Læsetid: 3 min.

'Sundhedsforsikringer skaber større ulighed'

Private sundhedsforsikringer skaber ulighed i det danske samfund. Så hård lyder kritikken fra formanden for Skattekommissionen, Carsten Koch
Private sundhedsforsikringer skaber ulighed i det danske samfund. Så hård lyder kritikken fra formanden for Skattekommissionen, Carsten Koch
20. februar 2009

Afdragsberettigede private sundhedsforsikringer giver bedre adgang til sundhedsydelser for bestemte grupper i samfundet, endog på det offentliges regning. Sådan en ordning skaber ulighed, mener Carsten Koch, der som formand for Skattekommissionen står i spidsen for et forslag om at fjerne fradraget på de private sundhedsforsikringer.

"Forsikringerne medfører mere ulighed, hvilket jeg bestemt ikke bryder mig om. Det er jo først og fremmest de højtlønnede og ansatte i den private sektor, der har adgang til de her forsikringsordninger, mens andre store grupper på arbejdsmarkedet helt er afskåret," siger Carsten Koch, som både er tidligere skatteminister og sundhedsminister for Socialdemokraterne under Poul Nyrup Rasmussens regering i 1990'erne.

Skattekommissionen kom i starten af februar med et oplæg til forhandlinger om en skattereform, som Folketingets partier skal forhandle på plads i løbet af dette forår. Men kritikken af sundhedsforsikringernes sociale slagside står dog for egen regning understreger Carsten Koch.

Fortalere for private sundhedsforsikringer har ellers påpeget, at der ikke kommer øget ulighed i adgangen til sundhedsvæsnet, når forsikringsselskaberne f.eks. kan tilbyde hurtigere adgang til speciallægerne, fordi de tilser forsikringspatienter i deres 'fritid'. Men den opfattelse deler Carsten Koch ikke.

"Der er meget stor mangel på læger og sygeplejersker, og der er en grænse for, hvor meget de kan arbejde. Der er ikke kapacitet til det hele," siger han.

"Det kan da godt være, at forsikringsselskaberne mener, at de kun tager af lægernes fritid, men det kan man ikke være sikker på. Til gengæld kan man være sikker på, at et stigende antal læger helt forlader det offentlige sygehusvæsen og bliver fuldt beskæftiget i det private, fordi lønningerne er højere, uden at de behøver at arbejde ekstra. Så det offentlige sygehusvæsen mister jo faktisk personale på det," siger Carsten Koch.

Tærer på ressourcer

Carsten Koch mener også, at udbredelsen af de private sygeforsikringer er problematisk, så længe det fortsat er det offentlige, der står for udgifterne til uddannelse af læger, er ansvarlig for akutberedskab og står med ansvaret for de kronisk syge patienter, som det private ikke er interesseret i at behandle.

"Ved at lave forsikringsordninger for skatteydernes penge trækker man ressourcer væk fra det offentlige, der står med en række grundlæggende opgaver, som det private ikke afholder udgifterne til," siger han.

Flere argumenter for, at det bidrager positivt til samfundsøkonomien, når medarbejdere med forsikring slipper for de lange ventelister i det offentlige sygehusvæsen, så de hurtigt kan vende tilbage til arbejdspladsen. Men det er ikke et holdbart argument, mener Carsten Koch.

"Hvis man på samfundsplan ønsker de, der er i arbejde, hurtigere tilbage på arbejdspladsen ved sygdom eller lignende, så synes jeg, at det offentlige skal vælge at indrette et system, som kommer alle til gode. I dag er det jo kun de grupper, der er i stand til at forhandle sådanne ordninger igennem, der kan komme hurtigt tilbage," siger han.

Skævvridning

Men det er ikke kun i sundhedssektoren, de afdragsfrie sundhedsforsikringer er med til at skabe ulighed. Baggrunden for kommissionens forslag er netop den ulige skattemæssige fordeling, som forsikringerne er med til at skabe.

"Forsikringerne skaber ulige skattefordele. Det er en dårlig måde at indrette et skattesystem på, når man kan forhandle sig frem til nogle bestemte pakker, som arbejdsgiver og arbejdstager sammen finder ud af, at de kan få tredjemand, altså de øvrige skatteydere, til at betale. Det er ikke en fair måde at gøre det på," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er det reelle problem ikke, at der ikke er nok læger og sygeplejersker ?

I en sådan mangelsituation siver læger + sygeplejersker til det private, hvis lønnen og arbejdsforholdene er bedre - og lønnen bliver selvfølgelig bedre, hvis både manglende kapacitet i det offentlige og private forsikringsordninger m v styrker den private efterspørgsel.

Det er vel en kvantitativt underdimensioneret uddannelse af læger + sygeplejersker, der er skyld i problemet ( var der iøvrigt ikke en meget lang årrække, hvor Danmark p g a en tåbelig politik havde en række medicinstuderende fra bl a Sverige og Norge til at tage pladser fra danske studerende på lægestudiet ?)

Det tager vist 7 - 10 år at uddanne en læge og gøre ham/hende "flyvefærdig" - d v s , at det er et planlægningsdproblem fra år før årene 1999-2002, som vi her og nu år 2009 lider under ?

Der er sgu ingen der har spurgt mig om jeg synes mine skattekroner skal gå til at privatisere vores sundheds væsen.

Tusind tak til de grådige egoister der har stemt på VKO ved tre valg i træk. Gid i dog gad betale jeres lort selv.

Morten Christensen

Carsten Koch er helt i tråd med hvad centrum-venstre tænketankten Cevea konkluderer i en ny analyse, der kan findes på:

www.cevea.dk
eller:
http://cevea.dk/gen_filer/pdf/030109NOTAT%20%20Private%20sundhedsforsikr...

Et massivt flertal bakker i øvrigt op om en afskaffelse af fradraget til de private sundhedsforsikringer, jvf. analysen.

Fradraget skaber både ulighed i sundhedsvæsenet og bidrager til den generelle ulighed i samfundet.

Nu er lighed vel nok det sløjeste af alle kriterier at bedømme et samfund efter. Det er da intet problem at skabe lighed.

Og når lidt over halvdelen af befolkningen lever af den anden dels produktion, er det da klart at de ikke kan lide disse forsikringer.

Men der er naturligvis et problem med prisen for de private sundhedsydelser, som det offentlige i et eller andet omfang er bidragende til, men det er et let problem at løse. Nedlæg det offentlige sundhedsvæsen og privatiser hele skidtet. Så er der lige adgang for alle. Prisen vil falde og kvaliteten vil stige, jf. al økonomisk teori og frie markeder.

Misundelsen længe leve?
Det er jo på grund at det danske sundhedssystem ikke kan levere varen, at folk tegner private sundhedsforsikringer.
Formanden for regeringerne sygehusudvalg Ulla Astman , har udtalt at patienterne ikke kan forvente at loven om maksimale ventetider overholdes. Jamen det er jo en direkte opfordring til at private tegner sundhedsforsikringer.
Har nogen som jeg oplevet at at behandlingstiden trækkes i langdrag, med risiko for ikke at komme i behandling inden kræften har bredt sig, så tror jeg også at du som jeg ville gøre brug at et privathospital.
Havde jeg ventet på det offentlige lagsomme system havde jeg antagelig ikke kunnet sidde og skrive dette indlæg. se.www.behandlingstid.dk

Jeg læste en anden artikkel der linkede til denne og opdagede Erik Karlsen fantastiske kommentar til min kommentar.

Erik Karlsen: Hvad mener du? Ved du noget som helst om USA eller ævler du bare noget surt af fordi jeg tillader mig at tale imod din ræverøde "fornuft"?

Hvis du tror at USA har et frit marked, er det vist på tide at kigge lidt i lærebøgerne. Din kommentar er jo direkte pinlig, men jeg kommer nok alt for sent dennegang.