Læsetid: 3 min.

Et socialt og hensigtsmæssigt SU-system, tak

Man vil lade kassedamen betale for, at akademikernes høje livsindkomst forøges yderligere
18. februar 2009

Skattekommissionen har foreslået at ændre Statens Uddannelsesstøtte, så man i fremtiden kun kan få stipendium i fire år mod nu seks år. Det vil sige, at man får stipendium under bachelorstudiet og det første år af kandidatstudiet. Herefter må man finansiere sine leveomkostninger ved lån fra staten. En af begrundelserne for dette forslag er den nedsættelse af indkomstskatten, der også foreslås, som betyder, at det bliver endnu mere fordelagtigt at tage en længerevarende uddannelse, end det tidligere har været.

Som man kunne forvente, har dette forslag mødt modstand, dels fra de studerende, der ud fra helt egoistiske motiver kan se deres fordel i at få en højere indkomst uden delvist selv at skulle betale for det ved et lavere stipendium, dels fra en del universitetsfolk, som også kan se, at deres organisation kan vinde, hvis det bliver mere attraktivt for deres kunder, de studerende, at efterspørge universiteternes tilbud om en videregående uddannelse.

At det så rent samfundsøkonomisk er et yderst fornuftigt forslag er en anden sag, ligesom det også kan forekomme at være fordelingspolitisk rimeligt. Det er noget mærkværdigt, at man vil lade kassedamen betale for, at akademikernes høje livsindkomst forøges yderligere, selv om man selvfølgelig altid kan ty til den påstand, at en investering i videnssamfundet også er en god investering for de lavestlønnede. Spørgsmålet er imidlertid, om der ikke er bedre investeringsformer end stipendier til de i forvejen forkælede danske studerende, der ikke alene får gratis uddannelser, men også internationalt set en meget generøs støtte i øvrigt.

Universiteterne straffes

I stedet for at diskutere det rimelige i at omlægge en del af stipendiet til lån, burde man måske drøfte muligheden for at gøre udbetalingen af såvel SU-stipendiet som SU-lånet mere hensigtsmæssig ved at få de studerende til at uddanne sig inden for de rammer, som det skatteyderbetalte uddannelsessystem fastsætter. Det er grotesk, at man i Danmark straffer universiteterne og ikke de studerende, når disse går over de fastlagte studietider, samtidig med, at mange af de studerende ikke lægger en fuld arbejdsuge i studierne, men i stedet opretholder en højere levefod ved hjælp af andet lønarbejde. Det gør ikke sagen bedre, at man så forsøger - i samarbejde med visse arbejdsgivere, der gerne vil have billig arbejdskraft - at bortforklare det ved at tale om nytten af 'studierelevant' arbejde, selv om det meste studenterarbejde synes at være alt andet end studierelevant, og næppe i ret mange tilfælde viser sig at være rentabelt på langt sigt.

En fornuftig yderligere ændring af SU-støtten ville være at forøge SU-stipendiet væsentligt i de fire første år, men samtidig foretage fradrag i dette, hvis studieaktiviteten er mindre end normen, og/eller hvis den studerende har lønindkomst ud over stipendiet. For at give de studerende en mulighed for at finde det rette studium og tilpasse sig det videregående uddannelsessystem kunne man undlade fradrag det første år. Her kunne man så til gengæld spare på noget af den studievejledning, der alligevel ikke kan blive andet end utilstrækkelig.

Det ville ikke være det store problem at forlænge perioden, hvor det er muligt at optage lån, men igen burde man straffe andet arbejde, i hvert fald, hvis dette ikke er helt ubetydeligt af omfang eller er åbenbart studierelevant, som f.eks. instruktørarbejde.

Man bør med andre ord ændre hele SU-systemet, så det dels bliver mere socialt rimeligt, hvilket er det skattekommissionen forslår, dels giver de studerende et stærkere incitament til at foretage sig det, de får SU-støtte til, nemlig at studere.

Svend Hylleberg er dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu