Weiland, formand for S i Frederikssund Kommune, betoner behovet for igen at debattere udlændingepolitikken.

"Det vil glæde mig, hvis debatten blusser op igen, og vi tager den uden at have den der forfærdelige angst for folk, som ikke ligner os," siger hun og kalder 24-årsregel og tilknytningskrav 'noget DF-fis.'

"Der er mange i partiet, som er enige om, at vores udlændinge- eller integrationspolitik skal have et mere menneskeligt ansigt," siger Kirsten Weiland som sætter sin lid til, at Pernille Rosenkrantz-Theil har styrken til at virke som katalysator for en fornyet debat.

Hendes lokale partifælle er enig:

"Vores parti har lagt sig alt for langt op af den fremmedfjendske holdning, som DF står for," siger Niels H. Elberling og tilføjer: "Det kan godt være, at vi vender tilbage til fløjkrigen. Men jeg tror ikke konsensus er at foretrække, hvis det er på den ringeste præmis."

'Den rigtige fløj'

I Odense har man endnu ikke truffet en endelig afgørelse, men meget taler for, at Odense 1. kreds, opstiller Pernille Rosenkrantz-Theil som spidskandidat ved næste valg. Og der er ifølge kredsens næstformand, Bo Pedersen, fint plads til Rosenkrantz-Theils særstandpunkter.

"Det tæller som et plus, at hun kommer fra den rigtige fløj. Jeg kan ikke forestille mig, at vi kunne opstille en, som kommer fra den anden fløj," siger han.

Samme melding kommer fra et andet medlem af kredsbestyrelsen Jesper Kinch-Jensen, som også sidder i Odenses byråd. Han er tidligere VS'er og har kendt Pernille Rosenkrantz-Theil i mange år.

"Vi ligger naturligt til venstre i partiet, og derfor synes vi også, hun vil være en god kandidat for os," siger han.

Ifølge Bo Pedersen er der behov for,, at venstrefløjen i partiet markerer sig tydeligere.

"Den fløjkrig har jo været en debat i partiet. En debat, som desværre er blevet for usynlig. Men hun kan være katalysator for en ny debat og gerne andre steder end i vores kreds," siger han.

I partitoppen afviser man al snak om interne fløje. Politisk ordfører Henrik Sass Larsen vil slet ikke kommenterer udsagnet om, at Pernille Rosenkrantz-Theil kommer fra 'den rigtige fløj'. Men han kalder det 'fint' hvis Rosenkrantz-Theil bliver opstillet og føler sig sikker på, at det i så fald bliver på et 'socialdemokratisk grundlag'. Men udlændingepolitikken bliver der ikke ændret ved:

"Det er velkendt, at Pernille er uenig med mig og med Socialdemokraterne på det område, men hun er også udmærket klar over, at linjen ligger fast," siger Henrik Sass Larsen.

Det vakte skarp kritik fra flere fremtrædende folketingsmedlemmer, da Pernille Rosenkrantz-Theil i december meldte sig ind i partiet og erklærede, at hun ikke havde ændret holdninger. Det fik partiets uddannelsesordfører Christine Antorini til i en kronik at beklage indmeldelsen.

"Måske er hun i virkeligheden repræsentant for et helt nyt slags parti: Mig-partiet," skrev Antorini.

I dag ønsker hun ikke at kommentere udsigten til kandidaturet, men henviser til, at den beslutning alene er op til Odense-kredsen.

Formand for Nørresundby Kredsen Ole Flyvbjerg er derimod begejstret.

"Det er en stor beslutning, Pernille Rosenkrantz-Theil har taget, og hun skal være hjertelig velkommen," siger han.

Hvorvidt der er behov for at ændre partiets politik på udlændingeområdet, vil Flyvbjerg ikke gå ind i:

"Det ser vi på sammen med SF, den dag vi kommer til valget. Og forhåbentlig får vi de radikale med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Flere i det socialdemokratiske bagland håber, at Pernille Rosenkrantz-Theil kan skubbe på for at ændre partiets udlændingepolitik."

Ja, man har da lov at håbe...

Niels Christensen

Ja, det vil da være ok.
Så er vi da helt sikre på ikke, at få et regerings skifte

Travis Malmzon

Lille Løkke Rasmussen kan ånde lettet op.

Atter begynder sosserne at diskutere med sig selv.

De har lært noget af De Radikale.

Så skal vi trækkes med den skodregering en periode mere.

FLOT

ja- hvilken katastrofe når nu vippen endelig ser ud til hælder den anden vej. Der er trods alt vigtigere ting her i samfundet som skriger på forandring.

Fakta er at et meget stort flertallet af danskere ønsker en stram udlændinge politik. så der ingen grund til at tage den diskussion op igen.

Iøvrigt har Pernille jo også udtalt at hun vil følge sit nye parti´s politik, ellers var der vel ikke mening i at skifte parti.

Per Erik Rønne

=
Medlem af den socialdemokratiske partistyrelse for Region Nordjylland, Inge Kjær Andersen, byder såvel Pernille Rosenkrantz-Theil som en venstredrejning på udlændingepolitikken velkommen:

"Udlændingepolitikken er med 24-årsregel og tilknytningskrav blevet for stram og restriktiv. Reglerne bremser for en nødvendig indvandring, og de ser ikke ud til at virke på tvangsægteskaber," siger hun.
=

Reelt mener hun vel »den nødvendige islamisering«, og mon ikke en venstredrejning af Socialdemokratiet, især på udlændingepolitikkens område, vil sikre VKO-flertallet?

I øvrigt har politikken da i høj grad virket; langt færre bliver familiesammenført her til landet. Derudover ser jeg intet galt i at overtage Israels politik på dette område. Arabiske israelere der bliver gift med eksempelvis palæstinensere på Vestbredden, kan blive familiesammenført - på Vestbredden.

Er det i det hele taget ikke mere naturligt for en etnisk pakistaner, opvokset i Danmark, der bliver gift i et arrangeret ægteskab med en pakistaner i Pakistan, at blive familiesammenført i - Pakistan?

Erik Jensen, pensionist:

"Fakta er at et meget stort flertallet af danskere ønsker en stram udlændinge politik."

Et meget stort flertal i Tyskland i 1930erne mente, også at jøderne var et stort problem. Skal popitikerne altid optræde som populistiske kynikere, der lefler for den laveste fællesnævner?

Søren Kristensen

Alene det at en socialdemokrat stiller sig op og sige noget andet end alle de andre (inklusive dem i Venstre) er en gevinst for partiet og en sejr for demokratiet. Med andre ord: Et frisk pust over land.

Christian Olesen

Et regeringsskifte bare for regeringsskiftets skyld er intet værd.

Det er vigtigt at en anden regering vil føre en anden politik, især på udlændinge området. Det vil derfor være glimrende hvis S allerede inden et valg tør melde ud at der skal ske ændinger på dette område. Ellers er de bundet efter valget. Debatten blandt socialdemokrater, som også foregår hos V og K - er derfor ubetinget positiv.

Der er mange hæderlige mennesker, også i den borgerlige lejr, som synes at Fogh regeringen er gået for langt på udlændinge området i forsøget på at lefle for DF. Så vigtig er regeringsmagten ikke!

Husk: en ny generation, som fra barnsben har været indstillet på at leve i et multikulturelt land er på vej. De unge under 25 tager retten til at uddanne sig, søge arbejde og søge sin partner over alt i hele verden som en selvfølge. Denne ret gælder for dem selv, og som det selvfølgeligste også for alle andre. Den gamle forstokkede DF generation kan ikke på nogen måde i længden fastholde 25 årsregel, tilhørsforhold, starthjælp eller andre urimelige indvandringsbegrænsende chikanemetoder. DF og hele deres politik hører fortiden til. Leve den nye generation af frisindede unge.

Christian Olesen:

"Det vil derfor være glimrende hvis S allerede inden et valg tør melde ud at der skal ske ændringer på dette område."

Der ville i givet fald være en 180 graders kovending i forhold til den position S indtager i øjeblikket, Olesen.

S og SF har som bekendt lavet et fælles ”Integrationsudspil”, der tydeligvis mest af alt er et forsøg på at kapre stemmer fra Dansk Folkeparti. ”Integrationsudspillet” indbefatter eksempelvis at man ønsker at bevare 24-års reglen og udspillet skal først og fremmest demonstrere at de forhenværende socialister er villig til at være mindst lige så brutale og mindst lige så ville til at bruge magt og tvang overfor indvandrerne som VKO.

