Læsetid: 2 min.

SF: Skattereform truer klimaaftale

Regeringen vil bruge milliarder fra salg af CO2-kvoter til at finansiere skattelettelser. Det fuldstændig forkerte signal at sende som vært for klimakonferencen, siger SF. Flere klima-organisationer er rasende
26. februar 2009

En katastrofal beslutning for forhåbningerne om en international klimaaftale. Sådan betegner SF og en række klimaorganisationer regeringens beslutning om at lade salg af CO2-kvoter være med til at betale for den kommende skattereform.

"Det er fuldstændig para-doksalt, at Danmark vælger at bruge CO2-kvoter til at finansiere skattelettelser til de rigeste. At vi som værtsland ved klimatopmødet laver den slags fiksfakserier er med til at bringe hele klimaaftalen i fare," siger SF's mil-jøordfører Ida Auken, der nu vil trække klimaminister Connie Hedegaard (K) i samråd i sagen.

Også flere klimaorganisationer er rasende over rege-ringens skatteudspil.

"Det er en katastrofe. Det her er det dårligst mulige signal, Fogh kan sende til verden - og det bliver en pind til den ligkiste, han kan sende en klimaaftale ned i," siger Christian Friis Bach, der er international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

John Nordbo fra Verdensnaturfonden er helt enig:

"Med det her skatteudspil viser Danmark klart og tyde-ligt, at vi i virkeligheden er ligeglade. Det er et dybt problematisk signal at sende."

Som til ligkiste

Vreden retter sig mod, at regeringen med sit skatteudspil som den formentlig første i verden er begyndt at bruge løs af indtægterne fra CO2-kvoterne. 3,7 milliarder kroner skal kvoterne bidrage med til finansieringen af de kommende skattelettelser.

Men det går stik imod hensigterne i den klimapakke, som EU-landene vedtog i Polen kort før jul, mener Christian Friis-Bach. Han henviser til en hensigtserklæring om, at halvdelen af EU-landenes salg af CO2-kvoter skulle gå til at hjælpe de fattige lande med at tilpasse sig klimaforandringerne.

"Det var det eneste opmuntrende, der foregik i Polen. Men når Fogh som det første nu låser kvoterne ind i en skatteaftale i Danmark, er det det absolut dårligst mulige signal, han overhovedet kan sende. Et signal om, at vores bestræbelser for at nå en klimaaftale er ren kosmetik," siger han.

Anderledes signaler har lydt fra Norges regering, der tidligere har foreslået, at salget af CO2-kvoter skal benyttes til at finansiere u-landenes klimatiltag - og dermed gøre en klimaaftale mere spiselig, når det store klimatopmøde løber af stablen i København.

"Hvis vi ikke kan finde no-gen mekanisme, der sikrer den finansiering, så tror ulandene ikke på os. Derfor er det her signal så forkert," siger Ida Auken, der også varsler spørgsmål til statsministeren i sagen.

"Vi har flere gange prøvet at få ham til at vise lederskab på klimaområdet. Han siger en masse fine ting, men når det kommer til egentlige handlinger, så gør han ikke noget," siger hun.

V: Absurde påstande

Venstres miljøordfører Ey-vind Vesselbo erklærer sig helt uenig i SF's og organisa-tionernes bekymringer.

"De mangler simpelthen et større perspektiv for det, regeringen laver. Hele klimaindsatsen hænger jo sammen - og det er skattepakken kun en del af," siger han - og henviser til energiaftalen og den kommende plan for 'grøn vækst', som regeringen vil præsentere senere på foråret.

"Vi går netop foran på kli-maområdet - og det tror jeg også, at de andre lande vil kunne se. Vi ville jo ikke gøre noget, der vanskeliggør mulighederne for at nå en klimaaftale i København. Derfor er det en absurd påstand at komme med," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer