Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Syret samråd' om betalingsuddannelser

Indland
19. februar 2009

Fire studerende har netop fået de ulovligt opkrævede studieafgifter, som de har betalt på de fælleseuropæiske Erasmus Mundus-uddannelser på Aarhus Universitet, tilbage, mens tre har fået et nej.

Det var baggrunden for gårsdagens åbne samråd i Folketingets Videnskabsudvalg, hvor især Enhedslisten og Socialdemokraterne stillede en lang række spørgsmål på baggrund af de seneste ugers udvikling i sagen, der begyndte i 2007.

Det har blandt andet vist sig, at en enkelt studerende ikke kan få de 60.000 kr. tilbage, hun har betalt i studieafgift, fordi hun har en professionsbachelor fra Danmarks Journalisthøjskole og ikke som de øvrige studerende en akademisk bachelor fra et universitet.

"Gælder gratisprincippet ikke for alle danske studerende?" spurgte Johanne Schmidt Nielsen (Enh.) videnskabsminister Helge Sander.

Minsteren henviste til, at han ikke kan svare på en del spørgsmål, fordi ministeriet også er klageinstans for de studerende.

"Derfor kan jeg ikke gå nærmere ind i Johanne Schmidts spørgsmål."

Spørgeren fra Enhedslisten forstod ikke, hvorfor ministeren ikke kunne svare.

"Det er ret principielle spørgsmål, jeg stiller, som har stor betydning for danske studerendes rettigheder. Uanset hvad, så burde ministeren kunne svare på, hvad en dansk studerende er."

Indskrevet eller optaget

Men det kneb gevaldigt for videnskabsminister Helge Sander undervejs - på den ene side argumenterede han for, at alle danske såvel som studerende fra EU er omfattet af gratisprincippet. På den anden side stod det uklart, om en studerende med en professionsbachelor fra en anden dansk uddannelsesinstitution skal betale for sin heltidsuddannelse på et dansk universitet.

"Det er ministeriets opfattelse, at professionsbachelorer ikke kan regne med, at de er optaget på universitetet," sagde Helge Sander og fremhævede, at sådanne studerende kun er indskrevet på universitetet og derfor ikke er omfattet af samme retssikkerhed som universitetets egne studerende.

Kirsten Brosbøl (S) undrede sig over, hvad det betyder for de studerende.

"Tror du, danske studerende kan kende forskel på, om de er indskrevet eller optaget på universitetet? Er det ikke ministeriets og universiteternes ansvar at få styr på reglerne og oplyse de studerende om dem?" spurgte hun.

Helge Sander erkendte, at det nok ikke er tilfældet, men at det ikke har nogen betydning, fordi danske studerende aldrig kan blive opkrævet brugerbetaling.

Kirsten Brosbøl kaldte det absurd at tale om, at det aldrig kan ske, når det nu engang er sket. Dernæst tog diskussionen en ny drejning, da ministeren svarede som pr. refleks.

"Jeg er ikke vidende om, at der er foregået ulovlig brugerbetaling."

Der blev underligt stille i lokalet, før der så blev spurgt:

"Jamen, hvorfor har de så fået erstatning fra Aarhus Universitet?" Og Sander erkendte, at i de tilfælde, hvor de studerende har fået erstatning, kan der måske nok være tale om ulovlig brugerbetaling. Senere nægtede ministeren dog igen, at der skulle være foregået noget ulovligt.

"Så vidt jeg er orienteret, så er der aldrig blevet udbetalt taxameter til uddannelserne, samtidig med at der er blevet opkrævet brugerbetaling," sagde Helge Sander til de hovedrystende ordførere fra Enhedslisten og Socialdemokraterne.

"Det er et syret samråd. Det er jo det, hele sagen drejer sig om," udbryder Johanne Schmidt Nielsen, der sammen med Kirsten Brosbøl bad om at få dokumentation fra ministeren i sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her