Et af de øvrige meget uappetitlige elementer er at S og SF ønsker at fratage indvandrerne en række borgerrettigheder som eksempelvis retten til selv at bestemme, hvor man vi bosætte sig.

Og senest har Mette Frederiksen været ude med et forslag om at myndighederne skal tvangsfjerne indvandrernes spædbørn, hvis forældrene ikke ønsker at have deres barn i vuggestue!

Man kan læse den bedrøvelige og forstemmende tekst i sin helhed på SFs hjemmeside på adressen:

http://www.sf.dk/default.aspx?func=article.view&id=34041

Christian Olesen

Hej Thomsen

Jeg er sådan set enig i at den realpolitiske situation lige nu er meget bedrøvelig. Bortset fra de radikale og enhedslisten, er alle partierne i opositionen ved at binde sig til en videreførsel af VKO's udlændingepolitik gennem nuværende og hele næste valgperiode. Det er ærgerligt, for progressive kræfter (ikke kun Gitte Seeberg) i borgerlige og socialdemokratiske kredse debaterer den ultra-nationalchauvenistiske politik hæftigt lige nu, og der er "grøde i vandene".

Jeg tror på at det er den nye generation af grundlæggende frisindede danskere som allerede trænger sig på. Tidehvervsgenerationen (Haarder, Krarup, Langballe, Jespersen) er så yt balndt dem under 25, som noget kan være. Spørgsmålet er om politikerne opdager stemningsskiftet i befolkningen hurtigt nok til at nå at sadle om inden næste valgkamp. Under alle omstændigheder vil skiftet med garanti være sket om 5-7 år.

Op med humøret gamle ven. Fogh er på vej ud til højre, og fremtiden tilhører det globale frisind. Ultranationalismens tidsalder er et overstået kapitel. Intet sted vil skiftet blive tydeligere end i Danmark.

Tak, nu har jeg det allerede meget bedre...

Uden iøvrigt at vælge mellem den ene eller den anden "blok" i Folketinget, så bør Socialdemokratiet vel være et par tænder mere venstreorienteret, end det er idag.

Eller er det da meningsløst at have socialdemokratiet i dansk politrik ?

Christian Olesen

Det er sgu da meget muligt at vore nordiske brødre skal gennemgå nogle af de samme tåbeligheder, som vi har været i gennem i Danmark. Ærgerligt for dem, men godt for os. Så har vi nogen at dele det dårlige omdømme med.

Verden har været i heftig forandring, nogen kalder det globalisering, og sjælen har ikke kunnet følge med, især for den ældre del af befolkningen. Man har så fundet trøst hos DF's hadekampagner. Andres ulykke er som bekendt ikke at fornægte..........

Vi kan ikke stoppe globaliseringen og den dertil hørende øgede sammenblanding af folkeslag, kultur og racer, hverken med 24 års regler eller pigtråd. Rigtigt mange af os ønsker det ikke. I en kort periode vil nationalchauvenistiske partier kunne slå mønt på udviklingen. Det er bl.a. sket i Frankrig, Østrig og Danmark, og det kommer formodentlig til at ske andre steder, bla. i Sverige. Ærgerligt, men fred være med det.

I bl.a. Tyskland arbejder intollerente kræfter på at begrænse rettighederne for scientology, Moon bevægelsen m.fl. Frygten for globalisering og nye globale bevægelser har mange ansigter.

Tåbelighederne bliver dog ikke bedre af at der er flere som hopper med på vognen. Husk det! Fremtiden tilhører heldigvis den globale tollerence. Like it or not!

Måske skulle S starte med at slå på tromme for obligatorisk høreprøve for alle danskere over 20.

Det er jo åbenbart svært for mange at høre forskel på "invandringspolitik" og "indvandrerpolitik" - det ses jo bl.a. tydeligt af, at hver gang man beder om lidt menneskelighed i indvandrerlovgivningen, så møder man før eller siden spørgsmålet, om man går ind for at "åbne grænserne på vid gab, så vi kan blive overrendt af muslimer".

