Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF holdt den store klassefest

Det var mere klassefest end klassekamp, da SF i går rundede det skarpe hjørne på Holmegårdskolen i Hvidovre, hvor det hele begyndte for et halvt århundrede siden
Bjarne Jensen (t.v.), der var med til at stifte SF i 1959, mødtes i går med partiformand Villy Søvndal på stedet, hvor det hele begyndte for 50 år siden - Holmegårdskolen i Hvidovre.

Bjarne Jensen (t.v.), der var med til at stifte SF i 1959, mødtes i går med partiformand Villy Søvndal på stedet, hvor det hele begyndte for 50 år siden - Holmegårdskolen i Hvidovre.

Martin Stampe

Indland
16. februar 2009

Papirdugene på bordene i Holmegårdskolens aula var røde, dåseøllerne grønne, og den fremherskende hårfarve blandt de fremmødte partimedlemmer grå, da SF i går festede i Hvidovre i anledning af de 50. Natten før havde den yngre del af partiet været til gilde på IT-Universitetet på Amager.

På den yndefuldt slidte Holmegårdskole er turen denne klare kølige søndag tydeligvis kommet til de ældre klassekammerater i den røde partiskole. Omkring 75 er mødt op, og de fleste af dem er pensionister.

Formand Villy Søvndal ligner en vårhare i den forsamling. I sin tale siger han, at partiet "står over for en helt ny strømning" i det politiske arbejde. Men tilføjer straks, at "socialismen i sin grundform" er bevaret som pejlemærke, og der bliver nikket lidt rundt om ved bordene, hvor folk sidder ganske stille og virker tilfredse.

"Jeg er overbevist om, at vi vinder det næste valg," siger formanden, der skiftevis bruger 'vi' om partikammeraterne og alliancen mellem ham selv og Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt.

Valgsejren og det følgende regeringssamarbejde mellem S og SF vil "rejse et håb blandt dem, der ikke har fået andel i velfærden", siger Villy Søvndal fra talerstolen.

Bagefter spørger Information SF-formanden om holdbarheden af partiets dramatisk stigende vælgeropbakning.

- Sværmen af moderne vælgere, som kan give pludselige spring i meningsmålingerne og få partiledere som Marianne Jelved og Naser Khader til at tro sig sikre på sejr, er denne sværm nu landet hos SF?

"Fremgangen for SF er ikke et modefænomen, men solidt funderet. Vi har dobbelt så mange medlemmer som for tre år siden og den største ungdomsorganisation blandt alle partier," svarer Søvndal for sig.

- Kan et regerings-samarbejde med Socialdemokraterne give afskalninger fra SF, som det skete i 1967, da arbejder-flertallet sprængtes?

"Nej, for samarbejdet mellem S og SF var dengang ganske uforberedt. Situationen er en anden i dag, hvor SF's vælgere og tillidsfolk aktivt vil dette regeringsprojekt," fastslår Villy Søvndal, som meldte sig ind i SF i 1977.

Adskillige i aulaen har betalt deres kontingent i meget længere tid.

Den 75-årige Leif Jensen, der engang var bestyrelsesmedlem i murersvendenes fagforening, blev SF'er i 1960. Han er i dag positivt stemt over for et regeringssamarbejde, fordi det peger i den "rigtige retning", men socialisme nægter han at kalde det.

Troen på det store skred

"Da SF blev dannet, troede vi faktisk på det store skred mod socialisme i Danmark. Men så kom der jo valg efter valg, hvor det ikke blev til så meget. Nogen superoptimist er jeg ikke længere. Der er så mange, som har fået eget hus, og den slags gør os tilbageholdende," siger Leif Jensen.

Mere optimisme er der at spore hos 86-årige Bjarne Jensen, der holder tale før Villy Søvndal. Bjarne Jensen var i mange år formand for Den socialistiske Klub på B&W Skibsværft, og han var med til at stifte SF i 1959.

Han fortæller om den fløj i DKP, som kort tid efter skilte sig ud i SF. Fløjen stod for "kommunisme med et menneskeligt ansigt", som han udtrykker det. Da han skal perspektivere situationen i nutidens SF, falder en amerikansk parallel ham ind. Han kalder Villy Søvndal for "Danmarks svar på Obama".

Ved indgangen til Holmegårdskolen er der tidligere på dagen blevet opsat en mindeplade for dannelsen af SF. På pladen ses partiets første formand, den tidligere DKP'er Aksel Larsen, i Bo Bojesens hyggelige streg. Aksel Larsen smiler lidt skælmsk med sit menneskelige ansigt.

Hvordan Villy Søvndal vil blive husket, behøver vi måske ikke vente til 2059 med at se.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her