Jeg er da ikke i tvivl om at der er flertal for en skarp invandringspolitik, - det går jeg selv ind for, og det gælder uanset om det er fra vestlige eller ikke-vestlige lande jeg er dog modstander af 24-års reglen).

Men når det drejer sig om indvandrerpolitik, så er jeg nu ikke sikker på at der er det store flertal, som mange ynder at påstå.

Andetsteds i dagens avis kan man iøvrigt læse resultatet af en undersøgelse der viser at herboende muslimer til forveksling ligner etno-danskere i deres holdning til demokrati, - mere end 90% af begge grupper støtter nemlig demokratiet.

Og det virker ret logisk på mig. Hvis man er islamist og bor i Iran, hvorfor i alverden skulle man så flytte til Danmark?

Denne tråd handler om socialdemokratiets udlændingepolitik, men det afholder naturligvis ikke Jakob (Schmidt) Rasmussen, fra at sende en lang kommentar, der handler om forholdene i Sverige.

Jeg vil blive meget glædeligt overasket den dag det eventuelt vil lykkes for Jacob, at skrive en kommentar der matcher det emne der diskuteres...

Pernille Rosenkrans-Theil har forladt den utopiske venstrefløj, til fordel for et rigtigt arbejderparti. Man må derfor formode, at hun respektere dette partis politik, også selv om det betyder, at hun må aflive, en eller flere af den utopiske socialismes forvirrede mærkesager! Kan hun trække partiet mere til venstre ideologisk set ville det være ”bravo”. Men hvorfor det skulle være særligt venstrefløjs politisk, at modgå 24. års reglen må tosserne forklare mig! Jeg kan heller ikke se at det skulle være særlige hensyn til DF når Socialdemokratiet går ind for 24. års reglen og andre stramninger. Omvendt er denne politik mere gennemtænkt, mere human ind de politiske utopister tror; det er den fordi den på flere måder sabotere tvangs ægteskaber. Ligesom denne politik er udtryk for den danske arbejderklasses synspunkter, og det er trods alt stædig en stor del af stemme grundlæget for Socialdemokratiet. At respektere den danske arbejder har nu aldrig været den utopiske venstrefløjs stærke side – tværtimod. Gennem deres nedladende holdninger til”Hr & Fru Jensen” og deres kulinariske kvalme over ” brun sovs med kartofler”, har de skabt en afgrundsdyb kløft mellem den selv og de andre – den danske arbejder! Denne kløft blev gennem årende til et politisk tomrum – som DF forstod at udnytte!

Christian Olesen – ked af at sige et gamle dreng, men du lever i fortiden. Nationalismen var ganske rigtigt på retur, som en del at det nyliberalistiske eksperiment. Som modreaktion bekæmper man nu den økonomiske med national protektionisme – jo da nationalismen er kommet stærkt tilbage!

Inger Sundsvald

Det er helt i orden, hvis jeg nu bliver betragtet som apologet af en vis person. Tør ikke sige hvem. Men jeg elsker hans ironi.
Kh til rette vedkommende ;-)

Christian Olesen

Claus Oreskov (gamle ven). Jeg lever i nutiden og spår om fremtiden.

Jeg vil vædde 6 flødeboller på at udviklingen (ikke bare i Danmark) går i den retning, jeg har beskrevet herover.

Den unge generation (dem som er 15-20 år yngre end jeg selv) vil groft sagt skide på Holger Danske, de er ved at brække sig over kongehuset, og de jævner gerne Danevirke med jorden for at gøre plads til en smart café eller en etnisk Bazar. De er opvoksede med klassekammerater af etnisk oprindelse, og som logisk følge af dette hopper de ikke på DF's limpind om national førstefødelsret.

Den unge generation har en indgroet tollerence, som end ikke den værste skræmmekampagne kan påvirke. Den unge generation er fast besluttede på at at den universelle ret til at søge uddannelse, job, bolig og partner hvor man vil gælder for ikke bare dem selv men alle andre verdensborgere. Glem alt om nationalisme, racisme og fremmedhad. Det har ikke gang på jorden i fremtiden.

Danmark mangler såmen bare som nation at gennemgår de ca. 50 års evolution som USA har gennemgået. Fra apartheidstat til multietnisk stat med en indvandrer som præcident. Gud hvor har vi meget at lære, men det er heldigvis uundgåeligt. Jeg håber vi kan klare det på 5-7 år. Det meste klares ved naturlig afgang, for DF's vælgere er godt oppe i årene.

Jeg er i øvrigt rimeligt enig med dig i dun første analyse herover. S har ikke tilsluttet sig regeringens udlændinge linie for DF's skyld. De har gjort det for at undgå at miste de ældres stemmer til regeringen. Regeringen og DF har været utroligt gode til at spille på de ældre danskeres frygt ved de seneste 3 folketingsvalg. Dette prøver S nu at neutralicere, ved konsekvent at sige det samme som regeringen om emnet. Hvorvidt dette er en god idee, er vel egentlig det som debatten handlede om.

Jeg er som liberalist modstander af 24 års regelen af principielle årsager. Det er ikke samfundets opgave at blande sig i hvem man gifter sig med, eller hvor. Resultatet af 24 års regelen er at de unge kvinder nu bliver tvangsgift i Tyrkiet eller Sverige i stedet for Danmark. Jeg ser ikke den store gevinst.

Jeg er i øvrigt af den opfattelse at nationalismen har været på retur siden 2. verdenskrig. Udviklingen går overordnet set i een retning: større og større sammenblanding af folkeslagene og mindre og mindre betydning af nationalstaterne.

P-RT bliver opstillert i bla. Gjellerup, der bor hendes gamle veninde fundamentalisten Asmaa, hvis hun tager hende med i projektet så har hun chancen for at banke Socialdemokratiet under 20 mandater, ligesom hun var med med til at sende sit tidligere parti EL under spærre grænsen. En rigtigt Karen Jespersen kolbøtte med modsat fortegn.

Inger Sundsvald

Jens West

Er det noget du beklager?

Sven Karlsen – de der multikulturelle unge du er så forgabt i , er det nogen du har mødt til en fodboldkamp?

Kære Claus Oreskov,
jeg kender vist ingen "multikulturelle unge", - men jeg har ganske rigtigt venner (både yngre og på min egen alder), som har ikke-vestlig baggrund.

Og nej, - jeg ved med sikkerhed at jeg ikke har mødt dem til hverken en fodboldkamp, eller anden form for organiseret irrationel spild af fysiske kræfter, eftersom det ligger langt udenfor mit interessefelt.

Hvad 24-års reglen angår, så har jeg altid anset det for et godt socialdemokratisk princip at regulere adfærd med tålmodig oplysning og vejledning - ikke med tvang.

Og hvad den "Utopiske Venstrefløj", og dens forhold til den danske arbejder, angår, så er der vist ikke nogen der har trukket en relativt (i forhold til deres antal) større del af læsset i overenskomstkampen, end de danske kommunister.

Sven Karlsen – Jeg tror ikke at jeg nogensinde har kaldt DKP for utopiske socialister. DKP, Socialdemokratiet og første generation af SF var alle rigtige arbejder partier – forstået på den måde, at arbejderne stemte på dem, og at de førte en arbejder politik. Den utopiske venstrefløj er i dag repræsenteret ved en lang rakke små partier og grupper lige fra enhedslisten til de autonome.

UPS – til Sven Karlsen igen igen! Bemærkningen om fodbold og dine informanter, var udelukket ment som en prøve på, at forstå det grundlag du generaliserede ud fra. Når du udtalte dig så kategorisk om ungdommens holdninger, så ville jeg bare vide om du også inkluderede denne relativt store gruppe af unge eller det kun gjaldt de unge man finder på kafeerne med en kop eksotisk kaffe i hånden, og lad os se det i øjnene, INFORMATION i den anden hånd.

Kære Claus Oreskov,
glæder mig at vi kan enes om de gamle DKP'eres store indsats for arbejderne - Enhedslisten synes jeg dog har sin berettigelse som - om ikke vagthund, så dog en lille hidsig terrier i Folketinget. De autonome gider jeg slet ikke at forholde mig seriøst til ...

jeg mener ikke at jeg har udtalt mig om ungdommens holdninger, - tror du ikke at det er Christian Olesen du tænker på?

Og iøvrigt: så vidt jeg husker, så udgøres Informations kernelæsergruppe af en masse 30-44 årige børnefamilier ;-)